Skip to Content

<

Luonnonsuojelualue

A cache by finulvu/finkvu Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/01/2016
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Ritajärven luonnonsuojelualue on perustettu v. 2015. Alue käsittää 127.2 ha maa-alueen ja 50 ha vesialueita. Aluetta kehitetään vuosien 2015 - 2016 aikana ELY-keskuksen tuella.

Kätkö sijaitsee yksityisalueen puolella, mutta sille on maanomistajan lupa.

Ritajärvi Nature Reserve was created year 2015. It consists of 127.2 hectars area and 50 hectars waters.


Sastamalan kaupungin hakemuksella ja Pirkanmaan ELY-keskuksen rauhoituspäätöksellä perustettiin keväällä 2015 Ritajärven luonnonsuojelualue. Alueelle on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma, jolla turvataan luonnonarvot mutta myös mahdollistetaan alueen virkistyskäyttö.

Alueen historiasta: Ritajärven alueella on selvästi havaittavissa viime jääkauden aikaansaannoksia. Aluetta kulutti parin kilometrin paksuinen jäämassa noin 40 000 - 10 000 eKr. Kun ilmasto toistakymmentä tuhatta vuotta sitten lämpeni, jää alkoi ohentaa ja sen reuna vetäytyä pohjoiseen. Vetäytyessään jää jätti merenpohjaan reunamoreeneja, jotka osoittavat, että jään reuna perääntyi tällä alueella 100 - 200 m vuosittain. Sastamalan alueelta jää vetäytyi lopulta noin 400 vuodessa. Jääkausi jätti jälkeensä myös valtavia kivipeltoja ja siirtolohkareita, joita Ritajärvenkin alueella on edelleen nähtävissä. Maanpinta alkoi nousta, mutta vielä 8000 - 6000 eKr. Sastamalan alueella aaltoili laaja monipolvinen merenlahti. Yksi lahdista oli ns. Heinijärvenlahti, joka kiinnittyi nykyisen luonnonsuojelualueen itäreunaan.

Vaikka asutus Sastamalan alueelle levisi ja mm. Heinijärven itäpuoli oli jo varsin varhain asuttu, on Ritajärven alue kuitenkin aina lukeutunut erämaaksi, jossa on käyty metsästämässä tai jonka kautta on korkeintaan kulkenut jonkinlainen talvitie. Vielä vuonna 1961 peruskartassa oli alueella vain muutama polkupahanen - tiestöä ei ollut lainkaan.

Vanhoissa kartoissa alueen keskeisten järvien nimet olivat Walkiajärvi (nyk. Valkeajärvi), Alanen Riitajärvi (Alinen Ritajärvi) ja Ylinen Riitajärvi (Ylinen Ritajärvi).

Alueen luontotyypit: Alueen näkyvimpiä piirteitä ovat luonnontilaisten vanhojen metsien runsaus, pääosin rakentamattomat pikkujärvet sekä suuret siirtolohkareet ja louhikot. Luonnonsuojelualueen 127 hehtaarin pinta-alasta 118 ha luokitellaan metsämaaksi, ja 9 ha kitu- tai joutomaaksi. Lisäksi alue käsittää n. 50 hehtaaria vesialueita.

Alueelle on laadittu myöskin netistä löytyvä suunnitelma, jonka mukaisesti alue ja reitistö merkitään maastoon, rakennetaan pitkospuita ja portaikkoja, kunnostetaan tulipaikkoja, rakennetaan puusuojia ja wc:itä kunnostetaan alueella sijaitseva kämppä ja suunnitelmissa on rakentaa lisäksi toinen. Samoin alueelle ohjaavat parkkialueet, joita on 3 kpl, varustetaan infotauluin. Näillä kaikilla toimenpiteillä varmistetaan, että luonnonsuojelualueella turvataan luonnon ja sen monimuotoisuuden säilyminen.

Lisäksi alueelle on rakennettu Valkeajärveen rajoittuva huoltotie. Ja Valkeajärven rantaan laituri.

Voidaksesi ratkaista loppupisteen koordinaatit, sinun tulee löytää oikeat ratkaisut jäljempänä oleviin kysymyksiin. Näin pääset korvaamaan koordinaattien kolme viimeistä numeroa oikeilla numeroilla. Annetuilla koordinaateilla et löydä oikeaa loppupistettä.

Koordinaatit xx xx.123

1. Moneenko järveen (X) luonnonsuojelualue rajoittuu/käsittää  1=X + 3

2. Montako merkittyä kävelyreittiä (Y) luonnonsuojelualueelle suunnitelman mukaan tehdään 2 = Y + 6

3. Mikä on Valkeajärven pinta-ala (Z ) hehtaareina 3 = Z - 5

Koordinaatit yyy yy.456

4. Montako kuivakäymälää (H) ollaan alueelle rakentamassa 4 = H - 2

5. Kuinka monta hehtaaria (J) alueella luokitellaan kitu- tai joutomaaksi 5 = J - 9

6. Mikä on luonnonsuojelualueen maa-alueen, ha, (K) kolmas numero 6 = K - 3

Saatat tarvita apuvälinettä saadaksesi purkin logattavaksi.

Älä aja autoa yksityisalueen puolelle, jotta et estä muiden kulkua.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

67 Logged Visits

Found it 65     Write note 1     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.