Skip to Content

<

Geološki steber Šmartno pri Litiji

A cache by lynx.attentus Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/20/2015
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Od 15. septembra 1995 stoji pred OŠ Šmartno geološki steber. Vse do septembra 2014 je bil le kup zloženega kamenja, saj je bila prvotna informativna tabla ob stebru uničena kmalu po postavitvi. Ob 50-letnici šolske zgradbe so ponovno postavili tablo z ustreznimi podatki in kup kamenja je spet postal zbirka kamnin, ki predstavljajo geološko pestrost šmarske okolice od najstarejših obdobij zemeljske zgodovine do danes.

 

V okviru dodatnega pouka iz geografije sta učenca 9. razreda izdelala prospekt na temo geoloških značilnosti Šmartnega pri Litiji. Šolska stavba je namreč nastala po potresu leta 1963 in je zato tesno povezana s področjem geologije. Osrednje mesto na prospektu predstavlja prav geološki steber. Zloženko so poslali na 3. geografski natečaj v okviru bienala Po Fabianijevih poteh z naslovom Prospekt mojega kraja. Zanjo sta učenca OŠ Šmartno prejela bronasto priznanje.

 

Steber je prosto dostopen, čeprav se nahaja na parkirišču osnove šole. V času pouka bodite obzirni in previdni, še posebej na cesti, ko otroci tekajo sem in tja. Za vpis tega geološkega zaklada morate odgovoriti na nekaj preprostih vprašanj, ki jih seveda pošljete na moj geocaching profil. Odgovorov ne objavljajte v vaših ''najdenih'' zapisih.

 

  1. V prvi zgornji vrsti, skrajno desno je kamen rumene barve. Ugotovite tip kamenine in kako je nastala. Na kaj vas spominja?
  2. Poiščite zeleni peščenjak na severni strani stebra, tik ob info tabli. Ocenite število majhnih črnih tufskih primesi na 1 kvadratnem centimetru. Na kaj kažejo te primesi?
  3. Na južni strani stebra boste opazili rumene kamne s črnimi ''lisami'' oz. gomolji. Kateri tip kamenine je to in ali je nastal v globokem ali plitvem morju?
  4. Kakšen tip krajine je bil prisoten na območju Šmartnega pred 280 milijoni leti? Kakšne barve so kamenine iz tistega obdobja?
  5. Neobvezno lahko objavite fotografijo vas ali vašega GPSa na lokaciji.

 

Vir:

  1. Terenski ogled
  2. Martinov glas, september 2014, časopis občine Šmartno pri Litiji

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

61 Logged Visits

Found it 59     Write note 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 32 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.