Skip to Content

This cache is temporarily unavailable.

Team PegKy: Update zondag 22 maart 14:00

Wij volgen dagelijks de ontwikkelingen rondom de Corona-crisis. Zowel in Nederland als in België. De ontwikkelingen in Nederland, lees „Hardleers”, heeft ons doen besluiten om per direct al onze 70 caches uit de lucht te halen!! Dit heeft ook consequenties voor het loggen van onze caches:

ALLE logjes die vanaf nu, tijdens deze deactivatie, geplaatst worden, worden niet geaccepteerd!! Ook later na deze crisis niet!!

De logboekjes gaan gecontroleerd worden!!!

Wij hopen hiermee bij te dragen aan het verzoek van onze beider overheden:

Blijf thuis!!! Blijf in uw kot!!!

More
<

Met STIP op de kaart.....Baarle-Hertog (B)

A cache by PegKy Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/05/2014
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Blijf thuis!! Blijf in uw kot!!


BAARLE: Eén dorp, twee landen, twee gemeentes dus twee stippen. Beide zijn projecties. Maar toch is de ene STIP in Baarle-Hertog België, een Multi geworden, gereviewd door een Belgische reviewer. En de andere STIP in Baarle-Nassau Nederland is een Mystery geworden, gereviewd door een Nederlandse reviewer. Waarom dit verschil? Dat is voor ons ook een raadsel! Wij hebben echt geen idee! Vraag het de Belgische en Nederlandse reviewers? Zij hebben ze Stippen beoordeeld en gepubliceerd ;-)...


>>>Onze caches graag met respect behandelen!! Kunt u dat niet dan verzoeken wij u vriendelijk om al onze caches over te slaan. Ook zijn al onze caches gemerkt. Lees ook altijd even de hint.<<<

Het middelpunt

Op landkaarten wordt de positie van een plaats vaak aangegeven met een kleine cirkel. Bij grotere plaatsen worden de contouren van zo'n plaats weergegeven. Geocaching.com maakt gebruik van OpenStreetMap en Google maps. Hierbij kun je zoeken naar coördinaten, een straatnaam, plaatsnaam en zelfs een land. Geef je bij Google maps, Google Earth of GPScoordinaten.nl een plaatsnaam in en ga je hierna inzoomen dan zal bij Google maps eerst de plaatsnaam zichtbaar zijn, maar bij verder inzoomen verdwijnt deze. Bij Google Earth en GPScoordinaten.nl gebeurt dit niet. Alle drie hebben gemeen dat je op dezelfde positie in een plaats uitkomt. Wij noemen dit daarom dus: ‘het middelpunt’. Navraag bij het Kadaster over dit fenomeen heeft geen reactie opgeleverd. Wordt echter Nederland ingevoerd bij bovengenoemde kaartprogramma's dan kom je uit nabij Soesterberg en niet nabij Lunteren, waar het geografische middelpunt van Nederland zou liggen.
Het middelpunt van de gemeente Baarle-Hertog (B)


Je zult het niet verwachten maar het middelpunt (N 51° 24.419 E 004° 53.598) van de Gemeente Baarle-Hertog ligt niet in het dorp Baarle-Hertog zelf maar in het kleine dorpje Zondereigen wat dus ook bij deze gemeente hoort. Zie ook de satelietfoto hierboven. De kern van Zondereigen bestaat uit twee straten die bij de kerk elkaar kruisen. En daar, op die kruising, ligt het middelpunt. Het dorp ligt tussen twee riviertjes, het Merkske in het noorden en de Noordermark in het zuiden.

Terug naar Baarle-Hertog zelf: Baarle-Hertog (Frans: Baerle-Duc) is een Belgische gemeente behorend tot de provincie Antwerpen, maar deels gelegen binnen de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Ze behoort tot het gerechtelijk kanton Arendonk en het kieskanton Hoogstraten. Samen met Baarle-Nassau vormt ze het dorp Baarle. 

De gemeente Baarle-Hertog bestaat behalve uit 22 enclaves in Nederland, ook uit vier stukken land die direct aan Belgisch grondgebied grenzen. Een van die stukken land is het dorpje Zondereigen. Een ander stukje is een strook land bij Ginhoven. Een andere strook ligt ten oosten van Zondereigen bij de Berkerheide op landgoed De Blokken. Het vierde stukje Baarle-Hertog dat in Belgisch grondgebied ligt, ligt even ten zuiden van Ulicoten. Grenzen lopen dwars door straten, huizen en sportvelden. Een aantal van de Nederlandse enclaves vormt weer enclaves binnen de Belgische enclaves in Nederland (counter enclaves of enclaves van de tweede orde, vergelijkbaar met Nahwa en een 28-tal van de Cooch Behar enclaves of bekijk dit leuke filmpje voor meer uitleg). De gemeente telt ruim 2000 inwoners, waarvan 956 inwoners met een Nederlandse nationaliteit. Aan de huisnummers kan je zien of je in België of in Nederland bent.

Baarle-Hertog heeft een wel heel bijzonder gemeentehuis. Het is nl het eerste gemeentehuis ter wereld waar de grens dwars doorheen loopt. In juni 2010 werd het nieuwe gemeentehuis van Baarle Hertog aan de Parallelweg officieel in gebruik genomen. Unicum is hier dat het gemeentehuis gebouwd is op de grens. Een deel van het gebouw is gelegen in Baarle Nassau. Dwars door de raadzaal ligt de grens, die visueel is gemaakt door middel van een witte verlichte lijn. Enkele leden van het gemeentebestuur zitten in Nederland. Dit heeft geen gevolgen voor de rechtsgeldigheid van de gemeenteraadsbeslissingen. Een huwelijk moet wel in het Belgische gedeelte gebeuren anders is het niet rechtsgeldig. Aan de buitengevel zijn blauwe led lampjes aangebracht die de grens visueel maken. Achter het linkse venster beneden zetelen zowel de Nederlandse én de Belgische Politie. De raadzaal is er boven. Ook het verdere verloop van de grens door de voortuin is visueel gemaakt dmv van blauwe led lampen. Juist voor de ingang zijn ook de bekende B en NL tegels aangebracht.

BAARLE: één dorp, twee landen, twee gemeenten met twee gemeentehuizen, daarin twee gemeenteraden en twee burgemeesters. Baarle, een aanzet tot de eerste Europese gemeente


Grenspaal

 

Om de cache te vinden dien je de coordinaten bovenaan de pagina te projecteren met:246,04 meter

226,10 graden

GeoCheck.org

De cache gevonden?
Voeg dan deze banner toe aan je profiel:
Kopieer de link eronder en plak deze in je profiel.

Banner Hertog 2019

<a href="https://coord.info/GC56C8H" target="_blank"><img src="https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/8dedda6c-2c81-4bc9-8644-94b4e173e2d5.png" alt="Banner Hertog 2019" title="Banner Hertog 2019"></a>


Bezoek ook eens onze andere caches in dit bijzondere dorp:


Met Stip op de kaart.... Baarle-Nassau (NL)
TB & Coins Mini Camping 't Nassau Bos (NL)
De Burgemeester (B)
Herberg „De Swaen”- Loveren (NL)
De Kapel van Nijhoven (NL)
De Buykse kuil - Nijhoven (NL)

Flag Counter


Additional Hints (Decrypt)

AY: Ina baqre anne obira, qrmr ohatryg qrmr gre ubbtgr ina sbgb 2. GBBY: Cvaprg
RA: Sebz obggbz gb gbc, vg qnatyrf ng gur urvtug bs cvpgher 2. GBBY: Gjrrmre

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.