Skip to Content

<

RUTA DEL CARBÓ - 1 MINA DOLÇA

A cache by catalonia'sons Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/09/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


RUTA DEL CARBÓ

Ruta pel camí que feien les vagonetes des de les mines fins l’estació de Toralles,on el carbó era portat en ferrocarril fins a Ripoll. La ruta es pot fer a peu o en bicicleta i es pot començar per Ogassa o per Toralles, enllaçant amb la Via Verda a Sant Joan de les Abadesses.1 - LA MINA DOLÇA , OGASSA

El poblament d’Ogassa ve de molt antic i queda testimoniat per les esglésies romàniques de Sant Martí d’Ogassa (s.X) i Sant Martí de Surroca (s.XI). Però és a partir de mitjans s.XIX amb la descoberta de mines de carbó d’hulla quan el municipi pren importància i s’impulsa l’arribada del ferrocarril.

L’any 1838 va començar l’explotació de les mines de carbó, que es feia a pic i pala en galeries de dificil i perillosa extracció.

En tot el terme d’Ogassa hi ha repartides al menys una dotzena de mines que van ser explotades en diferents moments fins 1967 any que és va tancar la darrera mina, la mina Dolça de 961 m i una de les més antigues i productives.

Prop d’aquesta mina hi ha un edifici que havia estat una fabrica de pans de carbó (conglomerat de pols de carbó i brea aptes pels forns de vaixells i fargues) i que ha de ser un futur centre d’interpretació de la indústria minera.Nota important pels geocachers: Havia existit una sèrie anomenada “Ruta del Ferro” creada per el geocacher tecnics el 2009, que constava de 70 amagatalls des de Ripoll fins Ogassa. Aquesta sèrie va ser arxivada el 5.01.2014 i netejada per un grup de geocachers molt concienciats el 16.03.2014. Agraim a un i als altres la feina realitzada, a nosaltres ens sembla que és una bona ruta per coneixer i per aixó la tornem a activar. Esperem que us agradi

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.