Skip to Content

<

Havukoski

A cache by Tampio Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 03/26/2014
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tämä kätkö esittelee sinulle mielenkiintoisia ja näkemisen arvoisia kohteita Havukosken kaupunginosan alueella. Kohteita on seitsemän ja ne kierrettyäsi saat selville itse kätkön sijainnin.

Osa kohteista on pakollisia esiteltäviä Havukoskesta puhuttaessa, osa on omia henkilökohtaisia suosikkipaikkojani. Haluankin esitellä kätköilijöille Havukosken kiinnostavia urbaaneja kohteita kuin myös luonnonkauniita paikkoja.

Pisteet eivät luo mitään erityistä reittiä, joten voit kiertää ne haluamassasi järjestyksessä. Koko reitin pituus käveltynä on noin 6 km.

Talvilöydettävyydestä mainittakoon, että pisteet A-G ovat löydettävissä vuoden ympäri, mutta loppupiste saattaa peittyä runsaslumisena aikana.

Maastoarvon suhteen on huomioitava joenvarren kasvillisuus E- ja F-pisteiden luona. Kesä-syyskuussa kasvukauden aikaan kulku vaikeutuu huomattavasti, ja tällöin pitkävartiset housut ja kumisaappaat ovat suositeltavia.

Huom! Kätkökokonaisuutta on muutettu 19.4.2014, lisätietoa kuvauksen lopusta.

Tampio toivottaa hauskaa kätköilyä!


Havukoski on pääosin 1970-1980-luvuilla rakennettu Vantaan kaupunginosa. Se rajoittuu lännessä päärataan, pohjoisessa Rekolaan, idässä Keravanjokeen ja etelässä Rekolanojaan. Havukoski ja varsinkin sen radanläheiset osat luetaan usein Koivukyläksi, mutta virallisesti radan itäpuoleinen alue on Havukoskea. Nimensä kaupunginosa on saanut Havukosken tilasta, jonka maille taajama on pääosin rakennettu.

Urbaanin kerrostaloympäristön lisäksi Havukoskella on kallioisia metsäalueita sekä eteläpuolella laajat peltoalueet, joiden läpi kulkee kiemurteleva Ohratie. Nähtävyyksistä mainittakoon Hanabölenkoski myllyraunioineen sekä jokea ympäröivät peltoalueet, jotka kuuluvat Vantaan merkittävimpiin kulttuuriympäristöihin.

Historiasta

Havukoski sijoittuu vanhan Hanabölen kylän alueelle. Kyläalueesta on merkintöjä jo 1400-luvulta alkaen. Alueella on jäljellä monia vanhoja rakennuksia, muunmuassa Hanabölentien ja Koivukylänväylän risteyksen tienoolla sijaitseva kartanoalue.

Toisen maailmansodan jälkeen alkoi sotaveteraanien ja evakkojen asuttaminen ja maiden pakkolunastus. Pientaloja rakennettiin Havukosken naapurikaupunginosiin, kuten Rekolaan, vanhaan Koivukylään, Asolaan ja Päiväkumpuun. Havukoski oli tuolloin vielä lähinnä asumatonta, kallioista metsäaluetta.

1960-luvulla alueen rakentaminen voimistuu maaltamuuton ja asuntopulan vuoksi. Havukosken laajan kerrostaloalueen suunnittelu alkoi vuonna 1967. Tällöin Havukoski-Koivukylästä suunnitellaan koko Vantaan pääkeskusta. Alueelle suunnitellaan mm. mannermaisia puistobulevardeja, monipuolisia kauppoja ja kahviloita, vehreitä puistokeitaita yms. Jotain 1960-luvun innostuksesta aluetta kohtaan kertoo se, että radan länsipuolelle suunniteltiin jopa moottoritietä ja pääradalle metrojen kulkutiheyttä vastaavaa junaliikennettä.

Suuret, viihtyisät kävelykadut ja kauppakeskukset jäivät kuitenkin ainoastaan haaveeksi, sillä kaupat ja yritykset eivät olleetkaan suuremmin kiinnostuneita alueen kehittämisestä, ja valtiokin ohjasi rahavirrat ennemmin Tikkurilan kehittämiseen. Ostarialue suihkulähteineen ja shakkipöytineen on sittemmin muuttunut keskiolutravintoloiden ja pitserioiden keskittymäksi ja alueen erikoisliikkeet ovat suurimmalta osin muuttaneet pois.

Suurimpien suunnitelmien toteutumattomuudesta huolimatta Havukosken kerrostaloalue on kuitenkin tyylipuhdas 1970-luvun lähiö, joka on säilynyt rakennuskannaltaan yhtenäisenä, ja se on pääosin asemakaavalla suojeltu.

Väestöltään Havukoski kasvoi nopeasti: kun vuonna 1971 asukkaita oli alle sata, vuonna 1980 mennessä asukasmäärä oli jo noin 10 500. Sittemmin asukasluku on laskenut noin kahdeksaan tuhanteen yhden asukkaan talouksien lisääntyessä.

Havukoski-Koivukylän rakentamisesta on videomateriaalia Ylen Elävässä arkistossa. Havukoski-osuus alkaa kohdasta 18:20.
A - Havukosken urbaani ydin (N 60° 19.399 E 025° 03.736)

Jos esittelee Havukoskea, on esiteltävä ostari. Tämän urbaanimmaksi ei Havukoskella pääse. 1980-luvun alussa rakennettu ostari on edelleen elossa, vaikka paikalle on jo kaavailtu uutta ostoskeskusta. Ainakin vielä on mahdollisuus tutustua tähän vanhaan, ja samalla voi pysähtyä vaikkapa pizzalle.

Koordinaatit vievät sinut ostarin aukiolle. Nouse portaat ylätasanteelle, josta löytyy kirjasto ja reitti kohti B-pistettä. Portaiden lukumäärä on A. Väli - ja ylätasanne lasketaan portaiksi.

Paikalla on usein monenkirjavaa porukkaa nauttimassa ulkoilmasta. Ilta-aikaan ei välttämättä kannata käydä.

B - Värikkäät jättiläiset (N 60° 19.378 E 025° 03.914)

Havukoskelle tunnusomaisinta lienee värikäs lähiörakentaminen. Erityisen hyvin erottuvat Rautkallion päälle rakennetut kahdeksan 12-kerroksista taloa. Puhdaslinjaiset funkkistalot edustavat tyypillisimmillään 1970-luvun rakennusihanteita. Ylväästi kohoavat rakennukset näkyvät hyvin naapurikaupunginosiin asti.

Koordinaatit johdattavat sinut jättiläisten keskelle, Euroopanaukiolle. Keltaisen talon kulmaan on kiinnitetty neljä rautasoikiota, joihin on kaiverrettu lukuja. Alimmaisen soikion ylin luku on B.

C - Mureneva lohkare (N 60° 19.025 E 025° 04.381)

Tämä piste esittelee näkemisen arvoisen geologisen kohteen, johon kannattaa tutustua. Vieressä nousevalla Havukalliolla on paljon lisää hienoja lohkareita ja louhikkoalueita.

Koordinaatit johdattavat mäntyä halaavan pihlajan luo, jonka oksasta roikkuvaan puulätkään on kaiverrettu C:n arvo.

D - Hanabölenkoski ja vanhan myllyn rauniot (N 60° 19.159 E 025° 05.002)

Ympäristö on varsinkin kesäisin hyvin kaunista ja myllyraunio tutustumisen arvoinen paikka. Läheinen puisto on myös oiva paikka evästauolle. Koskialueeseen ja sen historiaan voit tutustua tarkemmin kätkölläni Sahamäki.

Koordinaatit johdattavat lankkusillalle, jonka kaiteessa roikkuu lemmenlukko. Häät on tanssittu kesäisenä lauantaina, mutta monentenako päivänä kesäkuuta? Selvitä vastaus ja kerro se kymmenellä niin saat D:n arvon.

E - Keravanjoen kanjoni (N 60° 18.619 E 025° 04.544)

Näiden peltojen keskellä voi tuntea olonsa pieneksi. Ehdottomasti yksi hienoimmista paikoista Vantaalla, jossa harvempi on edes käynyt. Kiemurteleva Keravanjoki on uurtanut uomansa tyylikkäästi maiden halki.

Huomaathan, että kasvukauden aikaan kumpparit ja pitkälahkeiset housut ovat tarpeen, sillä joenvarren kasvillisuus saattaa olla runsasta.

Koordinaatit johtavat pienen koskenpätkän lähelle. Rinnettä alas on johtanut aiemmin pohjoisesta tullut tie ja vuoden 1933 pitäjänkartan mukaan kosken yli on silloin kulkenut silta. Tie on jatkunut kokonaan vastarannalla olleen pellon halki.

1950-luvun kartoista ja ilmakuvista näkee, että vastarannalla on ollut useita rakennuksia. Ainakin yhden rakennuksen raunioihin voi käydä tutustumassa jos vierailee toisella puolella.

Nykyisin vastarannalla viljellään kesäisin mansikkaa. Huomionarvoinen kohde joen toisella puolella on myös arvokkaaksi kasvikohteeksi merkitty jokimetsäkäytävä, se on se pieni metsikkö joen mutkassa, jossa kasvaa suuri kaksihaarainen mänty.

Männynoksasta löydät puisen lätkän, johon on kaiverrettu E:n arvo. Sinun ei tarvitse kiipeillä lainkaan eikä laskeutua rinteeseen, sillä lätkä löytyy siitä ihan lähimmästä oksasta.

Huomaathan, että jokamiehenoikeudet eivät salli viljelyksessä olevien peltojen ylittämistä. Lähestyminen tulee tehdä joen vartta pitkin jommalta kummalta puolelta, näin maisemakin on parhain mahdollinen. Pohjoispuolelta kartanoalueen kautta ei tule kulkea, sieltä ei ole kulje polkua vaikka maastokartta niin edelleen väittääkin.

F - Peltoaukea ja golfkenttä (N 60° 18.325 E 025° 04.163)

Havukoskellakin golfataan, nimittäin viitisen vuotta sitten laajentunut Hiekkaharjun golfkenttä laajeni Havukosken puolelle. Ja vaikka kenttä on osan peltomaisemasta haukannutkin, on alue silti Vantaan suurimpia peltoaukeita.

Koordinaatit johdattavat sinut suuren koivun luokse. Tällä pisteellä sinulla on kaksi tapaa selvittää F:n arvo:

aivoilla: yltät turvallisesti maan kamaralta oksaan, josta löydät filmipurkin. Purkissa on pieni aivopähkinä, jonka ratkaistuasi saat F:n arvon.

lihaksilla: jos rohkenet kiipeillä etkä jaksa pähkäillä, niin kapua pari metriä ylöspäin. Oksaan on kiinnitetty pieni laminoitu paperinpala, jossa on F:n arvo. Nouse Y:n muotoiselle paksulle alaoksalle ja kulje haarakohdasta vasenta haaraa askeleen verran eteenpäin. Lapun pitäisi nyt olla noin pääsi kohdalla. Kiipeämällä terrain-arvo nousee tähden verran, mutta samalla välttää pulmaosuuden. Muista olla varovainen kiivetessäsi!

G - Luonnonmuistomerkki (N 60° 18.891 E 025° 04.708)

Vantaalla sijaitsee lukuisia luonnonmuistomerkkejä ja tämä piste esittelee yhden niistä. Esiteltävä kohde on vuonna 1995 luonnonmuistomerkiksi rauhoitettu mänty. Suuren puun kaverina on myös toinen, hieman pienempi lajitoveri.

Koordinaatit johdattavat vihreän kyltin luokse. Tekstilaatat ovat kiinnitetty jalustaansa niiteillä. Laske niittien lukumäärä ja kerro kymmenellä niin saat G:n arvon.

Loppupiste

Kun olet kiertänyt kaikki seitsemän pistettä, voit laskea koordinaatit loppupisteelle:

N 60° 18.(A+B+C+D+E)
E 025° 04.(F+G)


Lisää kaksinumeroiseen lukuun etunolla.

Kätkö on pieni perinteisesti piilotettu pakasterasia, jonne mahtuu pieniä vaihtotavaroita ja kulkijoita. Muista piilottaa purkki niin, että se ei jää näkyviin.

Tampio kiittää vierailustasi Havukoskella!

Huomioitavaa!

Kätkökokonaisuus on uudistettu 19.4.2014. Jos kävit pisteillä C tai F ennen tuota päivämäärää, niin vähennä C:stä 65 ja F:stä 589 niin saat kyseisten pisteiden nykyiset arvot.lähteet:
- Hulkko, Johanna (toim.). Koivukylä - urbaani legenda. Gummerus, Jyväskylä 2001.
- Leppänen, Lauri. Kotiseutuni Vantaa 2. Otava, Keuruu 1989.
- http://fi.wikipedia.org/
- http://www.rakennusperinto.fi/news/News_kirjat/fi_FI/Havukoski/
- Vantaan kaupunki (http://kartta.vantaa.fi/)

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

140 Logged Visits

Found it 118     Didn't find it 2     Write note 8     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 6     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 8 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.