Skip to Content

<

Liimatan taival: 61 Sipoonkorven kp I

A cache by Puuhamiespete Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 3/11/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Liimatan taival eli Ylä-Keyrityn järven kierto (23 km) sijaitsee Rautavaaralla Metsäkartanon maisemissa. Maisemiltaan monipuolinen polku, joka lähtee Metsäkartanolta ja kiertää järven Holinrotkon kautta. Polun varrella on pitkospuu osuuksia, kapulalossi ja useita taukopaikkoja. Reitti on merkitty punaoranssein pantamerkinnöin puissa, paaluissa ja risteysviitat. Reitti on helppokulkuinen, mutta Hollinrotkossa vaikea.

Kätkösarja on asetettu polun läheisyyteen ja toteutus vaihtelee ympäristön vaatimusten mukaan. Osa reitistä kulkee luonnonsuojelualueella.

Kaikkien kätkötiedotteiden lähteenä toimii luontoon.fi verkkopalvelu.

Kätkö sisältää vain lokivihkon, joten oma kyna ja teroitin matkaan.
____________________________________________________________________________

Sipoonkorven kansalispuisto I

Sipoonkorven alue on yksi harvoista suurista yhtenäisistä metsäalueista pääkaupunkiseudun lähellä. Sipoonkorven kansallispuisto tarjoaa elinpaikan lähes kahdeksallekymmenelle uhanalaiselle ja silmälläpidettävälle lajille. Siellä on myös monipuoliset ulkoilumaastot, jotka houkuttelevat virkistäytymään. Byabäckenin jokilaakson perinnemaisemat ja niitä ympäröivät metsät sijaitsevat Sipoonkorven pohjoisosassa. Alueella on mm. mahdollisuus tutustua luontopolkuun perinteikkäässä uusmaalaisissa maaseutumaisemassa.
 
Sipoonkorpeen kuuluu monenlaisia metsiä, soita ja kulttuurimaisemia. Järviä alueella on melko vähän. Maasto on vaihtelevaa ja korkeuserot paikoitellen suuria. Myös avokallioita on paljon. Alueella on lisäksi paljon korpia ja pienialaisia soistumia. Niin ollen Sipoonkorven luontoa leimaa vaihtelevuus ja pienipiirteisyys.
 
Historia:
 
Sipoon suurin kylä 1300-luvulla oli Hindsby, joka sijaitsee Byabäckenin purolaakson eteläpäässä, Byabäckenin ja Sipoonjoen haarassa. Se on yksi Sipoon vanhimpia kyliä. Sen kolmetoista taloa oli rakennettu mäenrinteeseen tiiviiksi, nauhamaiseksi rivikyläksi. Hindsbyn varhaisimmat asukkaat olivat todennäköisesti kotoisin Hämeestä. Ruotsalaisia asukkaita kylä sai todennäköisesti jo 1200-luvulla. Sipoonjoen puustoton laakso sopikin paremmin Ruotsista tulleille peltoviljelijöille kuin hämäläisille kaskiviljelijöille.
 
1500-luvun puolivälissä Hindsbyn kylään perustettiin Hovgårdin kartano, joka tunnetaan myös nimellä Hofgård. 1700-luvun loppupuolella kartanon mailla oli neljä torppaa ja vuosien kuluessa sen tiluksiin liitettiin monta tilaa Hindsbystä. Myös osa Byabäckenin purolaaksosta kuului Hovgårdin kartanolle.
 
Hindsbyn metsä ja Byabäckenin purolaakson maat siirrettiin vuonna 1996 Metsähallituksen hallintaan. Byabäckenin purolaakson peltoja on viljelty näihin päiviin asti. Metsähallituksen hallinnassa olevat pellot ovat vuokralla, jotta viljely saataisiin jatkumaan alueella. Osa niityistä, hakamaista ja metsälaitumista on perinteisessä laidunkäytössä. 
____________________________________________________________________________

HUOMIO. Kaikilla kosteilla osuuksilla ei ole pitkospuita. Reitin varrella osa pitkospuista ja silloista ovat huonokuntoisia, joten varovaisuutta.

Jos kierrätte reittiä isommalla porukalla, käyttäkää lyhennettä nimimerkeistänne.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

201 Logged Visits

Found it 199     Write note 1     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.