Skip to Content

<

Grad/Castle Fridrihštajn

A cache by Enra13 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 3/13/2016
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Grad Fridrihštajn


Danes je vrh Fridrihštajna (970m) popularna pohodniška točka, v preteklosti pa prizorišče tragične ljubezenske zgodbe.

Grad Fridrihštajn je dal zgraditi v začetku 15. stoletja (med letoma 1423 in 1425) Friderik II. Celjski, za svojo ljubico Veroniko Deseniško, s katero se je po smrti svoje prve žene Elizabete Frankopanske tudi poročil. Spodaj je zapisana ena izmed zgodb o dogajanju v času Celjsih grofov.


Slika 1: Grad Fridrihštajn (Carl Postl, 19. stoletje)

V kroniki gradu Fridrihštajn, ki jo je sestavil Franc Cankar, zasledimo o razpletu usode nesrečne Veronike Deseniške tale odlomek:

"Ko je grof Herman zvedel za Friderikovo poroko, je hotel sina s silo ločiti od mlade žene, zato je poslal na Fridrihštajn močno četo vojakov. Friderik, ki je poznal očetovo jezno nrav in užaljenost svojega tasta, Frankopanskega kneza, se je izmuznil s Fridrihštajna in odšel k svoji sestri Barbari Pečuh, da bi ga varovala. Dasi mu je bila naklonjena, ga ni mogla zaščititi pred sodbo, ker je priznal, da je spravil s poti neljubljeno ženo (Elizabeto, hčer hrvatskega kneza Frankopana). Friderika so prepeljali v Celje, kjer ga je razjarjeni oče zaprl v stolp na Gornjem gradu, ki so ga po njem imenovali Friderikov stolp; ta stoji še dandanašnji (ogledate si ga lahko ob obisku zaklada Celjski grad / The Celje castle - GCQG6C). Močno zastražen je nato Friderik čemel na dnu stolpa kot navaden jetnik, in ne kot sin in dedič svojega mogočnega očeta Hermana II.
Ko so Veroniki in Frideriku vdani ljudje izvedeli, kaj namerava Herman, so Veroniko skrili nekje blizu Ptuja, kar pa je bilo zanjo usodno, ker so zasledovalci končno le izvohali njeno skrivališče. Grof jo je ukazal spraviti v grad Ostrovec in zapreti v ječo pod stolpom, dokler ne pripravijo obtožbe za sodišče, ki naj bi jo obsodilo na smrt. Obtožili so jo čarovništva in da je staremu grofu stregla po življenju. Ker pa so na tej znameniti celjski obravnavi manjkali tehtni dokazi, od Hermana določeni sodniki Veroniki niso mogli do živega. Zagovornik, ki so ji ga morali dovoliti, se je zanjo pred sodniki in starim grofom viteško boril in tudi zmagal. Sodišče je Veroniko oprostilo vsake krivde.
Pri mogočnikih pa je vedno v zasedi skrita še drugačna pravica: nasilje. Če se pravica ne izteče po njihovi želji, začne delovati to drugo. Takšne "pravice" se je v tem primeru poslužil tudi grof Herman II. Veronike ni izpustil, ampak jo dal odvesti nazaj v ječo na Ostrovec, kjer naj bi končala od lakote in žeje. Ker pa smrt od lakote ni tako hitela kot grofova maščevalnost in neučakanost, je Herman ukazal dvema vitezoma, naj Veroniko pokončata. Vojaka sta ukaz izpolnila in Veroniko v nekem vodnem koritu za napajanje živine pod Ostrovcem utopila. Njeno truplo so prepeljali v Braslovče in ga tam pokopali. Še pred Veronikino obsodbo pa so Celjani napadli hrvaške Desenice, Veronikinega očeta pobili, grad pa razdejali.
Po ponesrečeni sodni obravnavi zoper Veroniko se je Herman II. znesel nad komaj zgrajenim Fridrihštajnom. Poslal je nad grad svoje vojščake, ki so vse grajske prebivalce spravili v Celje, z gradom pa opravili, kot jim je bilo naročeno. Vso lepo opremo iz grajskih soban so pometali na dvorišče, na ta kup vrgli še strehi s palače in z upravnega poslopja, Janezovega stolpa, nato pa vse to zažgali. Pod vsa grajska poslopja in glavna obzidja so postavili sode s smodnikom in jih hkrati prižgali. Vsi grajski zidovi so se razklali in se posipali po pobočju, kamenje pa je frčalo po zraku kakor toča. Preostalo večje zidovje so nato razdrli z oblegovalnimi ovni…"

Friderik se odloči obnoviti grad

"…Ko je Friderik nasledil svojega odločnega očeta Hermana II., se je njegov pogled znova obrnil na kočevsko stran. Bolj kot spomin na ljubezenska doživetja z lepo Veroniko sta mu upravljanje obširne kočevske posesti in nenehna turška nevarnost ukazovala ponovno zidavo Fridrihštajna. Spet so pod veliko skalo z razvalinami na vrhu postavili zidarske in tesarske kolnice, zakadile so se oglarske kope in apnenice, zvonko so zapela dleta kamnosekov, ko so zidarji nekega dne začeli delati in se ubadati z zidavo novega gradu, vse pa po prvih načrtih. Zidava jim je to pot šla hitreje od rok, saj so za gradnjo potrebovali manj kot dve leti (1428 - 1430). Ko so nekega dne nemški zidarji zapustili Fridrihštajn in Kočevsko, so bili zadovoljni z opravljenim delom, še bolj pa z bogatim plačilom zanj…"

Z gradom Fridrihštajn, katerega razvaline bdijo nad kočevskim mestom, je torej povezana ne le zgodovina Kočevja, marveč tudi moč in usoda mogočnih celjskih grofov, a še predvsem usoda nesrečne Veronike Deseniške. 

Fridrihštajn danes

Danes so od gradu ostali le porušeni zidovi in ostanki temeljev. Kraj so leta 1993 sicer začeli čistiti in strokovno restavrirati. Trenutno je obzidje obnovljeno in tako zavarovano pred nadaljnjim propadanjem. Zanimivost, ki je še ostala iz takratnih časov, je živa skala, na kateri je ostala sled Veronike Deseniške. Legenda pravi, ko je Friderik II. na poročni dan poljubil svojo Veroniko, se je skala, na kateri je tisti trenutek sedela, pod vplivom njune vroče ljubezni stopila.


Slika 2: Vrh Fridrihštajna, slikano dne 19. marec 2016

Mystery zakladek:


Navedene koordinate tega vecstopenjskega mysteryja vodijo na Parkirišče za trail 2.

Cache obsega 2 stopnji, ki vodita do končne lokacije. Do prve stopnje lahko pridete tako, da pravilno odgovorite na spodnja vprašanja (tam vas čaka naloga na terenu). Do druge pa imate koordinate podane in morate na lokaciji odgovoriti na par vprašanj. Na vsaki izmed stopenj dobite en del koordinat končne lokacije.

ODGOVORITE NA VPRAŠANJA: Vse podatke najdete v zgodbi o Fridrihštajnu v opisu. Vsako vprašanje ima le en pravilen odgovor. Dobljene vrednosti boste potrebovali za izračun koordinat 1. stopnje.

A) Čigavo ljubezensko zgodbo opisuje odlomek?
11) Hermanovo in Elizabetino
6) Hermanovo in Veronikino
10) Friderikovo in Veronikino
5) Friderikovo in Barbarino

B) Kdo je Elizabeta?
7) Hermanova hči
5) Friderikova prejšnja žena
2) Veronikina spletična
0) Friderikova sestra

C) Kam je Herman zaprl Friderika?
10) v stolp na Spodjem gradu v Celju
1) v stolp na Gornjem gradu v Celju
12) v stolp na Spodnjem gradu v Kočevju
6) v stolp na gradu Fridrihštajn

D) Kako sta povezana Herman II. In Friderik?
6) sta brata
2) sta bratranca
9) spoznata se na Elizabetini poroki
4) sta oče in sin

E) Kam so ljudje skrili Veroniko pred Hermanom?
12) nekje blizu Ptuja
15) na Ljubljanski grad
10) v stolp na Gornjem gradu v Celju
8) na grad Fridrihštajn

F) Kakšna je bila razsodba sodišča glede usode Veronike?
1) obsodili so jo na vislice
12) obsodili so jo za čarovnico in jo zažgali
0) oprostili so jo krivde
8) obsodili so jo na doživljenjsko ječo

G) Kaj se je zgodilo z Veroniko po razsodbi sodišča?
2) po razsodbi sodišča so jo obesili
4) vojaka sta jo po ukazu Hermana utopila v vodnem koritu
6) pobegnila je na grad Fridrihštajn
8) po razsodbi so jo doživljenjsko zaprli v stolp k Frideriku

H) Kaj je Herman storil z gradom na Fridrihštajnu po usodi Veronike?
12) grad je dal obnoviti
7) z ženo se je preselil na novo zgrajeni grad
4) na gradu je priredil zabavo za Celjske grofe
10) grad je dal uničiti

I) Kaj se zgodi z gradom na Fridrihštajnu, ko je Friderik stopil na oblast?
7) Friderik grad obnovi
8) Friderik grad uniči
9) Friderik grad podari svojemu bratu in njegovi ženi
3) grad pade v pozabo

J) Kaj še danes bdi na Fridrihštajnu nad Kočevjem?
6) na Fridrihštajnu ni več ničesar
1) tam še vedno stoji nedotaknjen grad
5) ruševine gradu
9) duh Veronike Deseniške

1. STOPNJA:


IZRAČUNAJTE KOORDINATE 1. STOPNJE S POMOČJO ZGORNJIH ODGOVOROV:

N 45° 36.XYZ E 014° 51.TUV

 1. X = D + G
 2. Y = E - H
 3. Z = I - J
 4. T = A - B
 5. U = C - F
 6. V = Y - Z

Izračunane koordinate lahko preverite tu:

Na terenu vas na tej stopnji čaka naloga, ki skriva del koordinat končne lokacije zaklada.

2. STOPNJA:


Odpravite se na vrh Fridrihštajna, kjer dobite še preostanek koordinat končne lokacije:

L = (št. stopnic lesenega stopnišča) - 9
M = (št žebljev v vrhnjih treh deskah na razglednem stolpu) - 2
N = (št. žigov na vrhu) + 6

KONČNA LOKACIJA ZAKLADA:


Njene koordinate dobite, ko rešite nalogi na 1. in 2. stopnji. Priporočamo, da si zaklad predhodno shranite na napravo in da imate na poti navzgor ves čas vklopljen GPS, saj lahko v nasprotnem primeru, zaradi slabšega sprejema zgoraj, pride do večjih odstopanj v koordinatah lokacij.

Tu bi vse obiskovalce še prosili, naj ne objavljajo slik/namigov glede rešitev stopenj ter slik končne lokacije, da se za vsakega obiskovalca ohrani celotno doživetje. Vse ostale slike so seveda zelo dobrodošle. Že vnaprej hvala!


Opozorilo: Pozor! Na Kočevskem vstopate na območje rjavega medveda.
Za varnejše iskanje zakladov na tem območju si preberite: Preventiva in obnašanje v primeru srečanja z medvedom

Veselo cachkanje! wink


Castle Fridrihštajn


Today Fridrihštajn (970m) is a popular hiking destination, but in the past it was the setting of a tragic love story.

Castle Fridrihštajn was built in the 15th century (between 1423 and 1425) by Friderik II. Celjski for his mistress Veronika Deseniška, whom he married after the death of his first wife Elizabeta Frankopanska. One of the stories of the events that took place at the time of the counts of Celje is written below.


Picture 1: Castle Fridrihštajn (Carl Postl, 19th century)

In the chronicle of castle Fridrihštajn, written by Franc Cankar, we can find this excerpt about the outcome of the tragic fate of Veronika Deseniška:

"When count Herman learned of Friderik's wedding he wanted to forcefully separate the young couple. To achieve this, he sent a large company of soldiers to castle Fridrihštajn. Friderik, knowing his father's angry nature and the slight he had caused to his father in law Prince Frankopan, escaped Fridrihštajn to his sister Barbara Pečuh, where he sought protection. Even though she was fond of Friderik, she could not protect him. After he admitted to getting rid of his previous wife, Elizabeta, the daughter of Prince Frankopan, he could not escape judgment and was brought to Celje, where the furious count Herman locked him up in a castle tower at Gornji grad in Celje (grad = castle), which became known as Friderik's tower. The tower still exists today (you can visit it here: Celjski grad / The Celje castle - GCQG6C). Heavily guarded, Friderik was held there like some common prisoner, despite being the son of the mighty count Herman II.
Having secured Friderik in his tower, Herman II. turned his wrath to Veronika and Fridrihštajn. He sent a company of troops to Kočevje, who were to bring Veronika to Celje. There she would face trial for the crimes Herman II accused her of. The gates of Fridrihštajn opened wide when the troops arrived, but they could not find Veronika anywhere. She, along with the castellan, a maid and an old servant disappeared into the dark forests around Kočevje. Infuriated by their failure, Herman ordered the troops to find Veronika by any means necessary. They searched the entire area of Kočevje, but Veronika was nowhere to be found. During their search, they spread rumors, accusing Veronika of using a love potion on Friderik, to get her hands on the riches the Counts of Celje possessed. They even accused her of attempting to poison the count himself.
When people loyal to Friderik and Veronika learned of Herman's plans, they hid Veronika near Ptuj. This ultimately failed, because her pursuers finally learned of her location and successfully captured her. The count ordered to lock up Veronika in the dungeon of Ostrovec castle, until charges against her were brought before the court. She was accused of witchcraft and attempt murder of the count. By law she was granted a lawyer. His vigorous defense and lack of evidence against Veronika, forced the judges, appointed by Herman, to declare her innocent.
Unfortunately for Veronika, the powerful men of the time knew another kind of justice as well: violence. If the courts' ruling wasn't to their liking, they often took matters into their own hands and violently dealt with their enemies. This was the case for Veronika as well. After the trial, Herman did not release Veronika, but instead imprisoned her in Ostrovec again. She was to die of thirst and starvation, but Herman, who was hungry for vengeance, became impatient and ordered two knights to finish her quickly. They fulfilled their order and drowned Veronika in a watering trough under Ostrovec. Her body was brought to Braslovče and buried there. Even before Veronika's trial, the Counts of Celje invaded Desenice, where her father was murdered, and his castle destroyed. When the trial didn't go his way, Herman II. took his anger out on Fridrihštajn. He ordered his troops to move the people of Fridrihštajn to Celje, then to destroy the castle. They gathered all the furnishing and valuables of the castle in the courtyard, threw the roofs of the building on the same pile and set fire to all of it. They placed barrels of gunpowder under all the main buildings and castle walls and lit the fuse. The castle walls shattered, and rained down the hillside like hail. Whatever was left of the walls, was destroyed by battering rams..."

Friderik decides to rebuild the castle

"... When Friderik succeeded his father, Herman II., his gaze turned back to Kočevska once more. More so than his love for Veronika, the rebuilding of Fridrihštajn was motivated by the constant threat of a Turkish invasion. Once more the rock was filled with scaffolding, furnaces and people busy with restoring the castle to its former glory. The construction progressed at a faster pace than the first time and the castle was build within two years (1428-1430). Soon the German builders left Fridrihštajn and Kočevska, proud of their accomplishment and happy with their pay..."

So the ruins of castle Fridrihštajn above Kočevje, don't just hold the history of Kočevje, but also the strength and fate of Counts of Celje, but even more so the fate of poor Veronika Deseniška.

Fridrihštajn today

Today, the demolished walls and what was left of the foundations, are the only remains of the castle. The place was professionally restored in the year 1993. The walls are currently restored and therefore protected from further degradation. An interesting point that still remains is the living rock, which bears the trace of Veronika Deseniška. It is said that when Friderik II. kissed his Veronika on their wedding day, the rock on which she sat melted due to their burning love.


Picture 2: At the top of Fridrihštajn, picture taken on the 19th of March 2016

Mystery Cache:


This multi-stage mystery's coordinates lead you to the Parking Area for trail 2.

The cache consists of two stages that lead you to the final location. You can get the coordinates to stage 1 by correctly answering the questions below (at the location a field puzzle awaits, which gives you the first half of the final location coordinates). The coordinates to stage 2 are added among the waypoints, there you will get the missing parts of the final coordinates. To sum up, you will get a part of the final coordinates at each of the stages.

ANSWER THE QUESTIONS: All the info needed to answer the following questions is included in the cache description. Every question has only one correct answer. You will need the answers to calculate the coordinates for stage 1.

A) Who are the lovers in the main love story from the excerpt?
11) Herman and Elizabeta
6) Herman and Veronika
10) Friderik and Veronika
5) Friderik and Barbara

B) Who is Elizabeta?
7) Herman's daughter
5) Friderik's previous wife
2) Veronika's maid
0) Friderik's sister

C) Where did Herman lock up Friderik?
10) in a tower at Spodnji grad in Celje
1) in a tower at Gornji grad in Celje
12) in a tower at Spodnji grad in Kočevje
6) in a tower at castle Fridrihštajn

D) How are Herman II. and Friderik connected?
6) they're brothers
2) they're cousins
9) they met at Elizabeta's wedding
4) they're father and son

E) Where did the people hide Veronika from Herman?
12) near Ptuj
15) at Ljubljana castle
10) in the tower at Gornji grad in Celje
8) in castle Fridrihštajn

F) What was the courts's verdict of Veronika's fate?
1) they sentenced her to hang
12) they found her guilty of witchcraft and burned her alive
0) they declared her innocent
8) they sentenced her to life in prison

G) What happened to Veronika after the courts's verdict?
2) they hanged her
4) two knights drowned her in a watering trough
6) she escaped to castle Fridrihštajn
8) after the verdict they imprisoned her for life in Friderik's tower

H) How did Herman deal with castle Fridrihštajn after Veronika's fate?
12) he rebuilt the castle
7) he moved there with his wife
4) he threw a party at the castle for the counts of Celje
10) he destroyed the castle

I) How did Friderik deal with castle Fridrihštajn after he succeeded his father?
7) Friderik rebuilds the castle
8) Friderik destroys the castle
9) Friderik gifts the castle to his brother and his wife
3) the castle is forgotten

J) What still remains on Fridrihštajn above Kočevje?
6) there is nothing there anymore
1) a still intact castle remains at the top of Fridrihštajn
5) the remains of castle Fridrihštajn
9) the ghost of Veronika Deseniška

STAGE 1:


CALCULATE THE COORDINATES FOR STAGE 1 WITH THE HELP OF THE ANSWERS ABOVE:

N 45° 36.XYZ E 014° 51.TUV

 1. X = D + G
 2. Y = E - H
 3. Z = I - J
 4. T = A - B
 5. U = C - F
 6. V = Y - Z

You can check your coordinates for this stage below with the geochecker:

At this stage a field puzzle awaits you, which will reveal a part of the final coordinates.

STAGE 2:


Head towards the top of Fridrihštajn, where you will get the missing parts of the coordinates:

L = (number of stairs of the wooden stairway) - 9
M = (number of nails in the three top boards on the watch tower) - 2
N = (number of stamps/seals) + 6

THE FINAL LOCATION:


You will obtain its coordinates after solving the tasks at stages 1 and 2. We recommend saving the cache for offline use and keeping your GPS on at all times while going towards the top. Otherwise the bad reception at the top could completely miss the actual coordinates of the stages.

Finally, we would like to ask all visitors to not post any pictures, or hints that give away information about the stages and the final location to preserve the entire experience for future finders. However we would be very happy to see any other photos you might happen to take. Thank you!


Warning: Kočevska is bear territory.
For a safer geocaching experience read the following guidelines: Prevention and behavior in a bear encounter.

Happy caching! wink


Free counters!

Viri/Sources:

 1. Slika/Picture 1:
  [online] [used 18.3.2016] https://sl.wikipedia.org/wiki/Grad_Fridrih%C5%A1tajn#/media/File:Fridrih%C5%A1tajn_19._stol..jpg
 2. [online] [used 18.3.2016] https://sl.wikipedia.org/wiki/Grad_Fridrih%C5%A1tajn
 3. 500 let mesta Kočevje / prof. Kotar, prof. Andeselič, ing. Briški - Skupščina občine Kočevje: 1971

Additional Hints (Decrypt)

Tenq cbq fxnyb. / N pnfgyr haqre gur pyvss.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

32 Logged Visits

Found it 25     Didn't find it 1     Write note 3     Publish Listing 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 34 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.