Skip to Content

This cache has been archived.

GERJOJAN1: Na vele malen vernield of te zijn weggehaald hebben we besloten deze uit de serie te halen

More
<

Kerken in Reimerswaal #8

A cache by GERJOJAN1 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/2/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Gereformeerde gemeente Yerseke:

Kerkgebouw
In 1960 werd besloten een nieuwe kerk voor de Gereformeerde Gemeente te Yerseke te bouwen aan de Oude Bogaert ter vervanging van de kerk aan de Kerkhoek. Door strenge vorst werd het werk in de winter van 1963 stilgelegd maar op 31 januari 1964 werd het huidige kerkgebouw met 1150 zitplaatsen in in gebruik genomen. Het aantal zitplaatsen is bij een verbouwing in 1983 uitgebreid tot 1400.
Plannen voor een nieuwe kerk in 2004 gingen niet door. Er werd voor een voorlopige oplossing gezorgd door veertig stoelen extra in de kerk te plaatsen.
In 2014 werd echter wel besloten tot de bouw van een nieuwe kerk over te gaan. Het wordt een gebouw met 2000 zitplaatsen, uit te breiden tot 2800. Het nieuwe gebouw zal aan de Steenweg verrijzen, ontworpen door architect Van Beijnum en krijgt een klassieke uitstraling.

Eerste orgel
De firma Koppejan uit Ederveen bouwde in 1964 een nieuw elektro-pneumatisch orgel voor het nieuwe kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Yerseke. Het orgel werd voorzien van 24 stemmen, verdeeld over twee klavieren en pedaal en is op 14 december 1964 in gebruik genomen met een bespeling door Feike Asma.

Huidig orgel Nadat het voormalige Koppejan-orgel uit 1964 niet meer aan de gewenste eisen voldeed, werd aan het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw besloten een nieuw orgel te laten bouwen voor de Gereformeerde Gemeente te Yerseke door J.L. van den Heuvel Orgelbouw uit Dordrecht. Hoewel men als voorbeeld orgels van de 19e eeuwse orgelbouwer Bätz voor ogen had, sloeg Van den Heuvel toch een geheel eigen weg in. Het resultaat werd er niet minder om. Op 12 juli 1984 werd het nieuwe Van den Heuvel-orgel in gebruik genomen met een bespeling door Klaas Jan. Mulder. Het orgel werd voorzien van 42 sprekende stemmen, verdeeld over hoofdwerk, zwelwerk, rugwerk en pedaal. De Prestant 16' staat vanaf G groot in het front, de laagste zeven tonen zijn gecombineerd met de Bourdon 16'. De Prestant 8' van het Rugpositief staat vanaf c klein in het front, waarbij het groot octaaf gecombineerd is met de Holpijp 8'. De speeltafel en alle mechanieken zijn gemaakt in klassiek Hollandse stijl. Bijna al het houtwerk is van mahonie.

 

Nieuwbouw zal er als volgt uit moeten komen te zien:

Gelieve deze serie niet op zondag te loggen!

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

366 Logged Visits

Found it 299     Didn't find it 50     Write note 1     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 5     Owner Maintenance 7     

View Logbook | View the Image Gallery of 9 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.