Skip to content

This cache has been locked, but it is available for viewing.
<

Een ridderlijk leven

Hidden : 02/23/2015
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De plaats waar de cache zich bevindt ligt inderdaad in een ruimte die door de huidige maatregelen niet toegankelijk is voor publiek. De route zelf is wel te lopen, er valt alleen niet je naam in het logboek te schrijven. Indien je me het juiste antwoord weet te mailen mag je deze als gevonden loggen! Zo hoop ik voor nu de happy cacher een beetje tegemoet te komen en hopelijk snel met een passende oplossing te komen! Er is momenteel druk overleg hoe en of we deze plaats toch beschikbaar kunnen krijgen. Groetjes Fantasywalker


Het kan drassig en glad zijn op de route.
Je kunt de auto parkeren op het parkeercoördinaat of de andere 2 aanwezige parkeerplaatsen.

Klik hier voor een printbare versie van de beschrijving.


Welkom op Kasteel Doorwerth, een waterburcht die al meer dan 750 jaar bestaat en een opmerkelijke bouw- en restauratiegeschiedenis heeft.

Wat leuk dat jullie er zijn! Ik ben Ridder Reinald van Homoet. Een ridder was een krijger die vocht met een zwaard vanaf de rug van een paard. Veel ridders woonden in kastelen, net zoals ik. Ik woonde van 1430 - 1461 op Kasteel Doorwerth. Vandaag ben ik jullie gids en zal jullie vertellen over het leven als ridder en het leven op het kasteel. Ga allereerst naar WP 1 (N51 58.008 E5 47.200).

Vraag 1:
Richting welke rivier lopen we nu?

O = Maas
K = Rijn
A = Waal


Ga nu naar WP 2 (N51 57.952 E5 47.182)

Je ziet hier een plaats waar een bepaald dier zijn nest bouwt.

Vraag 2:
Welk dier bouwt hier zijn nest op?

S = Ooievaar
P = Duif
W = Struisvogel


Als de mensen honderden jaren geleden na de winter dit dier weer zagen, vonden zij dat een teken dat de lente begon. Dan begonnen de boeren hun vee weer op het land los te laten en begonnen hun land weer te bewerken. Er gaan ook verhalen dat dit dier je huis zou beschermen tegen brand en geluk zou brengen.

Loop nu verder naar WP3 (N51 57.899 E5 47.420)

Ridders hadden vaak een heel groot stuk land. Dat land werd bewerkt door boeren. Die boeren moesten wel een deel van hun oogst of vee aan de ridder geven, maar in ruil daarvoor beschermde de ridder de boeren. Op dit punt kijk je uit over stukken land.

Vraag 3:
Wat verbouwden boeren in de Middeleeuwen zoal op het land?

U = Prei, bonen, gerst.
D = Bonen, spek, ui.
G = Gerst, spinazie, tomaat.


Vanaf hier lopen we door naar WP4 (N51 57.980 E5 47.416)

Als je links achter je kijkt, zie je een verhoging in de wei. Dat heet een terp. Op deze terp stond ooit een boerderij met daar omheen boomgaarden.

Vraag 4:
Waarom stond de boerderij op een terp?

T = Zodat je de boerderij van een afstandje al kon zien.
M = Om een mooi uitzicht te hebben.
J = Zodat deze niet onder water liep bij hoog water.


Laten we verder gaan naar WP5 (N51 58.029 E5 47.431).

Je kunt vanaf hier het bos zien. In mijn tijd was het bos heel belangrijk. De mensen haalden allerlei producten uit het bos zoals brand- en timmerhout en voedsel voor mensen en dieren. Dit had ook een nadeel.

Vraag 5:
Wat zou dit nadeel kunnen zijn?

Z = De mensen verdwaalden in het bos.
H = De mensen lieten de dieren in het bos schrikken.
L = Er werd te veel uit de bossen gehaald zodat dit niet meer bij kon groeien.


Kijk, we komen al dichterbij mijn kasteel! Loop door naar WP6 (N51 58.023 E5 47.370). Je ziet hier een ronde poort in het kasteel.

Vraag 6:
Waarvoor zou die poort gebruikt zijn?

R = De bewoners van het kasteel konden daar in het water duiken om te zwemmen.
I = Om met een boot voorraden naar de keuken te brengen.
B = Van daaruit konden de bewoners met een boot pleziertochtjes maken.


Heel vroeger lag Kasteel Doorwerth op een eiland en was toen een zaalburcht: een rechthoekige woontoren. Alle bewoners van het kasteel hebben het in de loop in de van tijd uitgebreid. In het midden van de 15e eeuw heb ik de grote zuidwestelijke toren en de toegangspoort laten bouwen.

Laten we snel verder lopen naar WP7 (N51 58.038 E5 47.236).

In mijn tijd haalden we het fruit nog uit het bos, maar later kwamen er boomgaarden met fruitbomen. Fruit werd toen namelijk belangrijk om elke dag te eten zodat mensen niet ziek werden. De oogst van de bomen werd opgeslagen in het huisje, dat hier op de plek van de schuur stond. In de boomgaard die je hier links ziet, stonden, en staan nu nog steeds, fruitbomen met mooie namen: onder andere Bellefleur, Schone van Boskoop en Zijden Hemdje.

Vraag 7:
Wat voor soort fruit zou dit zijn?

E = Appel
N = Banaan
Y = Sinaasappel


Laten we nu eindelijk het kasteel gaan bekijken! Loop naar WP8 (N51 57.995 E5 47.268).

Je staat hier op een ophaalbrug. Als de vijand kwam, konden we de brug omhoog doen (ophalen) zodat ze niet bij het kasteel konden komen. Ook zie je hier de wapens van één van de bewoners van Kasteel Doorwerth en zijn vrouw. Dit waren geen echte wapens, maar het waren symbolen die bij bepaalde personen of families hoorden. Ze werden gebruikt in veldslagen zodat de ridders herkenbaar waren. Ook stonden ze op eigendommen om aan te geven wie de eigenaar ervan was.

Vraag 8:
Hoeveel helmen zie je in het wapen?
R=


Loop nu door de poort. Je bent nu op de binnenplaats van het kasteel. Dat lijkt heel groot, maar vroeger werd hier voedsel opgeslagen en er werden paarden, geiten, schapen, kippen en duiven gehouden. Dit was nodig omdat een kasteel weleens aangevallen werd door de vijand. Zoals ik al zei, werden dan de bruggen opgehaald en kon er niemand meer het kasteel in of uit. Hoe meer voedsel je op voorraad had, hoe langer de bruggen opgehaald konden blijven en dus was je langer veilig. Om wapens te kunnen maken, was er ook een smid aanwezig op de binnenplaats. Bediendes zorgden voor de dieren. Stel je maar eens voor hoe druk het op zo’n binnenplaats wordt met al dieren en mensen.

Loop nu door naar WP9 (N51 58.002 E5 47.309).

Zojuist stonden we bij de wapens bij de poort. Op deze plek kun je ook wapens vinden.

Vraag 9:
In hoeveel vlakken totaal zijn deze wapens verdeeld?
Y=


Vanaf hier weet je vast wel de ingang van het kasteel te vinden. Ga het kasteel binnen en ga direct rechts naar de gevangenis. Je kunt door het luikje naar binnen kijken. De gevangenis heeft een spijkerplafond en stamt uit de 19e eeuw.

Vraag 10:
Hoeveel gevangenen worden hier vastgehouden?
K= (omdat het niet altijd toegankelijk is krijg je deze van mij. Er zit momenteel 1 man gevangen)

Ridders bezaten vaak land en een kasteel, maar hadden niet veel geld, dus wat ze hadden moesten ze goed beschermen. Mijn schat heb ik dus ook goed beschermd. Je kunt nu met behulp van de antwoorden van vraag 1 tot en met 7 een woord maken. De letters zijn door elkaar geraakt, maar die van vraag 1 en 7 staan al wel op de juiste plek. Bedenk goed: waar zou jij een schat verbergen?

_ _ _ _ _ _ _

Met onderstaand codewoord krijg je toegang:
RYK.


Kijk nu heel goed rond waar zo’n schatbewaarder zou kunnen zijn. Succes en wees voorzichtig met mijn schat!

Nu ben je ook een beetje een ridder en om dat te laten zien, mag je onderstaande banner gebruiken.
<a href="http://coord.info/GC5NAB1"><img src="https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/0b282982-cee9-40e2-afbe-c709093e4004_l.jpg" width="300" height="140" /></a>Bezoek ook eens:

Het mannetje van de Zyp
Het geschenk van de barones
Kasteelambachten
Het feestmael
De dolende jonkvrouwe
De rentmeester

Houd het verrassend voor iedereen en plaats geen foto's van de cache/cachebehuizing in de logjes!

De cache is gelegd met toestemming van Geldersch Landschap & Kasteelen en met medewerking van de kasteelbeheerder, waarvoor onze dank!

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.