Skip to Content

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.

Mystery Cache

Romeo en Julia

A cache by Kinnekulle Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 3/10/2014
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Romeo en Julia zijn een mannetjes- en een vrouwtjes bij. Ze zijn hevig verliefd op elkaar. Deze cache gaat over dit mooie stel en bijen. Kinnekulle hoopt dat de cachers daardoor geïnteresseerd raken in de imkerij!

Een aantal jaren geleden heeft Kinnekulle bijen gehouden. Het is prachtig werk om te doen. Je zit dicht bij de natuur. Als toetje krijg je ook nog eens honing. Wij zullen in het kort iets uitleggen over het leven van de bij.


DE HONINGBIJ (Apis mellifera L.) 
Honingbijen zijn sociale insecten, dat wil zeggen dat ze in kolonies leven. Het onderscheid tussen honingbijen, hommels en wespen is niet voor iedereen altijd even duidelijk. De meestal donker gekleurde, dikke, behaarde zoemers die in de zomer van bloem tot bloem vliegen zijn hommels. Wespen zijn overwegend geel met een zwarte tekening op het slanke, onbehaarde achterlijf en zijn herkenbaar aan de duidelijk zichtbare ‘wespentaille’. Ze komen vooral in de nazomer in grote aantallen voor en zijn tijdens hun zoektocht naar alles wat zoet is veel hinderlijker dan hommels en honingbijen. Bijen zijn kleiner dan hommels, ook donker gekleurd, soms met lichtere strepen, licht behaard en vrij schuw. Zolang zij voedsel in de bloemen kunnen vinden, komen zij niet op zoetigheid af, maar beperken zich tot bloemen. Ze komen zelden in de huiskamer.

HET BIJENVOLK
In de zomer bestaat een gezond bijenvolk uit één eier leggende koningin, 30 tot 60 duizend (vrouwelijke) werkbijen en enkele honderden (mannelijke) darren. De koningin legt in het hoogseizoen tot wel 1.600 per dag. Zij kan zelf bepalen of een eitje bevrucht wordt of niet. Uit de bevruchte eitjes ontstaan werkbijen, uit de onbevruchte eitjes darren (de mannetjes). De werkbijen leggen onder normale omstandigheden geen eitjes. Als het volk echter haar koningin verliest en er is geen mogelijkheid om een nieuwe koningin te kweken, gaan de werksters onbevruchte eitjes leggen, waaruit darren (mannetjes) ontstaan. Als woning is elke holte geschikt, de bijen bouwen daarin zelf raten met zeshoekige cellen die worden gebruikt als broedkamer en opslagruimte voor honing en stuifmeel. Een imker houdt de bijenvolken in houten kasten of in strokorven (dit laatste vooral vroeger).

BIJENHOUDEN ALS HOBBY
De tijd van de romantische bijenteelt in strokorven is voorbij. Tegenwoordig worden bijen gehouden in meerdelige houten of kunststof kasten. Het voordeel van kasten is dat de imker zijn volken gemakkelijker kan controleren. De raampjes kunnen er worden uitgehaald om de honing te oogsten en om ziekten en plagen van de bijen te bestrijden. Het is in Nederland nagenoeg niet mogelijk van de bijenteelt te leven, maar als de imker het goed doet, kan het imkeren een aardige hoeveelheid honing opleveren en hoeft de hobby geen geld te kosten. Hieronder zie je de levenscyclus van de bij.


DE CACHE
Natuurlijk is het volgende verhaal niet echt. Zo gebeurt het normaal niet. Het is een sprookje. Romeo en Julia zijn al een poosje samen. Ze trekken veel met elkaar op en langzamerhand zijn ze verliefd op elkaar geworden. Dat gaat in een insectenleven natuurlijk anders dan in een mensenleven en het verhaal gaat ook iets anders dan de historische Romeo en Julia. Als Julia weer eens op pad is geweest om honing te halen, staat Romeo klaar om haar op te vangen. Julia is een nijvere werkbij. Romeo is een dar en vliegt nooit uit. Hij blijft bij de kast. Romeo trekt de stoute schoenen aan en fluistert tegen Julia dat het tijd wordt om te gaan trouwen en een nestje bouwen. Romeo maakt een vreugde vlucht en vraagt haar ten huwelijk. De andere bijen klappen met hun vleugels van blijdschap. Maar… de koningin komt achter hun snode plannen. Ze heeft altijd alles in de gaten en ze heeft eigenlijk andere plannen voor Julia…. Ze moet werken, honing verzamelen en zorgen voor het kroost. Verliefd als ze zijn trekken ze zich er niets van aan en proberen de bijenkast te verlaten. Hier is geen toekomst meer. De koningin, die ook niet altijd even lief is, stuurt een aantal soldaat-darren achter hen aan. Romeo echter, is een sterke dar en doodt één van de achtervolgers met haar angel. Nu moeten ze wel weg. Snel vliegen ze richting het donkere bos. Ze komen aan bij een prachtige oude eik. Er zitten barsten in de stam. Romeo gaat op onderzoek uit en ziet dat er een mooie plek is voor een nestje.
Opdracht 1
Romeo en Julia gaan raten bouwen. Omdat ze daar nog niet zo veel ervaring mee hebben, moeten ze wat hulp vragen van de cachers. Hieronder zie je zes stukjes raat. Probeer de raten zo te ordenen in het nestje dat in de boomstam is gemaakt. De benodigde cijfers worden dan zichtbaar. Het makkelijkst werkt het als je de raten uitknipt. Noteer de cijfers en vul ze in bij "EIND CACHE". Dit lijkt Kinnekulle niet zo'n moeilijke opgave.


Opdracht 2
Nadat het nestje op een mooie morgen klaar is gaan Romeo en Julia er eens voor zitten. In het warme zonnetje dat prachtig in het oosten op komt, maken ze plannen voor de toekomst. Zoals de meeste liefdespaartjes denken ze al gauw aan kindertjes. In de bijenwereld gaat dat natuurlijk anders en sneller dan in een mensenwereld. Julia legt een eitje en dat wordt bevrucht door Romeo. We zullen verder niet in details treden! Binnen de kortste keren huppelt er een mooi klein bijtje rond, een meisje! Ze noemen haar Donna. Ze kunnen hun geluk niet op. Het gaat snel en ook Donna wordt groter. Na een poosje is ze al een grote bij, ook al is ze nog jong. Zij wil eigenlijk de wijde wereld in maar dit wordt verboden door haar ouders. Ze is nog maar een puberbij. Mokkend legt ze een eitje en na ongeveer 24 dagen loopt er ook een klein jongetje rond. Ze noemt hem Fibo. Fibo heeft geen vader. Op een mooie avond in juni gaan Romeo en Julia er eens voor zitten. Een honingwijntje er bij, heerlijk! Ze zijn nieuwsgierig geworden naar hun roots, hun voorgeslacht. Hoe groot was hun voorgeslacht? Zijn grootvader Nacci heeft hem er vaak over verteld. Bij het uitzoeken van hun voorgeslacht hebben ze wat hulp nodig van de cachers. Er zijn wel een tweetal zaken die gelden in de bijenwereld en waar de cachers aan moeten denken:
als een vrouwtje een niet bevrucht ei legt, dan wordt het een mannetje.
als het ei bevrucht was, dan wordt het een vrouwtje.
Een mannetjesbij heeft dus maar één ouder: een vrouwtje. Een vrouwtjesbij heeft 2 ouders: een mannetje en een vrouwtje. Hieronder zie je een deel van de stamboom. Daaronder staat de opgave. Ga terug in de geslachten, bereken de aantal bijen, bekijk het goed.... Ga op zoek.... Maak het rekensommetje en vul de cijfers in bij "EIND CACHE". Het dunkt Kinnekulle dat het te doen is.


OPGAVE: HOEVEEL BIJEN ZIJN ER IN DE 4 VOLGENDE GESLACHTEN?
• Aantal bijen in het 10e geslacht - 46 = E
• Aantal bijen in het 12e geslacht - 141 = F
• Aantal bijen in het 16e geslacht - 979 = G
• Aantal bijen in het 20e geslacht - 6762 = H

EIND CACHE
De bovenstaande coördinaten ZIJN FICTIEF. De cache ligt op privéterrein. Er is toestemming verleend. Probeer niets te beschadigen. De eind cache kan gevonden worden op:
Opdracht 1 - N 52o3A.BCD
Opdracht 2 - E 006o2E.FGH

Wie de cache gevonden heeft mag de banner hieronder op de eigen website zetten.

 

Additional Hints (Decrypt)

Bcqenpug gjrr: Unq qvr Vgnyvnna bbx ny irefgnaq ina ovwra?

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

280 Logged Visits

Found it 274     Didn't find it 2     Write note 3     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 10 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 7/3/2018 1:41:30 PM Pacific Daylight Time (8:41 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page