Skip to Content

<

J = Jääkauden jäljillä, Hausjärvi Alphabet

A cache by Goljander Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/17/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämä kätkö jatkaa Hausjärven Alphabet -sarjaa.


Hausjärven alueella kohtaavat jääkauden huomattavimmat muistomerkit, reunamuodostumat ja luode -kaakko-suuntaiset pitkittäisharjut.

Suppa on jääkauden sulamisvaiheen aikana harjualueille muodostunut enemmän tai vähemmän pyöreä painanne. Se syntyy, kun soraan ja hiekkaan hautautunut jäätikön sulamisvirtojen kuljettama suuri jäälohkare sulaa, ja lohkareen yläpuolella oleva maa-aines romahtaa.

Supat voivat olla kymmeniä metrejä syviä ja hyvinkin leveitä. Usein supan pohja yhtyy pohjaveden pintaan, jolloin supan pohjalle muodostuu järvi tai se soistuu.

Supan mikroilmasto on mielenkiintoinen, sillä lämpötila laskee supan pohjalle mentäessä jopa useita asteita koska kylmä ilma valuu sen pohjalle. Ilmiön voi havaita muun muassa keväisin: kun muut alueet ovat jo vapautuneet lumesta, supan pohjalla on usein vielä lunta ja jäätä. Lämpötilan lasku ilmenee myös supan rinteen kasvillisuudessa.

Supasta käytetään myös nimityksiä harjukuoppa, harjusuppa, harjujärvi ja lukko. (Lähteet: Wikipedia, Hämeen liitto)

Samalta alueelta voit bongata myös Lukkosarjan kätköt Pässinlukot, Nummenlukot ja Mahlalukot.

************************************************************************************

FTF-löytäjän toivotaan tekevän seuraavan kätkön (seuraava K ) mahdollisimman nopeasti (lähiviikkoina). Ilmoitathan loggauksessa halukkuutesi mikäli haluat tehdä seuraavan kätkön. Mikäli olet estynyt tai et muutoin halua kätköä laatia, toivotaan että ilmoittaisit senkin loggauksessasi, jotta järjestyksessä seuraava voi halutessaan tarttua toimeen. Nimeäminen tulisi suorittaa samalla tavoin kuin tämä kätkö eli [aakkonen = kätkön nimi, Hausjärvi Alphabet] Kätkön tulee alkaa omalla aakkosella, joka tässä tapauksessa on J. Nimi voi tulla esimerkiksi jostain rakennuksesta, ihmisestä, kadusta, historiallisesta jutusta jne. Nimi voi olla myös englanniksi, mikäli se helpottaa kätkön tekemistä. Kätköjen tulisi olla talvella löydettäviä. Kätkö voi olla minkä tyyppinen tahansa (mielellään helpohko). Kätköjen tulee sijaita Hausjärvellä.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.