Skip to Content

This cache has been archived.

SarppaN: Arkiston aarteeksi. Kiitos kävijöille!

More
<

Kuopion historia - Särkilahden kuppikivi

A cache by SarppaN Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/02/2014
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tästä kätköstä on tarkoitus aloittaa Kuopion historia -kätkösarja, johon toivon muidenkin kätköilijoiden osallistuvan. Kätköt esittelevät kaupungin historiaa eri aikoina / aikakausina. Aikakaudella ei ole väliä, mutta kunhan kohteesta on todennettavissa paikan historia luotettavista lähteistä. Kätköt saavat olla tyypiltään millainen vain sekä sarjaa saa jatkaa kuka vain, kunhan otsikointi alkaa "Kuopion historia - kätkön personointi", jotta sarjan kätköt ovat tunnistettavissa helposti. Kätkösarjan aloittaa Särkilahden kuppikivi.

Kuppikivet


Kuppikivet ovat muinaisjäännöksiä, kiviä tai kalliopintoja, joissa on yleensä useita suhteellisen pyöreitä uurrettuja koloja, niin sanottuja uhrikuoppia. Kolot on tehty viimeistään rautakaudella, mutta ei tiedetä miten. Suomessa kuppikiviä on varsinkin maan länsi- ja eteläosissa. Suomesta tunnetaan yli 350 kuppikiveä. Niiden käyttö on jatkunut historialliseen aikaan, syrjäisillä paikoilla 1900-luvulle. Tällöin niiden käyttö on liittynyt esimerkiksi sairauksien parantamiseen.

Kivien kuoppien merkityksestä on useita oletuksia ja kansanperinteitä. Usein kivet ovat uhripaikkoja. Uhreja, kuten viljaa, jätettiin kiven koloihin suvun vainajille, haltijoille tai maahisille sato- ja pyyntionnen toivossa. Jotkut uskoivat, että kuoppiin jääneellä sadevedellä on parantava vaikutus. Loitsuissa myös kipuja ja vaivoja karkotetaan kiven reikiin. Niiden on oletettu liittyneen auringonpalvontaan ja hedelmällisyysmenoihin, myöhemmin myös vainajien palvontamenoihin. 

Lähde: Wikipedia

Kuppikivi sijaitsee Kuopion Särkilahdessa, Särkilahden pohjoisrannalla olevassa metsäsaarekkeessa, kalliotasanteella. Irtolohkare, jonka yläpintaan on hakattu yksi kuppi. Sen vierestä kulkee rantaa seuraava polku. Kyseessä on Kuopion ainoa varmistettu kuppikivi.

Kuopion muinaiskohteista löytyy lista ja kuvaus alla olevasta osoitteesta.

http://www.pohjois-savo.fi/fi/psl/liitetiedostot/Maakuntakaavoitus/ksmk/kuosa1904.pdf

Kätkö on kuppikiven läheisyydessä. Kooltaan kätkö on mikro, joten varaa mukaan oma kynä. Purkissa vain lokivihko. Kätkö löydettävissä vain lumettomaan aikaan. Kätkölle lähtevä polku alkaa läheisen ostoskeskuksen parkkipaikan kulmalta, jonne autoilevat kätköilijät voivat jättää auton parkkiin.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

348 Logged Visits

Found it 309     Didn't find it 13     Write note 6     Archive 1     Temporarily Disable Listing 4     Enable Listing 3     Publish Listing 1     Needs Maintenance 6     Owner Maintenance 4     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 3 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.