Skip to Content

<

Leipomo

A cache by Potakka Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/09/2016
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö sijaitsee Porokylän leipomon luona. Yritys on perustettu vuonna 1983. Kätkö on kooltaan mikro ja sille on lupa. Kätkössä on kynä.


Leivän historiaa: Egyptiläisiä pidetään leivän keksijöinä ja leipomistaito oli siellä kehittynyttä. Taikinasta muotoiltiin lintujen, kalojen, maljakoiden ja jopa hautapatsaiden näköisiä leipiä. Hyvä leipuri olikin hyvin arvostettu. Leipä ei ollut Egyptissä pelkästään ruokaa, vaan myös arvon mitta. Työpalkatkin laskettiin vuosisatojen ajan leipinä. Käypä määrä työstä oli 3 leipää ja 2 kannua olutta päivässä.

Suomessa katovuosina jauhon jatkeena käytettiin pettua. Petun irrottaminen onnistui parhaiten paria viikkoa ennen juhannusta. Männystä irrotettiin kaarnan alla oleva ohut nila, petäjäliina. Sen annettiin kuivahtaa auringossa. Sen jälkeen se paahdettiin kuumassa uunissa, jolloin pihka kihosi pintaan. Jos sitä jäi liikaa pettuun, jauhoista tuli karvasta. Lähde: Leipätiedotus (kuvan lähde: www.yle.fi)

 

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

302 Logged Visits

Found it 298     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.