Skip to content

<

Stentorget på Billudden

A cache by SE-81293 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/22/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Stentorget på BilluddenBild 1. Billuddens naturrum

Välkommen till Billuddens naturreservat. Udden är den nordligaste sträckningen av den ca 25 mil långa Uppsalaåsen. Åsen passerar Uppsala där slottet är byggt uppe på åsen ca 90 km söderut. På Billudden hittas lätt kalkstenar med olika fossil. Detta beror på att den senaste inlandsisen drog med dessa från ett stort kalkstensområde i Bottenhavet. Den stora omfattningen av kalksten gör också att växtligheten är rik på Billudden liksom i hela norduppland. Billudden är också känt för sina vidsträckta havtornssnår.


Bild 2. Uppsalaåsens sträckning

Landhöjningen här är särskilt stor och ett par hundra meter nordost om Billhamn vittnar ett stort stentorg om just detta. Även småsjöarna Sör- och Nordklyxen är resultatet av de ständiga geologiska förändringarna som sker här. Transport av sand och grus från Dalälven och havsvågorna gör att Billuddens strandlinje synligen förändras från år till år. Vid kraftiga nordanvindar sker en materialtransport in mot Billuddens rot som genom detta skapar s.k. krumuddar och vattensamlingar skapas som sedan snörs av och bildar just småsjöar som nämnts ovan.

Landhöjningen går mycket snabbt och år 1500 var det enda som syntes en holme strax nordost om Billhamn. 185 år senare är en rad öar synliga och stentorget höjer sig ur vattnet. Ytterligare ca 130 år senare snörs Nordklyxen av från havet. (ca 1814). Idag är Billudden ca 2,5 km lång och reser sig ca 5 meter över havet på sin högsta punkt.

Stentorget är som ett "hav" av stenar och är ett klapperstensfält. Stenarna har slipats släta av havets vågor men p g a landhöjningen ligger de nu långt upp på torra land. Om man tittar noga kan man hitta fossiler i stenarna. Vad namnet klapper kommer ifrån hörs lätt när man går över stenarna. Stentorget ligger på en av de högsta punkterna på udden. Ett stentorg är en strand som på grund av landhöjningen tappat kontakten med vattnet. Sand och lera har spolats bort av vågorna. Vallar trycks upp av drivis och stormvågor vilket kan ses i form av en terassering ner mot havet. Nästan ingenting kan växa här eftersom mellanrummet mellan stenarna är för stort för att hålla kvar regnvattnet.

För att logga denna earthcache ska du göra följande:
- Besök Billuddens Naturrum och läs informationen. (WP: T1). Bege dig sedan till stentorget (Cachens koordinater).

   - Undersök denna plats och uppskatta antalet terasser från högsta punkten ner till havet.
   - Hur har terasseringen uppstått.
   - Uppskatta också stentorgets yta.

Maila svaret på frågorna till CO. Du behöver inte invänta svar från CO för att logga cachen online. CO svarar bara på dina mail om du lämnat felaktiga svar som måste rättas till.

Frivillig del: (Absolut inget krav för att logga)
- Bifoga gärna ett foto på stentorget i din loggning, med eller utan dig själv. Vilket annat foto som helst från Billudden är ju förstås lika trevligt.

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.