Skip to Content

<

Älänne 13: Muut lajistohavainnot

A cache by Puuhamiespete Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/22/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkösarja on asetettu Vongankoskelta Haatainniemeen kulkevan 8.5 km pitkän luontopolun varteen. Kätkösarja esittelee Lapinlahden ja Rautavaaran kunnan alueella sijaitsevan Älänteen Natura 2000 -alueen.

Kaikkien kätkötiedotteiden lähteenä toimii Metsähallituksen vuonna 2007 julkaisema Älänteen Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelma.

Helppokulkuinen janamuodossa oleva luontopolku, jonka päässä sijaitsee Haatainniemen laavu, tulipaikka, käymälä ja hiekkaranta.

_____________________________________________________________________________

Muut lajistohavainnot

Älänteen lajistohavainnot perustuvat pääosin maastoinventointien yhteydessä tehtyihin havaintoihin. Uhanalaisista lajeista alueella esiintyy vaarantuneinä nauru- ja selkälokki sekä silmälläpidettävistä lajeista kalasääski, sinisuohaukka, tuulihaukka, metso, teeri, käki, kivitasku, pensastasku ja kuukeli.

Alueella esiintyy kaikkia suurpetojamme. Runsaslukuisimpana niistä esiintyy ilves. Alueella esiintyvät ahmat ja sudet ovat lähinnä läpikulkijoita. Alueella liikkuu myös muutamia karhuja. Pienpetokannat ovat alhaiset. Alueella tavataan yleisimmin kettua, näätiä ja minkkejä sekä muutamia mäyriä ja supikoiria.

Natura-alueen hirvikanta on runsas ja alue on erityisesti hirvien suosimaa talvehtimislauetta. Älänteen majavakanta painottuu Tiilikanjoen Suojärvenjoen varteen, mistä on myös näköhavaintoja lajista. Alueilta löytyy runsaasti vanhoja ja uusia syönnöksiä. Lisäksi alueelta on havaittu vuonna 2001 liito-orava.

Harvinaisemmista perhoslajeista alueen eteläosissa esiintyy suonokiperhonen (Erebia embla) ja muurainhopeatäplä (Clossiana freija). Muurainhopeätäplä on jokseenkin harvinainen ja Etelä-Suomessa taantunut. Lajin parhaat esiintymät ovat yleensä rämeillä, joilla kasvaa runsaasti muurainta.

_____________________________________________________________________________

HUOMIO. Näätähiekalla polulla olevat pitkospuut saattavat olla veden alla keväällä ja syksyllä.

Jos kierrätte reittiä isommalla porukalla, käyttäkää lyhennettä nimimerkeistänne.

Näätähiekalta Haatainniemeen Youtube video: (visit link)

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.