Skip to Content

<

Metselbij

A cache by kieke11 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/26/2014
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache ontvangt niet alleen geocachers en kleine trackables, maar is ook gasthuis voor metselbijen.

Metselbijen komen voor in een groot deel van Europa en Noord-Afrika. In tegenstelling tot  de ‘gewone’ bij leven metselbijen solitair en bouwen geen kolonie.   In het noorden reikt het leefgebied tot het zuiden van Zweden en tot Engeland. In Nederland komen zo'n 20 soorten voor. Metselbijen maken gebruik van bovengrondse holten in bomen en muren. Ook kunnen ze zelf holten uitknagen in zacht materiaal, bijvoorbeeld mergel. Sommige soorten maken een aggregaat van cellen, bestaande uit tonnetjes die ze bouwen van zand of leem, vermengd met speeksel. De rosse metselbij is de meest voorkomende soort en wordt gebruikt in de tuinbouw voor bestuiving van planten.

De metselbij legt ca. 10 broedcellen per holte. De eitjes worden afgezet in de broedcellen, ieder ei krijgt een voedselvoorraadje voor de uitgekomen larve. Nadat een ei is afgezet schermt het vrouwtje het af door een muurtje te 'metselen' waarna het volgende ei wordt afgezet. De jonge bijen vliegen pas het volgende jaar uit nadat ze zich uit hun schuilplaats hebben geknaagd. De metselbij brengt verder geen schade aan een muur.

Metselbijen zijn vredelievend en steken zelden. Een steek van een metselbij is minder pijnlijk dan die van een ‘gewone’ bij of wesp. (zie ook www.wildebijen.nl)

De cache bevindt zich op privé-terrein, maar is vanaf de openbare weg te bereiken. 

Om de cache te kunnen loggen eerst de volgende code kraken: tel het aantal verticale betonnen bielzen van het perkje tegenover de cache.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.