Skip to Content

<

Chili -C- Aakkosmysteerit Heinolassa

A cache by Hannebal Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/19/2014
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Chili (vanha puhekielinen vastine turkinpippuri) on niiden paprikoiden (Capsicum) nimitys, joissa kapsaisiinipitoisuus on suuri. Niitä voidaan käyttää mausteina ja raaka-aineina eri ruoissa. Chilin vaikuttavana aineena ovat kapsaisinoidit, joista tunnetuin on kapsaisiini, joka vaikuttaa suoraan suun seudun kipuhermoihin.

Kapsaisiinit hämäävät elimistöä luulemaan, että sitä vahingoitetaan, mutta mitään fyysistä vahinkoa ei tapahdu. Nautittuna chili kuitenkin aiheuttaa kipua, joka vapauttaa elimistön omia puudutusaineita, endorfiineja. Chilien tulisuutta mitataan yksikössä, jota kutsutaan scovilleksi. Tulisin luotettavasti mitattu chililajike on Trinidad Moruga Scorpion, josta on mitattu noin 2 miljoonaa scovillea. Entinen ennätyksenhaltija oli Naga Morich jonka tulisuudeksi oli mitattu 1,2 miljoonaa scovillea. Tulisuus voi vaihdella runsaasti samasta kasvista poimittujen hedelmien välillä, joten luvut ovat vain suuntaa antavia. Kemiallisesti valmistetun kapsaisiiniuutteen scoville-lukemat nousevat jopa 16 miljoonaan yksikköön. Kaupallisesti käytetään scoville-asteikosta poikkeavaa 0-10 -asteikkoa, jossa paprika saa arvon 0 ja entinen tulisin lajike Habanero arvon 10. Habaneroa tulisemmat merkitään lisäämällä kymmenen jälkeen plusmerkki tai useampi, esim. Naga Morichille merkitään 10+++. Tulisuus on vaaleissa siemenkiinnikkeissä, ei siemenissä. Tulisimpia ovat yleensä pienimmät chilit.

Kätkö löytyy koordinaateista:
N 61° 1A.B11
E 026° 0C.D00

Etsi tulisin chili

A)
1) Mirasol
2) Sweetbell
5) Poblano

B)
3) Coronado
4) Cherry
8) Jalopeno

C)
3) Serrano
5) Aji
7) Chipotle

D)
0) Chocolate habanero
2) Tabasco
4) Devil tongue

Ja eikun maistelemaan!!
Aakkosmysteerit Heinolassa

Kätkösarja, jossa joutuu hiukan pähkäilemään ennen sinkoilua kätkön perään.
Sarjan teossa toiveena on, että joku sarjan uusimman kätkön ensimmäisistä löytäjistä (mieluiten FTF) tekisi sarjaan aakkosjärjestyksessä seuraavan kätkön. Olisi mukavaa, jos ensimmäiset löytäjät ilmoittaisivat löytöloggauksessaan ovatko halukkaita jatkamaan sarjaa. Sarjan jatkumisella tai täyteen tulemisella ei ole mitään kiirettä, mutta olisi hyvä jos parin kuukauden kuluessa valmistuisi aina sarjan seuraava kätkö.

• Sarjan kätköjen nimeäminen tulisi suorittaa järjestyksessä A-kätkön mukaisesti
• Kätkötyyppi mysteeri
• Kätköjen tulee sijaita Heinolan kaupungin rajojen sisäpuolella Nämä ohjeet tulisi kopioida seuraavien kätköjen kuvaukseen, jotta sarja jatkuisi.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

122 Logged Visits

Found it 121     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.