Skip to Content

<

Ansa

A cache by mmie53 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/28/2015
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Elokuvia ja elokuvatähtiä ja tähtösiä syntyy nykyisin kuin sieniä sateella, kaikkia ei edes ehdi katsoa eikä kaikkia tähtösiä ja tähdenlentoja muistaa.

Joten..Palataampa vanhan kunnon mustavalkoisen TV:n aikaan ja iki-ihaniin valkokankaan valovoimaisiin kestotähtiin:

 Aili Ansa Inkeri Ikonen (19.12. 1913 Pietari - 23.5.1989 Helsinki) oli suomalainen elokuva- ja teatterinäyttelijä sekä yksi suomalaisen elokuvan kulta-ajan valovoimaisimpia tähtiä. Hän oli kiinnitettynä Suomen Kansallisteatteriin 1935–1978. Ikosen teatteriura alkoi tyttörooleista 1930-luvulla. Seuraavina vuosikymmeninä hän sai näytelläkseen useiden menestysnäytelmien naispääosia, kunnes 1960-luvulla hänen roolitehtävänsä jälleen pienenivät.

Näyttelijänlaadultaan Ikonen oli ennen kaikkea komedioiden pirteä kaunotar ja klassikkonäytelmien tyylikäs sankaritar. Hänellä oli muun muassa seitsemäntoista Shakespeare-tehtävää ja kuusi Molière-roolia. Lisäksi hän näytteli lukuisissa Serpin, Mika Waltarin ja muiden suomalaiskirjailijoiden huvinäytelmissä. Erityisen menestyksekäs oli Lady Teazlen rooli Richard Brinsley Sheridanin komediassa Juorukoulu.

Ikosen päätyö oli teatterissa, mutta hänet tunnetaan parhaiten ennen kaikkea elokuvarooleistaan. Hänellä oli pääosa tai merkittävä sivuosa yli 30 elokuvassa vuosina 1935–1961. Ikonen näytteli niin komedioissa, draamoissa kuin musikaaleissakin. Hänen tunnetuimpia elokuviaan ovat muun muassa komediat Vaimoke ja Rakas lurjus, eskapistinen elokuvaromanssi Kulkurin valssi, epookkidraama Runon kuningas ja muuttolintu, musiikkihupailu SF-paraati ja psykologinen draama Tyttö kuunsillalta. Lähes kaikki Ikosen elokuvaroolit olivat hänen tähtikuvansa mukaisesti hyveellisiä naishahmoja.

Niin ikään Eino Kaipainen nähtiin useaan otteeseen Ikosen vastanäyttelijänä, muun muassa toisen maailmansodan isänmaallishenkisissä maalaiskuvauksissa.

Ikonen sai vuonna 1944 kaikkien aikojen ensimmäisen naispääosan Jussi-patsaan elokuvasta Vaivaisukon morsian. Vuonna 1964 hänet palkittiin Pro Finlandia -mitalilla. Ikoselta julkaistiin omaelämäkerta nimeltään Tähtiaika vuonna 1980. Hän kuoli 75-vuotiaana ja hänet on haudattu Helsinkiin Malmin hautausmaalle.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

142 Logged Visits

Found it 138     Publish Listing 1     Owner Maintenance 2     Update Coordinates 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.