Skip to content

Door Schiedam ~ De reuzen van Schiedam Mystery Cache

This cache has been archived.

hoekraam: Zoals aangekondigd, zal deze serie in het archief belanden. Ik wil iedereen bedanken voor de leuke log's , de favo's en de vele leuke foto's die geplaatst zijn.
Nu is het de tijd voor een andere geocacher om Schiedam op de kaart te zetten.

Groeten
Robbin

More
Hidden : 06/03/2015
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Door Schiedam ~ De Reuzen van Schiedam
Let op!
In het centrum van Schiedam is het betaald parkeren!!


Klik hier voor meer informatie over het parkeren in Schiedam


Let op!! Er is een steile afdaling naar de cache
Op het coordinaat van deze pagina is de cache niet te vinden.
Eerst moet de puzzel opgelost worden voor je de cache kan vinden.

Schiedam een stad van de jenever en ….. De molens.

De Schiedamse molens zijn de hoogste klassieke windmolens ter wereld. Er zijn vijf molens overgebleven van de twee en twintig die ooit in het oude Schiedam stonden. De molens werden ingezet als brandersmolens, en maalden gemout graan voor de branders, die moutwijn stookten voor de jeneverindustrie. Sinds maart 2006 heeft Schiedam een zevende (moderne) molen, De Nolet. Het is nu met een hoogte van meer dan 43 meter de grootste molen ter wereld en produceert energie.

Ik heb mijn best gedaan om informatie te vinden over de molen.
Helaas is er over sommige molens weinig informatie te vinden.

In het centrum van Schiedam zijn op de meeste oude locaties van de molens nog aanwijzingen te zien in het straatwerk waar de molens vroeger gestaan hebben.

KIJK A.U.B. UIT MET BEZOEKEN VAN DE EINDCACHE
DE CACHERS NA U WILLEN OOK GENIETEN VAN DEZE CACHE!

De Gekroonde Brandersketel
De Molen is gebouwd in 1711 gebouwd en gesloopt in 1871. Dit was de eerste molen die gebouwd was door een compagnieschap van branders.

Molen de Washington
De Molen stond tussen molen de Oost en molen De Eendracht. De molen werd gebouwd voor rekening van een compagnie van branders. In 1903 werd de molen aangekocht door de stad en daarna gesloopt ter verbetering van de infrastructuur. Molen de Washington werd na 1898 De Wilhelmina genoemd.


West molen
Aanvankelijk houten standerdmolen aan de Westvest (1580), later stenen molen aan de Westvest (1709). Gebouwd op een van de voormalige bastions. De stenen molen werd gesloopt in oktober 1869 en vervangen door een stoommolen.

Molen de Draak
Stoomkorenmolen voor het malen van granen en peulvruchten. De molen is gebouwd in 1855 tot de 50e jaren.

De Nolet molen
De Noletmolen(ook wel De Noletgenoemd) aan de Hoofdstraat in de Nederlandse stad Schiedam is de hoogste molen van de zes Schiedamse molens (42,5 meter en inclusief de aerodynamische wieken zelfs 55 meter) en daarmee ook de hoogste ter wereld. De molen is in 2005 neergezet door de firma Nolet Distillery, die hiermee een blikvanger heeft geplaatst, waarin buitenlandse gasten ontvangen kunnen worden. De molen heeft ook een functie: hij maalt geen mout, zoals de meeste Schiedamse molens ooit deden, maar wekt elektriciteit op ten behoeve van de distilleerderij. In mei 2006 is de Noletmolen in gebruik genomen.
De molen ziet er uit als een traditionele stellingmolen met Dekkerwieken, maar de wieken zijn voorzien van een speciaal ontwikkeld stroomlijnsysteem, aangepast aan de ongewone functie. De molen werkt automatisch, de aanwezigheid van een molenaar is niet noodzakelijk. De stelling rond de molen, maar liefst 25 meter boven de grond, hoeft niet betreden te worden en is hoofdzakelijk geplaatst om de molen er als een klassieke stellingmolen te doen uitzien. Ook de staart is niet functioneel: de molen is zo ingericht dat het kruien volautomatisch van binnenuit gebeurt. De molen is een gemeentelijk monument.


Molen de Witte
De eerste steen was gelegd op 9 februari 1792. Deze molen is deels gesloopt in 1892 oorspronkelijke molen. (S'avonds is er een verlichte circel te zien waar de molen ooit gestaan heeft)

De Ploegmolen
Molen aan de Hoofdstraat. Gebouwd in 1782 als pelmolen, in 1790 omgebouwd tot moutmolen. Afgebroken in 1902 om plaats te maken voor de remise van de paardentram van het station naar het Hoofd.

Molen de Eendracht
Molen De Eendracht op de Broersvest bij het Herenpad. Gebouwd in 1778, gesloop in 1906 of 1907.

Molen De Hoop
Stellingmolen aan de Lange Nieuwstraat, gebouwd in 1727, in mei 1900 tot aan de balie afgebroken, in 1907 definitief gesloopt.

Zuidmolen
Deze molen stond aan de westlant van de Lange Nieuwstraat en is in 1717 in opdracht van enkele branders gebouwd. Deze molen is uitgebrand op 14 mei 1835 en gesloopt voor 1846 De molen is ook runmolen geweest.

Molen de Walvisch
De molen aan de Westvest werd gebouwd in 1794 en de eerstesteenlegger was A. Nolet. Familie Nolet is nog steedsbekend in Schiedam om haar jenever en de hoogste stenen molen De Nolet. De molen is benaamd naar de Groenlandse walvisvaart die aan het eind van de 18e eeuw een bloeiperiode kende. De Walvisch werd gepacht door 26 stokers. Hij maalde granen voor de jenever. Begin rond 1900 verloor de molen tijdens een storm een stuk binnenroede; acht maanden heeft het geduurd voor hij weer 4 wieken had. In 1928 werd hij verkocht aan de toen nog jonge vereniging De Hollandsche Molen uit Amsterdam. In december 1938 was er brand in De Walvisch. Na de brand ging die weer malen. De Walvisch maalde een tijdje zelfs magnesium; dit levert een medicijn en zuiver koolzuurgas op, dat werd verkocht aan de priklimonadefabriekjes die Schiedam in die jaren kende. In de jaren '50 ging molenaarsfamilie Kluit er een molenaarsbedrijf in beginnen. Bijzonder was dat zij ook in de molen woonden. Kluit kwam van molen De Noord in Rotterdam die op het Oostplein stond en in 1954 was afgebrand. In het begin van de jaren '70 moest de balie worden gerestaureerd en de buitenkant van de wieken en een geheel nieuwe kap werd geplaatst. Na onderzoek in 1982 was een nieuw bovenwiel nodig en geplaatst. - Ze gingen in De Walvisch kant en klare broodbakpakketten produceren. Tot 14-02-1996 was dat bedrijf in De Walvisch, want op die dag brandde hij door kortsluiting af. Alleen de romp bleef staan. Dankzij vele acties van Schiedamse bedrijven, instellingen en burgers was de restauratie van De Walvisch mogelijk gemaakt. In 1999 was De Walvisch weer draaivaardig en 2002 weer maalvaardig. Sinds Molendag 2002 (11 mei 2002) zit er een molenwinkel in, die veel leuks verkoopt, niet alleen meelproducten (een groot assortiment ambachtelijk gemalen meel en bakproducten) maar ook vormen en klompen.

Molen de Noord
De Noordaan de Noordvest 38 is met 33,3 meter de hoogste molen van de vijf, en daarmee de op een na grootste ter wereld (tot 2006). De hoogste is nu de zesde (nieuwe) molenDe Nolet(sinds 3 maart 2006).
De eerste stenen windmolen op deze plaats - genaamd De Noort Moole- is gebouwd in 1707 als een vervanging voor de houten standerdmolen uit rond 1400. In 1803 wordt de oude molen afgebroken en daarna dichter bij de waterkant herbouwd, als de 'nieuwe' huidige molen De Noord. De stichtingsstenen van beide molens zijn onder elkaar in de muur gemetseld. De molen maalde mout voor de Schiedamse branderijen. In het begin van de 20e eeuw wordt er in de molen veevoeder (en later tarwemeel voor de bakkers) gemalen. In de jaren '30 wordt geen gebruik meer gemaakt van windaandrijving. Het bovendeel van de molen - de kap, het wiekenkruis, het staartwerk en de balie - wordt verwijderd, zodat een peperbus met twee zolders overblijft.
Rond 1955 koopt de gemeente Schiedam de peperbus terug om hem weer tot een maalvaardige molen te restaureren. De restauratie (in twee fasen, rond 1962 en 1971) richtte zich meer op de verwijderde delen (kap, staartwerk, wiekenkruis en balie) dan op het overige gebouw (inrichting, maalwerk). In jaren '70 kon er weer graan op de wind gemalen worden. Na de restauratie werd in de molen een proeflokaal gevestigd- nu een restaurant.

Molen De Gaper
De Gaper. Houten standerdmolen gebouwd in 1634 op de stadswal. In 1695 vervangen door een stenen molen met dezelfde naam aan de Westvest, in 1695 gebouwd op een aarden verhoging in de stadswal, uitgebrand in 1864. In gebruik als bakmolen. De gevelsteen van deze molen (voorstellende een man met uitgestoken tong) is te zien in museummolen De Nieuwe Palmboom.

Molen de Star
Molen de star in 1716 gebouwd bij de Kethelpoort. In 1823 door brand verwoest. De Schiedamsche Courant berichtte op 24 juli 1823 over de brand. De molen is vermoedelijk vernoemd naar de stichter Leendert Starrenburg.

Molen de Nieuwe Palmboom
De Palmboom is een Schiedamse windmolen die oorspronkelijk is gebouwd in 1781 om grondstoffen voor de jeneverproductie te malen. In 1901 is tijdens een brand aan de overkant van de Vest een vonk overgeslagen en de molen is daarop volledig uitgebrand. De molenstomp is overeind gebleven en herbouwd in 1991-1993.
De Nieuwe Palmboom is uitgerust met drie maalkoppels en een mengketel. Verder is er een elektrische stofafzuiginstallatie aanwezig. Er wordt graan en mout gemalen voor plaatselijke bakkers en destilleerderijen.
In de molen is tegenwoordig het museum Museummolen De Nieuwe Palmboomgevestigd. Het museum dat van dinsdag t/m zondag te bezoeken is in de zomer en 's weekends in de winter, geeft een blik in de molengeschiedenis. Langs het water bevinden zich op korte afstand ook de molens De Noord en De Vrijheid.

Molen de Batavier
Stenen stellingmolen De Batavier. Eerste steen gelegd op 27 maart 1797 door Daniel Meyer David Zoon, Abel Poort, Aart Kuyk Hamel en Johannes Petrus Andreas van Waterschoot. Stond op de Broersvest bij de Rotterdamse Poort. In 1900 tot en met de balie afgebroken, in 1907 geheel verwijderd. In het straatwerk ziet u goudkleurige knoppen, hier heeft deze molen gestaan.

De Steene molen
Gebouwd ter vervanging van de Suytwintcoornmolen. De molenaar van de Suytwintcoornmolen liet zijn houten standerdmolen vervangen door een stenen baliemolen. Dit was de eerste stenen molen van Schiedam. Deze molen stond op het lage deel van de Koemarkt, aan de kade van de Lange Haven. Hij was ingericht als korenmolen en maalde voor bakkers. in 1779 afgebroken en vervangen door De Meyboom. Waar de Stenen molen gestaan heeft ziet u in het straatwerk een cirkel.

Molen de drie Koornbloemen
De oudste nog bestaande molen in Schiedam.
Het is de enige molen met een aan de molen verbonden molenaarshuis (vermoedelijk uit 1832).
In het begin van de 19e eeuw werd de molen gebruikt voor het zagen van mahoniehout en enkele jaren later als een pelmolen voor rijst. Toen in 1857 de maalbelasting werd opgeheven, besloot eigenaar Kouwenhoven om opnieuw voor de bakkers te gaan malen. Latere generaties Kouwenhoven begonnen met het malen van erwten, maïs en bonen voor de verwerking tot veevoeder. In 1938 kocht J. R. Sjoer de molen en knapte deze op om voor zijn steen- en tegelbedrijf (met een kogelmolen, een trommel met daarin stalen ballen die de stenen verpulveren) stenen tot gruis te vermalen. In de jaren '50 was er opnieuw een veevoeder- en graanbedrijf in de molen gevestigd.
In 1976 kocht de gemeente Schiedam de molen en later werden molen en molenaarshuis geheel gerestaureerd. Om de molen voor de toekomst te bewaren wordt in 2007 de houten inrichting gerepareerd en herbouwd. Stichting De Schiedamse Molensis van plan om het vroegere pelwerk weer in de molen aan te brengen.

Molen de Meyboom
Gebouwd ter vervanging van de Steene Moole echter op een iets andere plaats. Govert van der Werf, de eigenaar van de Steenen Molen liet de molen bouwen. Gesloopt tot halverwege baliehoogte in 1860, restant gesloopt in 1926.

Molen de Vrijheid
De molen aan de Noordvest 40 is de "buurmolen" van molen De Noord en werd gebouwd in 1785 opdracht van een aantal branders als stenen stellingmolen tussen de molen De Noord en de voormalige molen De Star (uit 1716, uitgebrand en gesloopt in 1823), maar tegen de zin van verschillende andere branders. Zij waren bang dat de nieuwe molen de windvang voor andere molens zou belemmeren door zijn breedte en grootte. De molen maalde voor de branderijen tot 1917.
Sinds 1917 kreeg de molen een andere maalactiviteit voor de nieuwe eigenaar, Cornelis Antonius Knock en begon met het malen van veevoeder. In 1939 moest de molen worden gerestaureerd. Gedurende de hongerwinter in 1944/1945 maalde de molen erwten en bonen voor de gaarkeuken. Na de oorlog werden de activiteiten stopgezet en in 1960 kocht de gemeente Schiedam de molen. Na een grondige restauratie door een groep vrijwilligers was de molen in 1974 weer maalvaardig en kwam de molen in vol bedrijf. De Vrijheid is compleet ingericht als een meelfabriek en uitgerust met drie koppel stenen, waarvan één met elektrische hulpaandrijving, div. mengketels, silo's, reiniger, pletwals enz. De Vrijheid is eigendom van de gemeente Schiedam en wordt beheerd door Stichting De Schiedamse Molens. De molen is nog steeds in bedrijf voor div. bakkers en branderijen.

Molen de Oost
De stomp van de stenen stellingmolen De Oost aan de Broersvest, hoek Lange Kerkstraat, wordt verwijderd. De molen is in 1727 gebouwd als moutmolen in opdracht van enige branders.

Molen de Kameel
De oorspronkelijke molen werd in 1715 gebouwd op ongeveer dertig meter oostelijk van de plaats waar nu de herbouwde molen langs de Schie staat. Het was een van de twintig moutmolens die Schiedam bezat en die mout maalden voor de jeneverstokerijen. De molen behoorde tot de grootste molens ter wereld omdat een moutmolen een grote verwerkings- en opslagcapaciteit moet hebben. Hierdoor was helaas de belasting op de constructie zwaar wat soms leidde tot problemen.
De Kameel heeft als moutmolen dienstgedaan tot in de vroege morgen van 20 maart 1865. Op die dag blies een windvlaag de wieken en de bovenas van de molen. Of dit te wijten was aan de combinatie van een zware belasting van de constructie en een zware windvlaag of moedwillig gedaan is om verzekeringspenningen te incasseren door de toenmalige nieuwe eigenaar is in de Schiedamse molengemeenschap lang een punt van discussie geweest in de 19e eeuw eeuw. Nadien deed de molen na een gedeeltelijke reparatie nog enkele jaren dienst als stoomhoutzagerij. In 1868 zijn de resten van De Kameel gesloopt, na een brand in de molenstomp.
Van alle molens die de stad heeft gehad en waarvan herbouw haalbaar was, was De Kameel de meest zichtbare vanuit de binnenstad. De stad, die zich als molenstad profileert, wilde een goed zichtbare molen in het centrum erbij hebben. Herbouw op de oorspronkelijke plaats was niet haalbaar, omdat de draaikom in de Schie in 1960 is verlegd voor de aanleg van een nieuwe toegangsweg met brug naar het centrum. De molen zou dan vrijstaand in het water komen te staan. Er is gekozen voor een plek vlakbij, waarbij de molen net zoals de oorspronkelijke Kameel half in het water van de Schie is gebouwd. Na jaren van voorbereiding is op maandag 10 november 2008 de Stichting De Schiedamse Molens begonnen met de herbouw van De Kameel. De molen meet ongeveer 33,3 meter tot aan de kap. Daarmee is deze molen de kleinste van de bestaande dan wel herbouwde Schiedamse molens. Op 10 december 2010 is de kap op de molen geplaatst. Op zaterdag 14 mei 2011, Nationale Molendag, draaide de Kameel voor het eerst officieel. De Kameel is sinds 14 mei 2011 maalvaardig.

Zoek de juiste molen bij het juiste coordinaat.
En bepaal zo het coordinaat van de eindcache!

Er is een Molen voor gedaan.
Molen Naam cijfer waarde cijfer waarde
1
12e
7e
2
5e
3e
3
7e
1e
4
9e
11e
5
9e
8e
6
2e
9e
7
11e
8e
8
8e
1e
9
12e
9e
10 Molen de Draak 9e 18 5e 14
11
8e
9e
12
10e
1e
13
7e
6e
14
6e
7e
15
11e
8e
16
9e
9e
17
5e
5e
18
10e
8e
19
6e
1e
20
10e
12e
21
5e
3e
22
4e
2e
Totaal

De cache kan je vinden op
N 51 54 (Geel - 11) X 2
E004 24 (Zwart - 11) X 2

De Checker

Foto's van de Molens zijn zeer welkom
maar natuurlijk geen spoilerfoto's
Deze zullen worden verwijderd!!


Voor deze cache is een losse banner te verdienen!
<a href="http://coord.info/GC5HQGB"><img
style="border: 0px solid ; width: 250px; height: 80px;" alt=""
src="https://lh6.googleusercontent.com/-enxPdIKfDUU/VOXU8Hqi9_
I/AAAAAAAADSI/kDxarosP6yQ/w256-h80-no/De%2Breuzen.gif"></a>


Wil je ook deze leuke banner op uw profiel?

Na het vinden van minimaal een cache uit de serie "Door Schiedam ~" mag deze banner op uw profiel.

Plak deze code in uw profiel:
<img style="width: 256px; height: 80px;" alt=""
src="https://lh3.googleusercontent.com/--eVsUICK0AY/U23rhv0lyII/A
AAAAAAAC-Y/P3eVRR_yzMs/w256-h80-no/door+schiedam+banner.gif"><br>

Additional Hints (Decrypt)

1 zrgre ina urg urx, va qr tebaq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)