Skip to content

<

1. april / April Fools' Day

A cache by Emahana Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/01/2015
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


1. april je 91. dan leta (92. v prestopnih letih) v gregorijanskem koledarju. Je neuradni praznik Dneva norcev. Običajno na ta dan nekoga poizkusimo prepričati, da verjame v nekaj, kar je izmišljeno.

O izvoru tega praznika je veliko domnev in negotovosti. Ena od teorij pravi, da izvira iz 18. stoletja, ko je dvorni norec nasmolil kralja Ludvika XIV, zato so na ta dan v navadi takšne in drugačne potegavščine.

Druga teorija pravi, da je leta 1852 papež Gregor XIII odredil uporabo novega gregorijanskega koledarja, ki je zamenjal julijanski koledar.  Po ljudski razlagi veliko ljudi ni sprejelo novega koledarja, nekateri pa za spremembo niso vedeli in so tako še vedno po starem (julijanskem) koledarju praznovali novo leto na 1. aprila. Tako so se »izobraženci« začeli norčevati iz tradicionalistov.

Še ena od teorij pravi, da se je začelo že v času vladavine Konstantina, kjer je skupina sodnih norčkov in bedakov rimskemu cesarju dejala, da bi oni znali narediti boljši imperij. Konstantina je to zabavalo in je dovolil norčku po imenu Kugel, da je za en dan postal kralj. Kugel je ta dan razglasil za »absurden dan« in tako je postal to letni dogodek.

Spet druga teorija pravi, da so v veliko različnih kulturah okoli začetka aprila imeli dneve neumnosti. Rimljani so imeli festival z imenom Hilaria 25. marca, hindujski koledar je imel Holi, judovski koledar pa Purim. Morda je bilo to v povezavi z menjavo letnih časov iz zime v pomlad, ki je primerno za veselo praznovanje.

Ne glede na to, katera od teorij je prava, vam želimo veselo in zabavno iskanje zaklada posvečenega  1. aprilu!

Nekaj nasvetov za iskanje:
- prosimo, da zaklad iščete le v suhem vremenu
- če zaklad iščete po deževju priporočamo škornje
- za zaklad si vzemite vsaj 15 minut časa
- s sabo prinesite manjšo vrečko
- zaklad vrnite na svoje mesto, natanko tako kot ste ga našli

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

April 1st is the 91st day of the year (92nd in leap years) in the Gregorian calendar. It is also the unofficial holiday April Fools` Day and it is the day when we remember what we are the other 364 days of the year.

Some advice for searching:
- please search the cache only in dry weather
- if you search the cache after rain, we recommend rubber boots
- take at least 15 minutes for the cache
- bring a small bag
- return the cache back in place, as you have found it

We wish you a fun April Fools` Day and nice searching!

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.