Skip to content

<

Kalla Krigets Kronoberg - Koncentrationsväg S

A cache by uetp Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/17/2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Geocaching i Kalla Krigets fotspår.


Koncentrationsväg S

Har du någonsin funderat på varför vissa vägar på landsbygden är omotiverat breda och fina och har omotiverat många stora och fina Parkeringsfickor?
Under kalla kriget planerades allt mycket noggrant och genom hela landet utsågs så kallade koncentrationsvägar. Detta var vägar som skulle transportera enorma mängder med personal och material till och från fronten. Vägarna var noggrant förberedda med lager för drivmedel, reparations och sjukvårdsresurser. Utmed koncentrationsvägarna fanns utsedda uppsamlingsplatser där fordonskolonner hade möjlighet att vika av och stanna för rast och vila.
Vägarna skulle även kunna användas som flyktväg för civilbefolkning som behövde evakueras.

Tre så kallade koncentrationsvägar sträckte sig genom Kronobergs län och dessa var av stort strategiskt värde för försvaret av södra Sverige.

Koncentrationsvägarna benämndes enligt följande:
P: E4: n förbi Ljungby och Markaryd
R: Lammhult, Torpsbruk, Moheda, Alvesta, Vislanda och därefter väg 126 ner till Ryd.
S: Åseda, Nottebäck, Lenhovda, Kosta och därefter väg 120 mellan Emmaboda och Tingsryd.


Kalla Krigets Kronoberg

Från andra världskrigets slut till början av 1990 talet pågick det så kallade Kalla Kriget. Sverige hade under perioden en enorm beredskap för att skapa ett så framgångsrikt motstånd som möjligt vid ett eventuellt krigsutbrott. Allt var planerat in i minsta detalj.
Försvarets huvudinriktning var att fördröja eller slå en fiende så kust och gränsnära som möjligt och i denna plan var Kronobergs län ett nav för hela södra Sverige, centralt beläget med goda kommunikationer i alla riktningar.
Vid ett fientligt anfall mot något av kustlänen var Kronobergs huvuduppgift att svara för underhåll och reorganisation åt stridande förband. Därför anlades i länet omfattande förråd med fordon, bränsle, ammunition, sjukvårdmateriel med mera..
Länet mobiliserade två infanteribrigader om 5000 man vardera samt fyra flygbaser.

Den här cacheserien tar besökaren till plaster som var av stor betydelse under kalla kriget, men som idag är avvecklade eller inhyser civil verksamhet.
Cacherna är överlag enkla att hitta och enkla i sitt utförande.
Serien är utlagd av uetp i samråd med Samuel Palmblad på Smålands Museum.

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.