Skip to Content

<

Łabędź czarnodzioby

A cache by MISJONARZ Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/07/2015
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kesz to mały pojemnik klipsowy, zawierający wpisownik i miejsce na przedmoty podróżne i przedmioty na wymianę. Do podjęcia kesza mogą być przydatne narzedzia, które bez trudu znajdziesz w pobliżu. 


Seria Ptaki Krainy Łęgów Odrzańskich

 

 

Łabędź czarnodziony (Cygnus columbianus) nazywany również bewikiem.

 

W Krainie Łęgów Odrzańskich łabędzia można zaobserwować głównie zimą, gdzie ma swoje zimowe żerowiska czesto wspólnie z innymi łabędziami. Największe prawdopodobieństwo spotkania jest w ujściu Baryczy do Odry oraz w ujściu Jezierzycy do Odry. 

Rodzina

kaczkowate

Opis

115-127 cm Najmniejszy z naszych łabędzi. Sylwetką przypomina łabędzia krzykliwego ale ma wyraźnie krótszą szyję i okrągłą głowę z krótszym dziobem. Dziób w większości czarny z jaskrawo żółtą, owalną plamą u nasady. Gatunek towarzyski, tworzący podczas wędrówek znaczne skupienia. Zaczął się pojawiać w Polsce dopiero w drugiej połowie XX wieku, gdy jego trasa wędrówkowa uległa przesunięciu na zachód.

Rozmieszczenie

Gatunek tundrowy. Podczas przelotów pojawia się w całym kraju, ale główny szlak wędrówkowy wiedzie przez centralną część kraju oraz wzdłuż wybrzeża Bałtyku

Występowanie

Zatrzymuje się nad płytkimi zbiornikami wodnymi, w zalewowych dolinach rzecznych oraz na morskich wodach przybrzeżnych

Siedliska

jeziora, mokradła i bagna, stawy hodowlane, wybrzeża morskie

Liczebność

Pojawia się częściej w części północnej i zachodniej kraju osiągając koncentracje przekraczające 100 ptaków, zwykle widywany w małych grupkach

Gniazdo

Kopiec z roślinności na suchym lądzie w pobliżu wody

Lęg

3-5 kremowych jaj. Wysiadywanie 29-30 dni. Młode dorastają po ok. 1,5 miesiąca

Pokarm

Roślinny, złożony z liści, kłączy i nasion roślin wodnych

Wędrówki

Wędrowny. Przelot jesienny X-XII, wiosenny III-IV. Bardzo nielicznie zimuje na zachodzie kraju

Status ochronny i zagrożenia

Gatunek chroniony, wymieniony w Dyrektywie ptasiej

Wskazówki obserwacyjne

Gatunek łatwy do przeoczenia w stadach innych łabędzi

Źródło: www.ptaki.info

Flag Counter

Additional Hints (Decrypt)

Yhovr onjvp fvr j trbpnpuvat

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)



 

Find...

  • Bewinek
  • DzióbDziób jest charakterystycznym elementem tego labedzia. Jest podobny do dzioba Labedzia krzykliwego. Nie ma jednak kinowatego wciecia w czarna czesc dzioba, która siega az nasady.
  • Gdzies tutaj

21 Logged Visits

Found it 19     Write note 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 4 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.