Skip to Content

<

Lykyltä Pärnälle 10; elä rehki liikoo

A cache by mmie53 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/29/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Hiihtolatu, patikka-/pyöräilyreitti Lykyltä Pärnälle n. 14 km.

Luistelussa ja perinteisessä tyylissä käytetään hieman erilaisia välineitä. Luistelussa sauvat ovat pidempiä, mutta sukset lyhyempiä ja jäykempiä. Sopiva perinteisen tyylin suksi on oma pituus + 15–25 cm. Sopiva sauva on puolestaan 83–86 % omasta pituudesta, eli noin hiihtäjän korvaan asti. Sopiva luistelusuksi on oma pituus + 10–15 cm. Sopiva luistelusauva on 88–91 % omasta pituudesta.

Luistelumonot ovat varreltaan korkeampia ja tukevat enemmän nilkkaa kuin perinteisen tyylin monot. Suksen siteet ovat luistelussa jäykemmät eli ne rajoittavat monon nousua toisin kuin perinteisen tyylin siteissä. Vain toiselle tyylille suunniteltujen välineiden lisäksi harrastekäyttöön on olemassa myös niin kutsuttuja combi-välineitä, jotka soveltuvat sekä luisteluun että perinteiseen.

 

Mono (jalkine)

Mono eli hiihtokenkä on erikoisjalkine, jota käytetään hiihdossa. Mono kiinnitetään sukseen siteellä. Erilaisissa hiihtotavoissa käytetään erilaisia monoja ja kiinnitystapoja. Esimerkiksi maastohiihdossa mono kiinnitetään siteeseen vain kärjestään, jolloin nilkan ja kantapään liike on vapaampi, kun taas alppihiihdossa mono on paljon tukevampi, myös kantapää on siteessä kiinni.

Nimen alkuperä

Mono oli alun perin liperiläisen Jussi Monosen (1888-1961) perustaman Lahden Saapas- ja Lapikasteollisuus Oy:n tuotemerkki, mutta vakiintui sittemmin yleisnimeksi hiihtokengälle. Nimi haettiin nimikilpailulla, jonka voittaja perusteli ehdotustaan sillä, että se viittasi kreikan "monos" -sanaan, joka tarkoittaa "yhtä" ja "ainoaa". Raati piti nimeä erinomaisena, sillä sen mielestä heidän hiihtokenkänsä oli ainoa laatuaan markkinoilla  Haittaa ei liene ollut siitäkään, että se on myös ymmärrettävissä lyhennykseksi tehtaan perustajan nimestä.

Älä tallaa latua!!! Henkäse ja kahtele maisemmiii!!!

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

186 Logged Visits

Found it 178     Didn't find it 3     Write note 2     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.