Skip to Content

<

Lykyltä Pärnälle 1; tästähän se alkaa!

A cache by mmie53 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/23/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Hiihtolatu/patikointi-/pyöräilyreitti Lykynlammelta Pärnälle on n. 14 km.

Sukset ovat yleensä monoilla jalkaan sidottavia lumessa kulkemista helpottavia apuvälineitä. Yleensä suksia käytetään pareittain hiihtoon, lasketteluun ja mäkihyppyyn.

Pohjois-Amerikassa on käytetty lumikenkiä, jotka olivat käytössä intiaaneilla eurooppalaisten tullessa sinne. Lumikenkiä käytettiin muinoin Itä-Siperiassa, josta ne luultavasti levisivät Amerikkaan. Suksissa on luisto-ominaisuus, jonka vuoksi matkanteko niillä on lumikenkiä nopeampaa, mutta lumikenkien etu on painon tasaisempi jakautuminen paksussa pehmeässä hangessa. Umpihangessa hiihtäminen onnistuu ns. eräsuksilla, joita myös metsäsuksiksi kutsutaan. Suksien ja lumikenkien muinaiset leviämisalueet rajautuvatkin Siperiassa puuterilumen reunalle. Idässä ei voi hiihtää, sillä kuiva lumi ei liu’uta hiihtäjäänsä ja hanget upottavat. Lännessä lumi kantaa hiihtäjänsä samalla kun suksi luistaa.

Hiihto on ollut pitkään myös urheilulaji, sillä ensimmäiset yleiset hiihtokilpailut järjestettiin Tyrnävällä 23. maaliskuuta 1879. Tasapituisilla ns. nykysuksilla hiihdettin 1800-luvun lopulla kilpaa jäillä luistelutyylillä. Hiihtokilpailut siirrettiin Tahko Pihkalan aloitteesta meren- ja järvenjäiltä maastoon norjalaisia mukaellen 1902...1920. Maastohiihtoon palasi kuitenkin 1980-luvulla ns. vapaa hiihto (luistelutyyli) eri tekniikoineen: Virtanen & Siitonen, perusluistelu (Doug Peterson & Bill Koch), Wassberg, Mogren. Luisteluhiihtosukset (Skate) ovat lyhyempiä, jossa ei ole ns. pitoaluetta, tai käytetä pitovoiteita.

Älä tallaa hiihtolatua!

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

388 Logged Visits

Found it 376     Didn't find it 1     Write note 4     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     Update Coordinates 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.