Skip to content

De schat van Kasteel Maurick (kindercache) Multi-cache

Hidden : 11/21/2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze multi heeft een redelijke overlap met "I love Geocaching Vught" die je dus tegelijk met deze kunt doen. De kids Maurick en de ouders ondertussen Geocaching Vught. ;-)

Dit avontuur is eigenlijk bedoeld voor geo-kids.

Leeftijd is niet zo belangrijk maar wij denken zo tussen de 6 en 12 jaar.

Zoals hieronder aangegeven, is dit avontuur 2 km lang.

Durf je het avontuur aan om samen met je ouders het raadsel van de schatkaart te ontrafelen?

 

 

Houd je wel aan de volgende regels!

Niet zoeken in het donker.

Heb respect voor de natuur.

Honden aan de lijn.

Verlaat het pad niet.

 

 

Bijna 800 jaar geleden woonde hier een jongen van ongeveer acht jaar oud. Zijn naam was Hendrik van Maurick. Hij woonde hier met zijn vader en moeder, en zusje Emma. Een gevaarlijke tijd was eigenlijk net voorbij. Een tijd van oorlog tussen de ridders en de koning. Het kasteel van zijn vader had als schuilplaats gediend om veel mensen te beschermen van de vijand en dat was goed gelukt. Veel mensen hadden bescherming gezocht in het kasteel. Nu er weer vrede was, waren die mensen allemaal weer weg en had Hendrik het kasteel voor zich alleen samen met zijn vader en moeder.

 

Hendrik was lekker op de zolder aan het spelen tussen hele oude spullen. Van dekens maakte hij een hut, en dacht dat hij een sterke ridder was. Er stonden oude kisten, daarvan maakte hij een muur. Een kleine kist viel om en van alles viel eruit met veel kabaal!! Oei! Als vader dit maar niet hoorde. Snel en voorzichtig alles er weer in stoppen. Plots viel zijn oog op een opgevouwen vies stuk papier. Raar! Hij vouwde het voorzichtig open en zijn ogen vielen bijna eruit van verbazing. EEN SCHATKAART!

Het was een tekening van het kasteel en het bos erom heen. Er stond van alles op. Huisjes, paden, wegen, etc. Ook rare rode dingen die een plek op de kaart aangaven.

 

 

Vlug vouwde hij de kaart en stopte hem in zijn zak. Zo onopvallend mogelijk liep hij naar beneden en kwam langs zijn vader. Hendrik deed zo onopvallend dat het zijn vader opviel. Wat is er, vroeg hij!! Oh niets hoor, zei Hendrik, Ik moet nodig naar de WC!! Hij begon te rennen richting de WC. Hij ging echt maar even naar de WC, omdat het anders wel raar zou zijn. Daarna trok hij zijn jas aan en liep de binnenplaats op, richting de grote poort en daarna liep hij de ophaalbrug over.

 

Hij haalde de schatkaart uit zijn zak en keek erop. Hij moest eerst naar links, waar men altijd de paarden neer zette als men bij het kasteel op bezoek kwam.

 

Parking - N51 39.464   E005 18.532 - Je ziet hier een bord op het hek. Zet beide GROTE letters om in cijfers.

Dit bord zit op meerdere plekken aan het hek, ook bij de drempel.

Dit is A=... en B=...

(Volgens A=1 B=2 C=3 .... Z=26)

 

Stoer!! Twee stukjes van de puzzel had hij al gevonden. Nu zag hij dat bij de grote poort, achter de ophaalbrug, ook iets moest zijn. Dus liep hij weer terug naar het kasteel. En inderdaad. Iets wat hij nog niet eerder gezien had. Er zat een bordje op de muur.

 

WP1 - N51 39.495   E005 18.370 - Het kasteel werd gebouwd tussen 143.. en 143... Trek ze van elkaar af.

Dit is C=...

 

Hendrik keek weer op de kaart. Mmm. Nu twijfelde hij toch. Op de kaart stond dat hij het lange pad in moest tegenover het kasteel. Maar van zijn vader en moeder mocht hij daar in het bos niet alleen komen. Maar hij kon zijn nieuwsgierigheid niet in bedwang houden en keek wat om zich heen. Niemand te bekennen. Op zijn tenen liep hij het pad in, totdat hij zeker wist dat zijn vader of moeder hem van uit het kasteel niet meer zouden kunnen zien. Verderop kwam hij bij het huis van de tuinman die voor zijn vader werkt. Heel muisstil en gebukt liep hij langs de heg.

 

WP2 - N51 39.450   E005 18.390 - Noteer het huisnummer,

Dit is D=...

 

Wat is dit nu? Wauw. Aan de overkant van het huisje lag een hele grote platte steen met een gravure! Die lijkt wel erg oud! Dat die hier zomaar ligt. Wacht eens!!! Dit lijkt wel een stuk van de steen die op de binnenplaats in de muur gemetseld is! Hij wilde het straks tegen zijn vader zeggen, maar toen bedacht hij zich. Dan zou hij weten dat hij hier is geweest!

Inmiddels had Hendrik dus al vier stukjes van de schatkaart gevonden. Op de kaart stond dat hij nog verder het bos in moest. Hij vond het wel spannend hoor.

 

Verderop aan het einde van het pad stond weer een huis. Hier moest hij zijn. Hij wist niet wie hier woonde.Plotseling dacht hij iets te horen achter zich. Hij keek om, maar zag niets. Hij wist het bijna zeker maar hij zag niemand. Toch maar verder. Rechts van het huis stond een oude poort, maar daar mocht hij niet door. Daar zag hij meteen de deur van het huis en moest hij iets noteren volgens de kaart.

 

WP3 - N51 39.283   E005 18.429 - Noteer het huisnummer.

Dit is E=...

 

Hendrik kende het bos hier niet. Straks zou hij nog verdwalen! Hij wilde eerst links voor het huis langs omdat daar een pad op de schatkaart stond, maar daar kon hij op een gegeven moment niet meer verder. Dan maar terug naar het kruispunt.

 

WP4 - N51 39.323   E005 18.433 - Welke kleur is de bovenkant van de paal?

Aantal letters geeft F=...

 

Vanaf de kruising liep hij het lange pad op richting het andere punt op de schatkaart. Plots zag hij in de verte een ruiter op een paard zijn kant op komen. Snel dook hij in de bosjes. Net op tijd!! Het was een ridder! Die had hem gelukkig nog niet gezien. Hendrik bleef roerloos in de struiken liggen, totdat de ridder voorbij was. Gelukkig. Hij was niet gezien, anders was hij echt wel in de problemen gekomen! Hij liep verder en kwam bij het vijfde punt op de kaart. Hij moest een dijkje op.

 

WP5 - N51 39.330   E005 18.668 - Hier zie je een soort hek op het dijkje.

Hoeveel horizontale planken? Dit is G=...

 

Eerst liep hij om het hek heen maar kon hij op een gegeven moment niet verder meer. Dan maar terug over het dijkje richting het Kasteel. Hij dacht aan hoe het hier vroeger zou zijn geweest toen het oorlog was. Het kasteel is al honderden jaren oud. Hier liepen vroeger misschien zelfs wel romeinen. Wel gaaf hoor om hier zo stiekem te lopen. Hij liep verder en kwam langs een klein watertje. Zag hij iets bewegen in het water? De golfjes waren er, maar verder niets, tot het water weer doodstil was. Dan maar door naar het kasteel. Verderop zag hij aan de linkerzijde een oude boom met hartjes erop gekrast. Zou die boom hier ook al gestaan hebben, honderden jaren geleden? OOh! Dit is die boom op de schatkaart, even kijken hoor.

 

WP6 - N51 39.461   E005 18.540 - Hier vind je laag een vierkant van beton, met drie letters erin.

Welke letters.
KAD H=4
PTT H=6
SBB H=8

 

Nu had Hendrik alles gevonden. Maar wat moest hij ermee? Er stond van allerlei raars nog op de schatkaart. E005, en 3(B+A) enz enz.

Weer hoorde hij iets achter zich! Nu wist hij het zeker! Iemand volgt hem. Vlug dook hij achter de boom. Plots voelde hij een stevige hand op zijn schouder. Hij schrok zich een hoedje en gaf een harde trap achteruit! AUW.. hoorde hij zijn vader roepen. Verschrikt keek hij om en riep, Vader?

 

Blozend en zijn zere knie wrijvend, knikte zijn vader. Ik wilde je na die saaie tijd dat we moesten schuilen in het kasteel, verrassen met iets avontuurlijks. Ik heb een schatkaart gemaakt en die voor je verstopt. Je hebt nu alles gevonden om de zogenaamde schat te vinden. Hendrik vond het helemaal geweldig! Stoer van zijn vader.

Maar ik weet niet wat ik nu verder moet, zei Hendrik. Er staan allemaal rare dingen op. kijk maar!

 

Ik zal je helpen zei zijn vader. Weet je nog die ridders die bij ons in het kasteel waren tijdens de oorlog? Die hadden van die kaarten met lijnen erop, weet je nog? Ja zei Hendrik! Die lijnen zijn lengte en breedte lijnen en als je alles op een rij zet, kun je een punt op de kaart bepalen. Ik zal het je laten zien.

 

A

B

C

D

E

F

G

H

 

 

 

 

 

 

 

 

Cache ligt op N51 3(B+A).(C/G)(D+A)(F-H)   E005 1(E).(D-A)(F+H)(G-A)

 

N

51

3..

.....

 

E

005

1.. ......

Hendrik was helemaal verbaast! Zijn vader zette wat op papier, ging aan het rekenen met de getallen die Hendrik gevonden had, en zette een kruis op de schatkaart!! Dit is waar het moet zijn.

Hendrik ging samen met zijn vader op zoek naar de schat! Zou hij er nog liggen?

Loop een stukje terug over het dijkje tot de boom met het verrotte stuk, die net voor het water staat. Ga net voor die boom rechts via het pad het bos in.

Houdt een beetje links aan, dan door het geheime pad door de rododendron langs het slootje.

 

Hulpbestanden

pdf van de tekst

Download

pdf van de schatkaart

Download

"Waarschuwing: U bent van plan om een bestand te downloaden dat verdere details of informatie over deze geocache bevat. Als de cache eigenaar verklaar ik dat dit bestand veilig is om te downloaden, hoewel het niet is gecontroleerd door Groundspeak of door de reviewers op mogelijke schadelijke inhoud. Download dit bestand op uw eigen risico

 

Als download niet lukt, klik dan met rechts en kies "opslaan als"

 

Banner

 

<a href="http://coord.info/GC62F8E">

<img border="0" src="https://www.orteeltjes.nl/geocaching/maurick/maurick-banner.gif" width="200" height="100"></a>

 

 

Wij willen Team Meelhopper, incl de kleinkinderen, erg bedanken voor het proeflopen van deze spannende cache.

Logo

Einde Meelhopper boodschap

Additional Hints (Decrypt)

pnpur; Npugre rra tebgr bztrinyyra obzra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)