Skip to content

Muzej v Šeškovem domu Mystery Cache

Hidden : 02/25/2016
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:  small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Šeškov dom


Muzejska stavba je zelo pomemben spomenik slovenske državnosti. Zgrajena je bila v letih 1937-1938, kot Sokolski dom. Načrte je izdelal pooblaščeni gradbeni inženir Gustav Trenz iz Novega mesta. Takrat je bil predviden kot večnamenska stavba. V njem je bila telovadnica in dvorana z gledališkim odrom. 

V stavbi je leta 1943 od 1. do 4. oktobra potekal  Zbor odposlancev slovenskega naroda in bilo je izvoljeno prvo predstavništvo okupiranega naroda v Evropi med drugo svetovno vojno. Zbor je zaradi varnosti potekal ponoči, udeleženci pa so se podnevi skrivali po okoliških vaseh. Na zbor so prišli tudi predstavniki osrednjih vodstvenih organov NOB, med njimi tudi Dr. Ivan Ribar (AVNOJ) in celo vodja zavezniške misije za Slovenijo kanadski major William Jones.

Za to priložnost so dvorano slovenski umetniki okrasili z napisom nad odrom, kamor so zapisali zgodovinske besede Ivana Cankarja »Narod si bo pisal sodbo sam«. Stene doma so prekrili z napisi in gesli, ki so bili vsi poškodovani in uničeni leta 1943. Skoraj nepoškodovan je ostal le napis nad odrom, ki dvorano krasi še danes.

Po drugi svetovni vojni so Sokolski dom preimenovali v Šeškov dom po narodnem heroju Jožetu Šešku. V letih 1992 - 1999 je potekala temeljita prenova in danes je Šeškov dom kulturni center in moderen muzej.


Šeškov dom, slikano dne 15.marec 2016


Pokrajinski muzej Kočevje


Zametki muzeja segajo v leto 1952, ko so na pobudo zgodovinske komisije začeli zbirati muzejsko gradivo. Leta 1953, so po enoletnem zbiranju gradiva, ustanovili Muzejsko društvo Kočevje. Svoje prve prostore je društvo imelo v Skubizovi vili ob Rinži, kjer so pripravili tudi prvo razstavo. Toda prostori so bili vlažni in povsem neprimerni za muzejsko dejavnost, zato so se že leta 1956 preselili v Šeškov dom, kjer so dobili tri manjše prostore. Kmalu zatem pa je društvo prenehalo obstajati, a so na pobudo Občinskega ljudskega odbora Kočevje leta 1960 ustanovili Splošni lokalni muzej, ki se je že naslednje leto preimenoval v Pokrajinski muzej Kočevje. Ta se je leta 1963 v celoti preselil v Šeškov dom.

V zadnjih letih si muzej prizadeva javnosti predstaviti predvsem nekdanjo kulturno podobo prebivalcev na območju Kočevske. Tako pripravljajo vrsto odmevnih razstav, ki gostujejo tudi po številnih slovenskih krajih in tudi v tujini. V muzeju potekajo vseskozi občasne in stalne razstave.

Delovni čas muzeja

 • pon - pet: 7.00 - 15.00
 • sobota: 10.00 - 13.00
 • nedelja in prazniki: zaprto

*Izven delovnega časa je možen ogled le po predhodnem dogovoru

Vstopnina

 • odrasli: 3,00 EUR
 • osnovnošolci, dijaki, študenti, osebe s posebnimi potrebami: 2,00 EUR
 • upokojenci: 2,50 EUR
 • predšolski otroci, imetniki izkaznic muzejskega abonmaja, Slovenskega muzejskega društva, ICOM, ICOMUS, PRESS: prost vstop

Dnevi odprtih vrat (brez vstopnine)

 • 8.2. - Kulturni praznik
 • 18.5. - Mednarodni dan muzejev
 • 3. sobota v juniju - Poletna muzejska noč (med 18:00 in 24:00 uro)
 • 3.11. - Dan Pokrajinskega muzeja Kočevje
 • 3.12. - Ta veseli dan kulture (Prešernov rojstni dan)

Strokovna vodstva

Za strokovna vodstva v slovenskem jeziku je potrebna predhodna najava dva dni pred obiskom, za strokovna vodstva v nemškem ali angleškem jeziku pa sedem dni pred obiskom.

Info: http://www.pmk-kocevje.si/

Muzejski zakladek


Koordinate mysteryja vas vodijo do parkirišča pri stavbi Šeškovega doma. Koordinate vhoda v muzej najdete med waypointi pod referenčno točko, zakladek pa se nahaja na recepciji in je zaklenjen s kombinacijsko ključavnico.

Poleg zaklenjenega zakladka najdete brošure z vprašanji, na katera morate odgovoriti, da odkrijete kombinacijo ključavnice.

Vprašanja se nanašajo na stalne razstave v Šeškovem domu, zato si morate razstave tudi ogledati. Ko najdete odgovore, izračunate kombinacijo v tabeli, ki jo najdete na brošuri.

Namesto, da vzamete brošuro (ali v primeru, da jih zmanjka) lahko na email, ki je objavljen poleg zakladka, pošljete sporočilo in nato prejmete avtomatski email z vprašanji.


Viri

 1. [online] [used 15.3.2016] http://www.pmk-kocevje.si/main/0_slo/zgodovina.php
 2. [online] [used 15.3.2016] http://life-kocevsko.eu/en/seskov-dom/
 3. Pokrajinski muzej Kočevje (brošura/brochure) - Izdal in založil: Pokrajinski muzej Kočevje, 2014

THE ENGLISH VERSION IS AVAILABLE VIA PDF


Alert: You are about to view a file that contains details needed to find this geocache. As the geocache owner, I ensure that this file is safe to view and download. It has not been checked by Geocaching HQ or by the reviewer. View or download this file at your own risk.


Additional Hints (No hints available.)