Skip to Content

<

Jonas Falk * 1828 - ¨ 1855

A cache by Heid Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/10/2015
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

"Här sen i go vänner , att syndarens lön är döden ,men Guds gåva är det eviga livet" lär ha varit  Jonas Falk´s sista ord innan yxan föll.

Och gömman visar också just vad syndarens lön blevo. Och hur det gick åtminstone för den tidens dräpare.

OBS, bytessaker endast i plastpåse  !!!


 

År 1854 befann sig Jonas Falk, f. 1828, och Anders Frid i Stockholm. Bägge var tidigare straffade för stöld, och nu hade Falk kommit på att de skulle tillsammans utföra ett rån mot en postdiligens, posten som fördes från Jönköping, vid Sandhem. De reste i Augusti först till Hjo, där de köpte krut och hagel. Därefter hälsade de på hos en syster till Falk i Sandhem, och där fick de även tag i ett vapen. I sitt planerande fann de den perfekta platsen för rånet, en grind mellan Sibbarp och Broholm, där de förstod att posten skulle pasera vid midnatt. De var på plats i tid, och Falk hade vapnet och Frid var utrustad med en knölpåk. När kördrängen hoppat av för att öppna grinden, sköt Falk mot postiljonen som skrek till drängen: vänd, vänd.. Drängen slogs dock ner av Frid, men lyckades i alla fall med att komma undan till postgården Sibbarp. Han vände sen tillbaka och mötte postiljonen vid grinden. Han var svårt sårad av skottet som tagit i ryggen. Postiljonen fördes till lasarettet i Jönköping, där han avled ett par dagar senare. Falk och Frid hade vänt diligensen och kört till en plats som hette Gylgeredsmon vid Nykyrke, där de undersökte lasten och fann 2000 riksdaler. De rymde vidare till Hjo, där de betalade ett par fiskare som förde dem över till Borghamn. Färden slutade i Stockholm, men ganska snart åkte Falk fast, då han redan var efterlyst för stöld, och det kom fram att han även var skyldig till rånmordet. En vecka senare blev Frid fast, och bägge dömdes till döden.

Frid begärde nåd och fick det också, 32 år i fängelse innan hans nådeasökan trädde i kraft.

Falk däremot vägrade att begära nåd, Avrättningen skedde på Svedmon i Hökensås 1855, datum okänt, och skarprättaren, som också lär vara okänd, ska ha varit maskerad och klädd i lång kappa. På avrättningsplatsen fanns tidigare ett järnkors, som nu är utbytt mot ett i trä.

avrättningen har nu i  över 100 år fortlevat bland allmogen och det berättas, att allmänheten blev tillkallad att stå spetsgård omkring platsen då halshuggningen skedde. Även barn skulle ha varit närvarande, varav en del klättrade upp i träden för att kunna se bättre

 

ONLY EXCHANGE ITEMS WHICH ARE IN PLASTICBAG,THANK YOU !!! NUR AUSTAUSCH GEGENSTÄNDE DIE IN DEN PLASTIKBEUTEL SIND,BITTE !!

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

155 Logged Visits

Found it 149     Write note 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 6 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.