Skip to Content

This cache has been archived.

scfeyenoord1908: Als idioten mijn cache weg blijven halen dan houdt het voor mij op. Drie caches die keer op keer verdwijnen. Helaas!

More
<

Het Weegje - Jachtslot Reestein

A cache by scfeyenoord1908 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/14/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache ligt verstopt in de buurt van Jachtslot Reestein. De beschrijving en geschiedenis van het Jachtslot Reestein ziet u hieronder. Pas goed op voor voorbijgangers en val de bewoners van het Jachtslot en omliggende woningen niet lastig. Onlangs de cache vervangen door een grotere. Hierdoor is het ook mogelijk om trackables achter te laten. Wel zo leuk!

 

 

 


Jachtslot Reestein

Een boerderij die door de bewoners uit de buurt ook wel "De Ouwe Stee" werd genoemd en met recht, want het woonhuis heeft fundamenten uit het jaar 1100. Haar andere naam, die ook op de poort staat is Reestein, hoewel vaak op een andere manier in verschillende akten beschreven. Hoe de naam tot stand is gekomen is een verhaal apart, daar moet u het onderzoek van de heer P. Groenenboom, gepubliceerd in het contactblad (jaargang 23, nummer 86 - maart 2001) van het historisch genootschap Barendrecht maar eens op naslaan. Hier staan ook prachtig alle namen van de bewoners beschreven en wat er met het bezit van Reestein in de loop der eeuwen is gebeurd. 

Reestein schilderij J. Verheul DznOp de muur van de woning is een mooi alliantiewapen aangebracht. Het is het wapen van de families de Roovere en Everwijn uit Dordrecht. Oorspronkelijk was Reestein een jachthuis, alleen per boot bereikbaar. Later is, met de inpoldering van Het Buitenland in 1580, Het Weegje aangelegd en zijn er toen ook langs de Koedood kaden gebouwd. Reestein heeft, tot de ontwikkeling van de VINEX-wijk Portland altijd vrij en midden in de polders langs de Koedood gelegen. Als een landmark in het landschap, omgeven door bomen, boomgaarden weilanden en akkers lag het daar mooi te wezen. 

Om de hele geschiedenis hier te verhandelen is wat veel, dat is elders beter en completer gedaan. Wij zullen ons beperken tot het benoemen van de eigenaren en geslachten van de Hoeve ­ voor een chronologisch overzicht van de pachters, families en gebruikers verwijzwn we andermaal naar het artikel van P. Groenenboom.

Na de alliantie De Roovere en Everwijn zijn achtereenvolgens de families 't Hoeuft, 
Kranenburg, Schepman, Leeuwenburg en Groenenboom eigenaar geweest. Vaak hadden deze families meerdere kinderen en boerderijen in de omgeving in eigendom, en veel namen zijn door de jaren heen bekende boerengeslachten in deze streek geweest. We zullen hier alleen de laatste decennia samenvatten, toen de hoeve te samen met 29 ha in eigendom was van de familie van den Hoek. Deze oefenden er het landbouwbedrijf uit en maakten zowel de crisisjaren mee als de oorlogsjaren alsook de opkomende mechanisatie in de landbouw.

Reestein poort

In de oorlogsjaren lag Reestein middenin het gebied waar de Duitse parachutisten landden om van daaruit de Waalhaven en Rotterdam te veroveren. In diezelfde oorlog werd ook de polder onder water gezet om de geallieerde opmars te stuiten en kon Reestein alleen per boot bereikt worden. Door de aanleg van een kade rondom is het toen bewaard gebleven. Ook bij de watersnoodramp van 1953 liep de polder vol maar daar Reestein op een terp ligt liep ze slechts gedeeltelijk onder. 

Al die jaren is de familie van den Hoek eigenaar geweest en besloot in 1963 tot verkoop over te gaan. Met een "erfhuis" op Reestein werd alle vee en inventaris geveild. En een maand later werd ook de boerderij verkocht, en wel in gesplitste vorm : het land werd verkocht aan Jan van den Hoek uitgezonderd 11 ha en de opstallen van Reestein. Deze werden aangekocht door Wouter Noordzij van Het Weegje 3. 
Lang heeft Noordzij het bedrijf er niet uitgeoefend, zegge en schrijve één dag. Het was hem om het land te doen, want hij deed Reestein en een strook omliggend land de volgende dag van de hand en breidde zo zijn eigen boerderij met 10 ha uit.

Reestein fotoshopNieuwe eigenaar werd de heer De Block, een particuliere ondernemer die het pand tot na 1977 in zijn bezit bleef houden. In die tijdspanne werd er Reestein in 1966 op de lijst van Monumentenzorg geplaatst. Dit om het monument in de meest oorspronkelijke staat te behouden. Ook de opvolger, de Familie van Hussen die tot op heden vanaf 1977 "op" Reestein woont hebben het pand liefdevol onderhouden en zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat bewaard. Oude details zijn opgeknapt en door dit (dure) onderhoud was Reestein tot voor enkele jaren een pronkjuweel in de polders. Zo is bij een zware storm in 1983 de achtermuur van de boerderij weggeslagen, waarop de heer 
Van Hussen een nieuwe achterkant heeft laten metselen (met oude materialen). Compleet met een speciale gedenksteen waarop staat:

De oude zwakke stee 

Is 's nachts door zware vlagen 

Gestort en neergeslagen 


26/27 november 1983

En zo kent het pand nog vele fraaie details en anekdotes die voor het nageslacht bewaard blijven. Voor een compleet overzicht van de geschiedschrijving verwijzen we u graag naar deze link, waar de oudheidkamer van Rhoon en Poortugaal een uitgebreid stuk geschiedenis vanuit het historisch genootschap Barendrechtweergeeft.

Reestein onderdeel Vinexwijk

 

 

 

 

Helaas blijft de Monumentenzorg en beschermde status hier beperkt tot het pand en de opstallen. Want anders is het niet te verklaren dat Reestein al zijn grandeur en schoonheid is ontnomen toen er enkele jaren pal aan de overkant van de Koedood nieuwbouw voor de Vinexwijk Portland is ontwikkeld. 
En dan niet aangepast aan de landelijke en groene omgeving maar kale en moderne flats van zoveel verdiepingen waarbij het eeuwenoude monument totaal verloren lijkt te gaan en opgeofferd is aan de waanzin van projectontwikkelaars, geldelijk gewin en tekentafels vol geschonden afspraken. 
Wat veel afbreuk doet aan een van de laatste en landelijke cultuurhistorisch erfstukjes van Rhoon.

Additional Hints (Decrypt)

Re npugre! Ovw ubbt jngre xhaara qr ibrgwrf ang jbeqra. Rkphfrf qnneibbe!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

328 Logged Visits

Found it 260     Didn't find it 47     Write note 6     Archive 1     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 4     Post Reviewer Note 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 19 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.