Skip to Content

<

Tassutellen

A cache by ranneli Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/27/2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Koira on ihmisen ensimmäinen kotieläin ja lemmikki. Tuoreimpien tutkimusten mukaan koira kesyyntyi jo 18 000 – 32 100 vuotta sitten. Koirat ovat toimineet ihmisen apuna läpi historian ja rohkeimmat tutkijat väittävät, ettei ihminen olisi ihminen, ellei koira olisi kuulunut sen ”laumaan”.

Kansainväinen koirajalostuksen kattojärjestö Fédération Cynologique Internationale eli FCI on tunnustanut yli 300 rotua, mutta niiden lisäksi epävirallisia rotuja on kymmeniä ellei satoja. Yksi uusista, jatkuvasti yleistyvistä roduista, on geokoira. Se ilmestyi ihmisen kumppaniksi vuonna 2000, eikä FCI ole vielä edes harkinnut sen virallistamista, sillä rotumääritelmän laatimista on toistaiseksi pidetty mahdottomana. Geokoirat ovatkin sekä ulkonäkönsä että luonteensa puolesta varsin epäyhtenäinen joukko. Rotumääritelmää parempi vaihtoehto olisikin muodostaa geokoirille oma roturyhmä, vrt. esim. noutajat, pystykorvat tai ajavat koirat, joihin jokaiseen kuuluu useita eri rotuja, joilla on samantyyppisiä käyttöominaisuuksia. Yhteistä kaikille geokoirille on ainakin se, että ne ovat aina valmiita pieneen geoseikkailuun, eivätkä ne koskaan kyseenalaista geoihmisensä kätköilyinnostusta toisin kuin ei-kätköilevät perheenjäsenet (ja kissat).

Geokoiria voi tavata kätköillä ja miiteissä. Jo muutaman geokoiran tavattuasi huomaat, että ne ovat mestareita camoamaan itsensä – et voi arvatakaan kuinka monen eri rotuisen koiran karvoihin ne voivat sujahtaa. Ilmeisesti osa geokoirista on camonnut itsensä näyttely- tai kisakoiraksi (lajista ja rodusta riippumatta), sillä aina jonkin sortin koiratapahtuman jälkeen on paikkakunnalla kauempaa tulevien kätköilijöiden piikki loggauksissa.

Kätkeminen on osa (geo)koiran luontoa. Armoitettu luonnontarkkailija Veikko Huovinen on kylän koirien touhuja havainnoituaan kirjannut ylös seuraavaa:

Kätkeminen ei olekaan mikä tahansa toimenpide, vaan se on tehtävä huolella. Kätköä suunnitteleva koira on salaperäinen ja vilkuileva. Muina miehinä se kuljeksii saalis suussa paikoille, missä maaperä näyttää pehmeältä ja suotuisalta kätköpuuhiin. Ensimmäinen, toinen tai kolmaskaan paikka ei aina kelpaa. Ihmisen on vaikea ymmärtää mitä vaatimuksia koira asettaa kätköpaikoille. Joskus hieno, haiskahtava teurasjäte sysätään parin haavanlehden alle, joskus taas tyhjänpäiväinen makkarannahka haudataan maan uumeniin.

Joka tapauksessa kynnöspeltoon on helppo kaivaa pieni kolo niin että multa lentää takajalkojen välistä. Kuoppaan koira laskee hellästi makupalansa ja töykkii kuonollaan maata päälle. Koira tekee kuononsa kärjellä metkoja lakaisuliikkeitä ja viimein tasoittaa kätköpaikan. Se vetäytyy takaperin kätkön luota nokka mullassa ja on täsmälleen sen näköinen kuin ei olisi mitään kätkenyt."

Veikko Huoninen: Kylän koirat (1962)

 

 

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

316 Logged Visits

Found it 307     Write note 7     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.