Skip to Content

<

Minröjning

A cache by Karl XI Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/09/2014
Difficulty:
4.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Minröjning - En sjukt jobbig cache


Koordinaterna ovan leder dig inte till cachen. Däremot så är det koordinater för en mycket berömd plats i Karlskrona, men det är en annan historia.

Detta är en mystery som alla kan lösa. Kräver dock ett visst tålamod.


Äldre flytminor röjs med hjälp av så kallade minsvep. Det går till så att ett minröjningsfartyg släpar vajrar efter sig. Vajrarna är vanligen formade som ett Y som hålls ut på sidorna om fartyget med paravaner. Tekniken går ut på att vajern ska skära av flytminans ankarkätting eller ankarvajer. För att få vajern att skära är den ena av kardelerna spunnen åt motsatt håll än övriga. När ankarkättingen skurits av flyter minan upp, som sedan förstörs genom att sprängas. Moderna minröjningsfartyg har en sonar som tittar framåt, för att förhindra att minröjningsfartyget av misstag går på en mina. För moderna bottenliggande minor använder man sig av minsvep som försöker simulera olika fartygstyper, exempelvis genom att avge magnetism eller buller. Vid magnetiska och akustiska minsvep dras en elektromagnet respektive en kraftig högtalare efter minsveparen. Detta leder till att magnetminor och akustiska minor bringas till detonation. Minsveparen måste förstås vara omagnetisk och tystgående för att inte själv bli offer för minorna. Därför konstrueras den i allmänhet av trä eller plast, och har tystgående motorer.

Nackdelen med minsvep är att minröjningsfartyget med sin besättning måste vistas i området med minor. Vid minsvepning passerar dessutom fartyget minan före svepet. Svenska flottan har tillgång till en typ av farkost som benämns SAM, vilket är en akronym för självgående akustiskt minsvep.

SAM<

SAM är en obemannad farkost som styrs ifrån kommandobryggan på moderfartyget. SAM kan simulera att ett fartyg passerar och därmed få bottenminor att detonera. SAM är konstruerade för att klara av mindetonationer på nära avstånd.


Marinen har tappat bort en av sina sjöminor på Yttre Redden under en övning.


Din uppgift blir, om du antar uppdraget att hitta och desarmera denna sjömina. Till ditt förfogande har du en fjärrstyrd minröjare, SAM1, vilket i detta fall borde vara en dator.

Sjöminan tappades någonstans mellan koordinaterna:

N 56 8.000 E 015 35.000
N 56 8.350 E 015 35.000
N 56 8.350 E 015 35.350
N 56 8.000 E 015 35.350

Sjökort

Sjöminan finns på koordinaten med formen N 56 08.AB0 E 015° 35.CD0, där AB och CD kan vara vilka tal som helst mellan 00 och 35

Testa din lycka i geocheckern. När du träffat sjöminan kommer du som belöning att få koordinaterna till cachen.

Lycka till i minsvepandet!

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.