Skip to Content

This cache has been archived.

Toa Norik: Hej

För ett tag informerade jag dig om att allt inte verkade stå rätt till med din cache och bad dig ta reda på hur det stod till och åtgärda eventuella problem. Då det inte syns några tecken på att du gjort det kommer jag nu att arkivera din cache.
I enlighet med riktlinjerna (länk) sker avarkivering vid brist på underhåll inte alls och i övriga fall sker det undantagsvis.

Hälsningar
Toa Norik, reviewer

More
<

ArchiCaching - Lida

A cache by Smygarens Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/21/2014
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


ArchiCaching - Lida

Architecture + Geocaching = ArchiCaching!

 

Denna myst kommer lära dig en del om arkitekturen här på Lida, arkitekterna bakom den fina designen. Använd startkoordinaterna som start på rundan eller som parkeringsplats för bilen.

Du kommer sedan behöva gå runt och samla uppgifter om dessa tre platser. Men! Du får inte koordinaterna! Tanken är att du ska lära dig något om byggnaderna och arkitekturen och utifrån texten/bilden hitta platsen. Följ texten nedan och du kommer men hjälp av denna guidas runt till platsen där uppgiften finns. Självklart kan du antingen lösa allt på plats, vilket är tanken eller leta upp platserna via internet. Valet är ditt. Är du redo? Då kör vi igång!

Plats 1.

Byggnaden ritades 1942-43 av arkitekt Ralph Erskine tillsammans med sin blivande partner Aage Rosenvold. Anläggningen uppfördes i traditionell timmerteknik och blev färdig 1946. Huset var ett av Erskines första större arkitektuppdrag i Sverige sedan han flyttade från Storbritannien 1939. Utformningen påverkades av samarbetet med byggaren Kalle Daniels från Rättvik.År 2006 byggdes Erskines byggnad till med en modern gestaltad husdel genom Björn Åström på Scheiwiller Svenssons Arkitektkontor.

Passa gärna på att njuta av den rustika arkitekturen som möter den moderna arkitekturen som passar riktigt fint ihop.

Vilken är platsen?

Uppgiften

Ställ dig på den nordliga (enligt kompassen) sidan om tillbyggnaden. Nu ser du ett mindre rött hus (i storleken av en stor fågelholk) framför dig med ett nummer på. Vilket är nummret? Anteckna svaret som AA.

Plats 2.

Byggnaden uppfördes 1957 med hjälp av donationer och ideellt arbete och invigdes den 17 november samma år och är ritade av arkitekten Ebbe Lidemark. Byggnaden är byggd av trä och betong och har ett sadeltak som sträcker sig enda ned till marken.

Stapeln i närheten är däremot ritad av arkitekten Ralph Erskine strax innan 50-talet. Dock har en ny uppförts år 2006 med ritningar från Ebbe Lidemark med Ralphs stapel som förebild. Passa även här på att beundra den moderna men ändå ovanliga arkitekturen på en sådan här byggnad.

Vilken är platsen?

Uppgiften

Utanför byggnaden (vid ingången) ser du ett antal lampor som sitter på byggnaden (bredvid ingången). Hur många? Anteckna svaret som B.

Plats 3.

Liten hydda

Den här lilla lustiga hyddan ligger lite avsides och kan smälta in rätt bra i omgivningen när löven finns på träden. Även denna byggnad har rätt unik arkitektur och design. Dock finns det ingen känd information om byggningsår, arkitekt osv om hyddan. Men troligt är att den ritats i samband med de andra byggnaderna här på Lida utav någon av dessa arkitekter. Passa på att njut av naturen och och titta gärna in i hyddan eller ta cachen som finns i närheten.

Vilken är platsen?

Uppgiften

Ett visst antal trappsteg finns det vid ingången till hyddan (kolla noga efter ALLA trappsteg). Hur många (marken och golvet räknas inte med)? Anteckna svaret som C.


Cachen

Nu är det dags att räkna fram slutkoordinaterna till cachen. Alla svaren sätts in istället för bokstäverna och sedan in i formeln nedan. Svaret kan du kontrollera i geochecker. Där får du även hint och bilder på utsikt och byggnaderna.

OBS! tänk på att inte lägga upp spoilerbilder på byggnader, platser eller dylikt i loggarna. svar skrivs inte heller i loggarna. Om detta förekommer raderas loggen utan förvarning och mejl sänds separat till ägaren av loggen.

N 59° 09.(AA+B+C+533) E 017° 51.(AA+B)*31)

 

GeoCheck.org

 

Om ArchiCaching: Känner du till någon byggnad i dina trakter som du vill berätta om får du gärna lägga ut en cache i närheten under namnet ”ArchiCaching – [byggnadens namn]”. Berätta något om byggnaden och dess arkitekt. Om byggnaden är en privatbostad måste cachen placeras på behörigt avstånd! Din cache får gärna vara interaktiv på något vis och uppmuntra besökaren till att studera byggnaden för att finna ledtrådar, t.ex. räkna antalet fönster för att lösa en myst eller multi-cache. Besökaren uppmuntras att skriva i loggen vad man tycker och tänker om byggnaden. Tipsa gärna om andra berömda byggnader som ligger i närheten av din cache eller som är ritade av samma arkitekt. Finns det en cache nära dessa kan du tipsa om den också. Kopiera denna text till din cachebeskrivning.

 

Happy Geocaching

 

 

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

47 Logged Visits

Found it 32     Didn't find it 2     Write note 5     Archive 1     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 3 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.