Skip to Content

<

Savolaisen kaupunkikierros Siikalahti-Haapaniemi

A cache by KKettu Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/12/2015
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tämä on ensimmäinen tekemäni Letterbox tyyppinen geokätkö. Kätkörasiassa oleva leimasin EI OLE tarkoitettu vaihtotavaraksi vaan osa lodjaukseen kuuluvaa materiaalia, eli ÄLÄ VIE LEIMASINTA KÄTKÖSTÄ!!

Kätkö esittelee Kuopion Siikalahti - Haapaniemi aluetta reippaan kävelylenkin muodossa. Lasten kanssa liikkuvat varauksin, pienten jalka ei ehkä kanna koko matkaa. Kätkö on mahdollista löytää joko lodjaamalla tekstin avulla tai selvittämällä laskuhaaste alkukoordinaateissa. 

Lodjauksen kuvaus on varsin luova ja siksi reitillä etenemisessä kannattaa olla tarkkana. Paikallistuntemuksesta ei ole haittaa

enlightenedSiikalahti - Haapaniemi

Siikalahti - Haapaniemi on Kuopion kaupunginosa keskustan eteläpuolella noin kilometrin päässä torilta, ruutukaavan lounaispuolella. Kaupunginosan asukasluku on noin 4 000.Saaristokaupunkiin kulkevan Saaristokadun pohjoispää johtaa Siikalahti - Haapaniemelle, samoin kuin moottoritien keskustaan johtava eteläinen ramppi. Siikalahti on lähes kokonaan teollisuus aluetta, asutuksen keskittyessä Haapaniemelle.

enlightenedHistoria

Alueesta suunniteltiin huvilakaupunginosaa vuonna 1899 pidetyssä arkkitehtikilpailussa, jonka voitti Haapaniemen osalta arkkitehti Lars Sonck. Kilpailutöiden pohjalta laadittiin alueelle luonnos asemakaavasta jota alettiin noudattaa. Teollisuuslaitoksen tulo alueelle 1900-luvun alussa kuitenkin hautasi ajatuksen huvilakaupunginosasta ja alueelle syntyi asuntoja työväestölle.

Haapaniemi jakautuu rakentamisen osalta kahteen osaan, puhekielessä Haapaniemeen ja Uuteen Haapaniemeen. Lisäksi Mölymäeksi nimitetään Haapaniemen pohjoisella reunalla sijaitsevaa korkeinta kohtaa. Keskustaan juuri Mölymäeltä näkyvät viisi kaupungin korkeimpiin kuuluvaa kerrostaloa. Rakennuskanta Haapaniemellä on puutalovaltaista omakotialuetta sekä eteläreunalla sijaitsevia teollisuusrakennuksia. Vuosina 1962 ja 1972 Myhkyrinkadun molemmin puolin rakennettiin porrastettuja terassitaloja, myöhemmin muutamia samantyyppisiä taloja rakennettiin myös Tasavallankadun varteen sekä sen toiselle puolelle. Alueen itäreunalla sijaitsee 1950-luvulla rakennettu 7 kerroksinen kerrostalo joka hallitsee näkymää kallavedeltä päin.

enlightenedUusi Haapaniemi

Uusi Haapaniemi sijaitsee Kallaveden rannalla alempana kuin Haapaniemen vanhemmat asuinalueet, Haapaniementien ja rannan välissä. Uuden Haapaniemen talot ovat suurelta osin vaaleasta tiilestä rakennettuja kerrostaloja ja muutamat niistä on rakennettu opiskelija-asunnoiksi.

mail Lähde Kuopion kaupunki ja Wikipedia

 

winkLodjaten purkille

Pääset alkuun siirtymällä annettuihin koordinaatteihin.

Olet saapunut Kuopion Savon Sanomat Areenan parkkipaikalle, jos saavuit autolla jätä se tähän ja muista parkkikiekko. Suuntaat katseesi urbaanin ympäristön horisonttiin, josta bongaat yksinäisen punaisen tupruttajan. Lähde kulkemaan tätä tupruttajaa kohti, kunnes vastaasi tulee ylitsepääsemätön urbaani este.

Urbaanille esteelle päästyäsi havaitset koripallokentän, jonka takareunaan nyt suuntaat. Kentällä voisit heitellä muutaman korin, jos vain sinulla olisi aikaa kätköilyltäsi. Koripallokentälle päästyäsi käännät päätäsi hieman ja havaitset tunnelin, jonne nyt päätät suunnata rohkein mielin. Tunnelin alitettuasi jatkat matkaasi eteenpäin kunnes havaitsen edessäsi laulavanlangan (tai tässä tapauksessa valonlangan), jota seuraat kunnes saavut nuorison värittämälle kuutiolle.

Kuution jälkeen saavut risteykseen josta päätät ottaa suunnaksi sen itsellesi raskaimman vaihtoehdon kolmesta. Käveltyäsi jonkin matkaa, näet sinulle tutut kolme veljestä puiden takana, jotka aina välillä piinaavat sinua. Ennen veljeksien kohtaamista, vastaasi tulee kuitenkin kioski. Tässä vaiheessa tunnet kävelleesi tarpeeksi raskasta polkua, päätät valita nyt tämän kioskin kohdalta sen kevyimmän vaihtoehdon, samalla kääntäen selkäsi veljeskatraalle. Vähän aikaa käveltyäsi eteenpäin, havaitset edessäsi seeproja. Päätät loikkia seeprojen yli rohkein mielin, pyrkien suoraan eteenpäin pienistä vastaan tulevista mutkista huolimatta. Parin mutkan ja seeprojen jälkeen saavut luonnon omalle esteelle, jota et pääse ylittämään, jotenka päätät kiertää tämän lähtemällä oikealle. Käveltyäsi jonkin aikaa alkaa voimasi pikkuhiljaa hiipua ja juuri silloin havaitset edessäpäin huvimajan, jonka nuoriso on vallannut ajanvietto paikakseen. Saavuttuasi lähemmäksi nuoriso päättää yllättäin lähteä muualle ja päätätkin silloin lepuuttaa hieman jalkojasi ja haukata hieman evästä huvikatoksessa.

Voimiesi palauduttua päätät jatkaa matkaasi eteenpäin. Jos mukaasi lähti perheen pienempiä, niin hetken kuluttua heille tarjoutuu virkistäytymismahdollisuus, jolloin he pääsevät laskemaan mäkeä ja tekemään hiekkakakkuja. Matkasi jatkuu tämän jälkeen eteenpäin ja saavut shikaaniin, jonka otat varovasti. Tämän jälkeen saavut hiihtämisharrastusta kannustavalle pisteelle joka käskee lähteä takaisin päin. Koska suksesi jäivät kotiin, et noudata tätä ohjetta vaan päätät jatkaa matkaasi ainoaan ja oikeaan suuntaan.

Matkasi pysähtyy nyt risteykseen, jossa pohdit omaa jaksamistasi. Koska tunnet itsesi vielä hyvin Energiseksi, on suunnan valinta sinulle helppo ja jatkat matkaasi pää kolmantena jalkana. Käveltyäsi hyvän matkaa eteenpäin, Energiasi alkaa pikkuhiljaa loppua, jolloin päätät kääntyä pois valitsemaltasi polulta.

Kävelet viimeisillä voimillasi reilun kymmenesosamailin risteykseen, jossa silmäsi tavoittavat jälleen kioskin jonka kyljessä on havaittavissa kolminumeroinen tunnuksen. Koska olet kiinalaisessa horoskoopissa käärme, on kioskin kyljessä oleva numero onnenlukusi. Tunnet tämän onnenpotkun seurauksena itsesi jälleen energiseksi ja päätät valita suunnaksi sen pisimmän vaihtoehdon kolmesta.

Matkasi etenee jälleen hyvään tahtiin, jolloin havaitset jo kolmannen kioskin jonka kylkeen on liimattu uuden seitsemästä veljeksestä kertovan elokuvan juliste. Heti kioskin jälkeen havaitset kahden pienen ja yhden ison seepran lauman, päätät hyppiä näiden yli kohti tuntematonta. Iso seepra johdattaa sinut pois aikaisemmin valitsemaltasi polulta. Vähän ajan kuluttua sinua vastaan tuleekin vanhan koulukaverisi Risto joka on juuri saapunut USA:sta laivalla. Lyhyen sananvaihdon jälkeen jatkat Riston kanssa matkaa polulta erkanevaa kevyempää väylää pitkin. Hyvin nopeasti tienne kuitenkin eroavatkin Riston jatkaessa oikealle ja sinun lähtiessäsi vasemmalle, mutta heti tämän jälkeen muutat mielesi ja päätätkin jatkaa matkaa oikealle.

Aurinko alkaa pikkuhiljaa laskeutua ja samalla sää alkaa kylmetä. Lämpötila tippuu yllättäen jopa pakkasen puolelle. Nopeutat askelta jatkaessasi matkaasi eteenpäin, samalla kun havaitset ensimmäisien lumihiutaleiden tippuvan taivaalta. Lumisadekuuro on onneksi lyhyt, mutta olet kuitenkin yltä päätä lumessa. Tuumaat siinä itseksi, että onpas paikat nyt lumessa, samalla kun havaitse pari kylmästä hytisevää seepraa. Seeprojen jälkeen et ota riskiä lumen takia vaan päätät ottaa suunnaksi leveämmän ja paremmassa kunnossa olevan polun. Polkua pitkin astellessa havaitset suljetun kioskin, jonka luukulla on liimattu lappu "Hengenvaara, kioski suljettu hygienia puutteiden vuoksi".

Auringon hävittyä horisontin taakse alkaa pimeys laskeutua uhkaavasti. Mietit miten saatat jatkaa matkaasi, kun et muistanut ottaa mukaasi taskulamppua. Huokaisetkin helpotuksesta kun havaitset polulla käpyvalaisimia, jotka valaisevat askeleitasi eteenpäin. Matkasi taittuu jälleen hyvään tahtiin kunnes kuulet edessäsi epämääräistä murahtelua. Siinä samassa sykkeesi nousee huippuunsa ja ihosi menee kananlihalle, kun havaitset edessäsi karhun. Syöksyt vaistomaisesti maihin makuullesi, jottei mesikämmen huomaisi sinua. Mesikämmen on kuitenkin haistanut sinut ja lähestyy sinua uhkaavasti, siinä samassa sinun onneksesi läheisestä pusikosta astelee hirvi joka vie mesikämmenen huomion pois itsestäsi. Karhun poistuttua jatkat matkaasi eteenpäin. Pian tämän jälkeen sinulle alkaa todella tulla tunne siitä, että koko luonto taitaa olla sinua vastaan. Kallio joka sivusi polkuasi romahti silmiesi edessä, jättäen eteesi korkeahkon kallioseinämän ja kasan kiviä. Sykkeen tasaannuttua, havaitsen parin kiven alla seinämässä jotain joka vie huomiosi. Siirrät kiviä hieman ja saat käsiisi muovisen rasian, jonka kannesta erotat sanan ”GEOKÄTKÖ”.

laugh

 

cheekyKätköillen purkille

Voit etsiä kätkön myös koordinaattien avulla helpohkon mutta aikaa vievän laskentamultin muodossa.  Laskettavat asiat löydät lähtöpisteen ympäristöstä. Laskettuasi alla mainitut asiat, tee ohjeen mukaiset laskutoimitukset loppupisteen koordinaattien saamiseksi. Aloita siis siirtymällä annettuihin koordinaatteihin, niin pääset alkuun.

A) Montako ovea on Kuopion kuplahallin ulkoseinissä?

B) Montako pylvästä kannattelee Savon Sanomat Areenan katsomon kattoa?

C) Montako penkkiriviä on Savon Sanomat Areenan katsomossa enimmillään?

D) Montako sisään käyntiä on Savon Sanomat Areenan katsomoon?

E) Montako lipputankoa on Savon Sanomat Areenan verkkoaidan sisäpuolella?

F) Montako penkkiä on Savon Sanomat Areenan katsomon ylimmällä rivillä (selostuskopin edessä olevia penkkejä, jotka ovat alempana muihin ylärivin penkkeihin nähden, ei lasketa)?

G) Montako noin 8 metristä pylvästä kannattelee suojaverkkoa Savon Sanomat Areenan kentän päädyssä?

H) Montako valaisinpylvästä on Savon Sanomat Areenan verkkoaidan sisäpuolella (alueelta löytyy kolmea erikorkuista pylvästä)?

I) Montako autonlämmityspaikkaa (ei tolppaa vaan paikkaa) on katsomon takana verkko aidan sisäpuolella vierekkäin?

J) Montako aitatolppaa on verkkoaidassa porttien a ja b:n välissä (porttien paksumpia tolppia ei lasketa)

                      - a portti katsomosta katsottuna kentän oikeassa takanurkassa

                      - b portti katsomosta katsottuna katsomon oikeassa takanurkassa

K) Montako noin 8 metristä pylvästä kannattelee suojaverkkoa Kuopion kuplahallin takana (Kaartokadun ja harjoituskentän välissä)?

L) Montako VIP aitiota on Savon Sanomat Areenalla?

 

N 62° XX XXX

E 027° YY YYY

 

X = 44853 + A * 16 + K * 200 +( D / 2 + H ) + 125 * ( 424 – F ) / ( - 8 + G )

 

Y = 32774 + B * 16 + L * 200 +( J / 2 + I ) + 125 * ( 424 – E ) / ( - 7 + C )

(jos laskelmasi ovat oikein saat molemmista laskuista viisi numeroisin luvun, ilman mitään desimaaleja)

Kätkössä on kynä, teroitin, tiedote ja loki. Kätkössä on tilaa matkalaisille.

Äläkä sitten paljasta reitistä tai loppupisteestä mitään ylimääräistä muille. Tämä sen vuoksi, että muut sinunkin jälkeen kävelylenkille lähtevät saavat nauttia reitistä ja asioiden hoksaamisesta ihan itse.

Additional Hints (Decrypt)

Ynaxn = vyznwbugb
Xvbfxv = aryvfxhyznvara cvrav enxraaryzn wbffn rv ibv nfhn
Frrcen = fhbwng

Frrceng rviäg cvqä gnyirfgn, wbgra gnyivnvxnna aävqra obatnnzvara ibv byyn invxrnn.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

117 Logged Visits

Found it 107     Didn't find it 2     Write note 7     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.