Skip to content

[DCE2016] Buffelboerderij Traditional Geocache

Hidden : 03/22/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dauwcache Event 2016

Inleiding

Deze cache is geplaatst als onderdeel van de Autoroute van het DCE2016.
Je kunt de caches die bij het Dauwcache Event horen bekijken en downloaden met behulp van deze bookmark list.

Openingstijden en bezoekers informatie: https://www.buffelboerderijzevenaar.nl

De Buffel

De waterbuffel of karbouw (Bubalus bubalis) is een groot rund. De waterbuffel heeft een schofthoogte van 1,5 tot 1,9 meter en een lengte van 2,40 tot 3 meter. Volwassen buffels kunnen 300 tot 1200 kg zwaar worden. De mannetjes zijn meestal zwaarder dan de vrouwtjes.

In het wild komt het dier voor in India, Nepal, Thailand en Cambodja. Daarnaast wordt de karbouw veel als werkdier gehouden, bijvoorbeeld voor het ploegen van een sawah (rijstveld).

Waterbuffels leven van gras en bladrijke watervegetatie. Ze grazen ’s morgens en ’s avonds, af en toe ook ’s nachts. In het heetste deel van de dag zoeken ze modder op om af te koelen en zich te beschermen tegen insecten. Waterbuffels hebben geen territorium. Koeien en hun kalveren leven in kuddes van ongeveer dertig buffels. Jonge stieren blijven ongeveer tot hun derde jaar bij de kudde. Daarna vormen ze groepen van circa tien exemplaren met andere jonge stieren.

In Europa (voornamelijk Italië) worden buffels gehouden voor het produceren van melk en in mindere mate voor het vlees. De gestremde melk is de traditionele grondstof voor de Italiaanse Mozzarella. Buffelvlees wordt tegenwoordig steeds populairder, omdat het minder cholesterol bevat dan gewoon rundvlees. Het is caloriearm en bevat vele mineralen die ook een verlagend effect hebben op de totale cholesterolspiegel.

De Farm

Deze buffelboerderij is in 2003 gestart met het melken van waterbuffels. De (familie)kudde telt op dit moment 260 waterbuffels en bestaat uit 135 buffels die melk geven, jongvee en fokstieren. De buffels worden op diervriendelijke wijze gehouden in stropotstallen. Ze vinden het heerlijk om een soort kuil te graven in de potstal en hier in te gaan liggen rollen. In het voorjaar en de zomermaanden kunnen de buffels kiezen of ze naar buiten gaan in de buitenbak, of toch liever binnen blijven. De buffels (ook wel karbouwen genoemd) zien er nogal apart uit met hun grote achteroven gebogen horens, ronde en harige buik. Ze loeien niet zoals koeien maar maken een meer knorrende geluid.

Tijdens een vakantie in Italië kwamen de ouders van Gert-Jan in aanraking met de buffels. Gedwongen door strengere regels met betrekking to melk- en vetquotum kwamen ze op het idee hun melkveebedrijf om te vormen tot buffelboerderij. Met de aanschaf van 53 buffels ging de buffelboerderij van start!

De melk gaat naar het bedrijf van Gert-Jan zijn ouders, de Kaasmakerij. Zij maken hier heerlijke producten van zoals buffelyoghurt en andere zuivelproducten. En natuurlijk wordt er Mozzarella gemaakt!

Wat wij erg waarderen aan deze boerderij is het respect voor de dieren. Alles van de beesten wordt gebruikt. Ze worden voornamelijk gehouden voor de melk, maar wanneer een dier toch geslacht moet worden, wordt alles van het dier gebruikt. Alles wat niet geschikt is voor menselijke consumptie wordt verwerkt in dierenvoeding wat ook in de boerderijwinkel verkocht wordt.

 

 

De Cache

Bij de autoroute en de caches die op de route liggen blikken we terug op de voorgaande jaren. We gebruiken een verstopmethode die jullie eerder hebben kunnen zien langs een van onze dce routes en ook hebben we bij meerdere voorgaande dce's de aandacht gevestigd op boeren bedrijven die naast de dieren ook wat lekkers voor bezoekers hebben.


Additional Hints (No hints available.)