Skip to Content

<

7 hoanestep fen 'e toer

A cache by Bolhuis Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 8/20/2014
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Het terpdorpje Eagum is met ca. 30 inwoners één van de kleinste dorpen van Friesland.  Tegenwoordig bestaat het dorpje een handjevol boerderijen en huizen en een met elzen omgeven kerkhof, waarop een lichtgeel gepleisterde kerktoren met zadeldak staat. En om die toren is meteen ook de grote attractie van het dorp.


Soms is de toren open voor bezichtiging, onder andere tijdens het Kerkenpad/Tsjerkepaad elke zomer. Dan kun je direct bij de deur op de balklaag van de eerste zolder twee gedichtjes lezen, het ene geschreven ter gelegenheid van het overlijden van koning Willem III in 1890, het andere ter gelegenheid van de kroning van Juliana (1948). Hier op het kerkhof lag ooit het graf van het graf van de Amsterdamse Paulus Jansz. Kley die verantwoordelijk was voor het droogleggen van o.a.het Wargaastermeer, maar toen de kerk afgebroken werd in 1838, werden hij en zijn broer herbegraven op een boerderij. Vlak voor de tweede wereldoorlog is de steen overgedragen aan het waterschap. Op dit moment is de steen geplaatst op/in het voormalige Wargaastermeer, met uitzicht op Wergea. 

Centrum van de wereld
Aan de westkant van de toren ligt een gedenksteen die het midden van Friesland aangeeft, en tevens het centrum van de wereld. Op de steen staat dat het middelpunt der aarde op zeven hanenstappen van de toren verwijderd is. De gedenksteen is aangebracht door de Groninger studentenvereniging Frisia, die alleen in Friesland geboren mannelijke leden kent en hier ieder jaar een rituele bijeenkomst heeft met veel drank.
Het verhaal dat Eagum het centrum is van Friesland en (dus) van de wereld*, bestaat al eeuwen. Het eerste is natuurlijk redelijk gemakkelijk vast te stellen. Als je het zwaartepunt van de provincie wilt bepalen, kan dat door de uiterste punten in een vierkant plaatsen en vervolgens diagonalen trekken. Dit is in 2005 gedaan door het Kadaster Noord. Een regionale krant wilde weten wie in het centrum van de provincie woont. Dat centrum blijkt te liggen in Reduzum, zie ook de Redúster CarpoolCache GC592ND.
Vroeger lag het centrum wel in Eagum. Maar er is in de loop der tijd nogal wat veranderd aan de provinciegrenzen van Friesland. Zo behoorden de eilanden Vlieland en Terschelling vroeger tot de provincie Noord-Holland. Verder schuift Schiermonnikoog ruim twee kilometer per eeuw naar het zuidoosten, wat onlangs een grenscorrectie tot gevolg had tussen Friesland en Groningen. Daarnaast is er zo’n vijftig jaar geleden een grenscorrectie geweest bij Lemmer. En de Afsluitdijk is pas in 1932 aangelegd, en ligt voor de helft op Fries grondgebied. Daardoor is het centrum van Friesland iets naar het westen verschoven.
Dit laat onverlet dat Eagum altijd het centrum van de wereld kan zijn. Want wie dat niet gelooft, moet het maar nameten.

P.S. Nog een leuk weetje over Eagum: de voorouders van de bekende Amerikaanse acteur en actrice Henry en Jane Fonda zijn afkomstig uit Eagum. Hun voorvader woonde hoogstwaarschijnlijk op de Jornemastate aan de zuidzijde van dorp.

* Dit is natuurlijk een zeer subjectieve uitleg van het begrip "wereld". Zoals aan mijn cachenaam te zien is, ben ik zelf geen Fries, ik zou het centrum van de wereld eerder plaatsen op N 53⁰ 19.397 E 006⁰ 47.875.

De logrol is gemaakt van watervast papier. Duikers gebruiken dat om onder water notities te kunnen maken. Nat zou dus geen probleem moeten zijn. Het is wel zo dat de meeste pennen het niet goed doen in natte omstandigheden. Een potlood biedt dan uitkomst.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

  • Het middelpuntDit zou dan het befaamde middelpunt van de wereld moeten zijn. Maar hoe goed kunnen dronken studenten meten?
  • KroningsgedichtBij de kroning van koningin Juliana in 1948
  • RouwgedichtBij het overlijden van koning Willem III in 1890.

281 Logged Visits

Found it 255     Didn't find it 9     Write note 5     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 4     Owner Maintenance 3     Post Reviewer Note 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 25 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.