Skip to Content

<

La Riera de Santiga 1 - Castell de Santiga (LESPM)

A cache by santa pepa team Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/14/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Cache manufacturado y escondido por: geocachingpeluti & Laperlanegra (Santa Pepa Team)

Este cache forma parte de una serie de caches para conocer Lugares Emblemáticos de Santa Perpetua de Mogoda, espero que lo disfrutéis.


Este caché ha sido nominado a los premios GeocachingSpain 2015, si crees que es merecedor del premio, las votaciones comenzaran el día 23 de noviembre y terminarán el día 13 de diciembre. Para saber más acerca de las votaciones puedes leer las instrucciones.

Sobre El cache:

Es un cache de manufactura propia del equipo santa pepa team formados por geocachingpeluti & laperlanegra contiene el logbook solamente.

Por favor, tratar con cuidado, no hace falta forzar nada, no hacer FOTOS SPOILER. Por cierto si hace calor ir a la fuente, el agua está muy buena.

PODEIS APROVECHAR Y HACER CITO, PODEIS TRAER UNA BOLSA CON VOSOTROS Y AYUDAR A RECOGER LOS DESPERDICIOS QUE TODOS NOSOTROS VAMOS DEJANDO.

Si os ha gustado el cache darle a favorito!!!

 

Santa Perpètua de Mogoda, al límit amb el Vallès Oriental, posseeix un patrimoni arquitectònic important, com ara el conjunt de Mogoda (fortificació al voltant del castell de Mogoda), el nucli de Santiga (conjunt d’edificis) i, el castell de Can Taió o Torreferrussa, entre d’altres, que podem trobar al camí del Vallès Natural.

El camí comunica Santa Perpètua de Mogoda amb Palau-solità i Plegamans per una banda, vorejant la riera de Caldes i els Horts de Mogoda, amb Montcada i Reixac per la part més sud, i passant pel bosc de Can Taió i el castell de Can Taió, i amb Polinyà i Sabadell, des d’on es travessa el bosc de Santiga.

Població: 19.486 hab. (2002) Superfície: 15,83 km2 Altitud: 74 m.

PRINCIPALS ESDEVENIMENTS Festa Major d’Estiu (1r diumenge de setembre) Aplec de la Sardana (1r diumenge de maig) Aplec de Santiga (2n diumenge de setembre) Festa Major d’Hivern (7 de març) Festa de l’Arbre (principis d’abril) Concerts de tardor a Santiga (diumenges de novembre)

ALTRES ACTIVITATS CULTURALS I ESPORTIVES Trobada de Balls de Gitanes (Diumenge de Rams) Els Tres Tombs (1r cap de setmana de febrer) Mostra de Teatre Amateur (mesos d’octubre i novembre) Trobada de Gegants (diumenge posterior al 7 de març) Fira de Comerç al Carrer (finals de setembre, edició biennal) Trobada de Puntaires (1r cap de setmana de març) Concurs d’Escultura a l’Aire Lliure (juliol) Premi Santa Perpètua de Poesia i Contes Breus (gener-març) Beca de Recerca Santa Perpètua (concurs biennal) Concurs de Música de Cambra Genís Sala (maig)

 

Castell i Riera de Santiga

El safareig, el castell i l’església configuren la plaça de Santiga, centre d’aquest espai. A la plaça, completen el paisatge un magnífic lledoner a prop del safareig, l’olivera al centre i un vell plataner al costat. El nucli de Santiga es dividia en dos barris que tenien la riera de Santiga, abans Canalies, com a frontera natural, el barri de dalt i el de baix. Del primer era l’església, el castell, can Rectoret, can Barnola, i un grapat de masies més, moltes desaparegudes avui dia. Del segon, can Sabau Torreferrussa, can Maiol, can Llobet i d’altres.

El castell de Santiga és una masia fortificada (s. X-XI) de planta quadrada amb tres crugies i de tres pisos d’alçada, envoltada d’un mur amb un portal adovellat d’accés d’on penja un escut d’armes amb les ensenyes de les cases nobiliàries dels Salbà, els Vallgornera, els Vallseca i els Sentmenat. Declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN) segons la Llei 16/1985, l’aspecte actual del castell és conseqüència de les reformes fetes per Miquel de Salbà, virrei de Mallorca i negociador espanyol en el Tractat dels Pirineus, que va aconseguir conservar en territori català la vila de Llívia.

L’església de Santa Maria l’Antiga o Santiga és l’altre element patrimonial a destacar, declarat pel Ple municipal bé cultural d’interès local (BCIL). Segons l’estat actual del coneixement, podem parlar d’ocupació de l’espai que ocupa l’església des d’època romana (s. I-V dC) tal com ho demostra una sitja i conduccions d’aigua que hi ha sota la rectoria i un tros de paviment romà trobat sota el campanar medieval.

A partir del s. XII es construeix la nau central de l’actual església romànica. Un segle després s’amplia el temple amb la construcció d’una capella lateral al sud i el campanar de planta quadrada al mur de tramuntana. Aquesta capella s’allargarà fins al peu de la nau principal (s. XIV). Al segle XVI es reforma la nau principal construint l’absis trapezoïdal i la porta de l’entrada oest, en ús encara i marcada amb l’any de modificació del llindar: 1574. Als segles XVII-XVIII correspon el sobrealçament del campanar i la construcció de la capella del Sant Crist. D’aquesta època és també la construcció de l’hostatgeria i la rectoria que envolta l’església pel nord.

Amb el segle XIX Santiga quedarà aturada en el temps. Entre 1836 i 1847 els veïns lluitaran per evitar l’agregació a Santa Perpètua ordenada per les autoritats. Finalment Santa Maria l’Antiga i Santa Perpètua es fusionaran en un sol poble. L’església deixarà de tenir culte regular a partir dels anys 20.

 

Additional Hints (Decrypt)

1-Ohfpne ry erpvcvragr zvzrgvmnqb, bf freiveá qr nlhqn ra ry chagb 2
2-"Ry iryy fnsnervt dhr ry irag cragvan sn qr zvenyy ny ireq fnagvtn"
Cbe snibe ny npnone cbare yn gncn neevon bgen irm

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

272 Logged Visits

Found it 248     Didn't find it 6     Write note 6     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 4     Owner Maintenance 3     Update Coordinates 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 34 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.