Skip to Content

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

More
<

Het feestmael

A cache by Team FantasyWalkers Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/23/2015
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze cache mag alleen gelopen worden tussen zonsopgang en zonsondergang. Het is een wandeling van ongeveer 2,5 km.

Op bepaalde data is het terrein en dus ook de cache NIET vrij toegankelijk in verband met een evenement. Kijk om teleurstellingen te voorkomen op de website.


Klik hier voor een printbare versie van de beschrijving.
Welkom op Kasteel Cannenburch, het kasteel van de legendarische Gelderse veldheer Marten van Rossem. Vanaf 1555 is het kasteel 300 jaar lang bewoond door de familie Van Isendoorn.

Jullie tocht begint op verzamelpunt 1 (N52 17.518 E5 57.913), waar jullie de gids van vandaag zullen ontmoeten.

Dag mensen, wat leuk dat jullie er zijn! Ik ben de kok van Cannenburch en vandaag gaan we ingrediënten verzamelen voor een feestmaal. Zie je de portretten van de 2 mensen daar boven? Dat zijn Hendrik van Isendoorn en Sophia van Stommel. Zij geven binnenkort een groot feest en daar hoort natuurlijk een uitgebreid feestmaal bij. Dat betekent veel werk voor mij.

Volg me naar verzamelpunt 2 (N52 17.479 E5 57.843).
Het fruit van de fruitbomen in deze boomgaard is voor eigen gebruik. Er wordt gezegd dat er ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen bomen worden geplant, maar voor mij zijn de vruchten natuurlijk het belangrijkst. Laten we hier appels plukken voor het dessert.

Hoeveel appels zijn hier al geplukt?
A=


Laten we verder gaan naar verzamelpunt 3 (N52 17.384 E5 57.725).
We staan hier bij een struik die vaak als versiering wordt gebruikt, maar dat is nog niet alles. De kasteelvrouwe gebruikt het ook om het bad lekker te laten geuren, maar de hele jonge zachte blaadjes kunnen ook in gerechten worden gebruikt.

Welke struik bedoelt de kok? Stapeltel de woordwaarde.
B=


Voor nu laten we deze plant voor wat het is en we lopen naar verzamelpunt 4 (N52 17.381 E5 57.603). Dit is de zaagkuil waar bomen tot planken gezaagd worden. Het parkbos is er namelijk niet alleen voor de sier, het hout wordt door ons voor verschillende doeleinden gebruikt. Om een feestmaal te bereiden, heb ik natuurlijk ook vuur nodig in mijn fornuis. Daarom heb ik hout nodig.

Op naar verzamelpunt 5 (N52 17.351 E5 57.551)! Dat komt mooi uit: de jager staat daar op ‘t baargie! Oh eh....sorry, dat is dialect voor bergje. Hij heeft hier een mooi uitkijkpunt over de landerijen. Voor het hoofdgerecht heb ik een runderhart nodig. Daar kan de jager wel voor zorgen. Ik ga het hem vragen. Gaan jullie maar vast verder naar verzamelpunt 6 (N52 17.423 E5 57.529, dan zie ik jullie daar.

Hier heb ik bij elke boom een val uitgezet voor de relmuizen. Weten jullie dat gevulde relmuis uit de oven heerlijk is? Helaas zijn de vallen leeg.

Hoeveel vallen heeft de kok gezet?
C=


Nou ja, dan maar door naar verzamelpunt 7 (N52 17.454 E5 57.638). Dit is de ijsberg. Uit de waterpartijen in het park wordt ijs gezaagd, naar deze plek gebracht en afgedekt. Dat blijft heel lang goed. Ik gebruik het ijs om etenswaren te koelen. Laten we wat ijs verzamelen, want alle ingrediënten voor het feestmaal moeten straks gekoeld worden.

Waarmee werd het ijs vroeger afgedekt?

Met een zeiltje (D= 2)
Met blad en bladcompost (D=1)
Met een laken (D=0)


We lopen verder naar verzamelpunt 8 (N52 17.485 E5 57.596). Hier zie je rododendrons, die in mei mooi bloeien. Ze zijn niet eetbaar, maar ik als kok geniet ook van mooie uitzichten hoor.

Kom mee naar verzamelpunt 9 (N52 17.482 E5 57.464). Al eerder had ik het over de waterpartijen hier op het park. Alle waterpartijen samen vormen een ingenieus watersysteem in het park. Wat jullie hier zien is een stuw.

Wat regelt de stuw?

Het waterpeil in de vijvers (E=3)
Het aantal vissen in de vijvers (E=5)
De stroomsnelheid van het water (E=7)


Dat de stuw dit regelt is van belang voor molens, die ervan afhankelijk zijn om te kunnen blijven draaien. Dat is weer belangrijk voor mij, want dan kan de molenaar weer meel voor mij maken. Via het mooie kronkelende pad lopen we naar verzamelpunt 10 (N52 17.522 E5 57.690).

Voor het hoofdgerecht hebben we al vlees, maar bij een uitgebreid feestmaal mag vis natuurlijk niet ontbreken. We gaan naar verzamelpunt 11 (N52 17.563 E5 57.810), de roeivijver. Deze vijver wordt door de kasteelbewoners gebruikt om met hun gasten te spelevaren, maar we kunnen er vast ook wel een lekker visje vangen! We gaan er maar eens rustig bij zitten.

De kok legt elke gevangen vis op een balk. Hoeveel vissen vangt hij?
F=


Op verzamelpunt 12 (N52 17.486 E5 57.956) is een hoop te verzamelen! Het is voor mij als kok de belangrijkste plek in het park: de moestuin. Het staat er vol met allerlei heerlijke planten en kruiden. Op deze plek zien jullie een getekend overzicht van de moestuin. We moeten het kruid hebben wat te vinden is op nummer 48.

Stapeltel de woordwaarde van het kruid.
G=


Kijk hier maar eens rustig rond wat er allemaal in de moestuin staat, als jullie willen. Als kok onderhoud ik niet zelf deze moestuin. Daar zijn andere mensen voor, die dat vrijwillig en met plezier doen. Ik moet nu weer verder met het voorbereiden van het feestmaal. Het was erg leuk jullie te ontmoeten. Bedankt voor jullie hulp bij het verzamelen. Als dank gun ik jullie een kijkje in mijn bijkeuken. Dat mag natuurlijk niet iedereen, dus heb ik een geheime code gemaakt die jullie eerst moeten ontcijferen. Ga maar eens gauw kijken op:

N52 17.(A+D) (B-F) (E-D)
E005 57.(D+B) (E+C) (A-D)


Onderstaand codewoord geeft jullie toegang:
GAF


Doen jullie wel voorzichtig? Als jullie het leuk vinden, mogen jullie ook in mijn hoofdkeuken komen kijken. Ik hoop jullie nog eens terug te zien. Het ga jullie goed!

De hoofdkeuken van de kok is gratis toegankelijk tijdens openingstijden van het kasteel (april t/m oktober op di t/m do, za en zo tussen 12.00 - 17.00 uur) en bevindt zich in de gewelvenkelder.


Als herinnering aan dit bijzondere feestmael schenkt de kok je onderstaande banner.<a href="http://coord.info/GC5NBBE"><img src="https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/bac7d6e3-bbc6-46e4-a830-b326443f102a_l.jpg" width="300" height="160" /></a>
Bezoek ook eens:

Het mannetje van de Zyp
Het geschenk van de barones
De rentmeester
Een ridderlijk leven
Kasteelambachten
De dolende jonkvrouwe

Houd het verrassend voor iedereen en plaats geen foto's van de cache/cachebehuizing in de logjes!

Dit verhaal is gebaseerd op historische feiten. De cache is gelegd met toestemming van Geldersch Landschap & Kasteelen en met medewerking van de kasteelbeheerder, waarvoor onze dank!

Sanne!! en Joyce!! bedankt voor het proeflopen!

Additional Hints (Decrypt)

Yrrf urg ireunny tbrq.
Iennt Q ra R: ybtvfpu anqraxra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.