Skip to Content

<

De Kuukse Stier

A cache by RookieRogeR Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/19/2015
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

N 51° 43.331 E 005° 53.383
UTM: 31U E 699586 N 5734091

De cache bevindt zich bij de Kuukse Stier aan de Maasboulevard in Cuijk, en is een makkelijke grab and go.


In 1958 was Brussel het toneel van de Wereldtentoonstelling. Hét beeldmerk daarvan is het Atomium, negen aan elkaar verbonden bollen die samen een ijzermolecuul voorstellen, maar dan 165 miljard maal vergroot. Een ander “restant” van de Brusselse Expo ’58 is Exporum, een stalen stier.

Dit beeld heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een waar beeldmerk van Cuijk.

Het was burgemeester Louis Jansen, die in 1958 afreisde naar Brussel en daar een kunstwerk zag van de Rotterdamse kunstenaar Charles Timmer. Dit speciaal voor Expo ’58 gemaakte beeld stelde een stier voor. Jansen zag onmiddellijk de symboolwaarde van dit beeld voor Cuijk, dat immers bekend stond om zijn fokveedagen en zijn roodbonte vee.

Hij wilde het beeld dan ook koste wat kost naar Cuijk halen. Na afloop van de wereldtentoonstelling vertrok een gemeentelijke delegatie naar Brussel om te kijken of het beeld gekocht kon worden. En inderdaad: voor het alleszins redelijke bedrag van ƒ 1.500 ging het beeld over van de gemeente Rotterdam (de oorspronkelijke opdrachtgever) naar Cuijk. De Bond voor de Rundveehouderij van de N.C.B. Land van Cuijk betaalde een groot gedeelte hiervan.

Het is nog een hele toer geweest om de stier per trein naar Cuijk te krijgen. Eerst moest het beeld goed verpakt op de trein en toen nog door de douane. Bij dat laatste hielp het enorm dat de meegereisde Cuijks veearts Viguurs ernstig verklaarde, dat de stier kerngezond was, en dat er dus geen enkel bezwaar was om hem in Nederland te importeren.

Jetty Mathurin, actrice (Vrouwenvleugel) en cabaretière, woonde van 1973 tot 1988 in Cuijk. Op 1 september 2008 ontving zij de Cuijkse Stier tijdens het festival Cultuur aan de Maas vanwege de positieve manier waarop zij de afgelopen twintig jaar in interviews en shows over haar jaren in Cuijk heeft gesproken - en dat opvallend vaak.De stier mocht de grens over en vond een plek aan de afrit van de Maasboulevard. Bij gelegenheid van de opening van de provinciale weg Cuijk-Oeffelt is het beeld onthuld.

Exporum heeft in de beste Cuijkse foktradities natuurlijk ook nageslacht nagelaten: miniatuuruitvoeringen van het beeld worden uitgereikt als gemeentelijke onderscheiding. Deze “Cuijkse stier” is bestemd voor mensen die ertoe hebben bijgedragen dat de gemeente Cuijk in positieve zin bekendheid heeft gekregen, zoals Jetty Mathurin. Chris Kerkhoff bezong de stier in het Kuuks.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.