Skip to Content

<

Spåtind 2016# Fra liten til stor fisk

A cache by Lerkendal Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/2/2016
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


FOSA SA (Fjellstyrene i oppland) er et andelslag som består av 9 fjellstyrer (Dovre, Lesja, Ringebu, Øyer, Gausdal, Torpa, Fåberg, Vestre Slidre og Øystre Slidre) og Ringsaker Jakt- og Fiskeområde. Formålet er å drive produksjon av yngel og settefisk, drive utviklingsarbeid i forbindelse med denne virksomheten og å gjennomføre andre fellestiltak for medlemmene. FOSA selger halvparten av sin produksjon til andre enn andelshaverne og engasjerer seg også i produksjon av lokale stammer for andre.

FLERE ANLEGG. Fra og med 2009 kom det nye regler som gjør at FOSA bare får levere fisk til Randsfjord og Begnavassdraget fra anlegget i Torpa. De måtte derfor se seg etter et anlegg til for å dekke gudbrandsdalen, og har derfor leid Fossåa fiskeanlegg på Hundorp for å kunne levere fisk til vann og vassdrag som sokner til Gudbrandsdalen.

STAMMER. FOSA arbeider for å bruke lokale stammer så langt det er mulig. I 2016 har de disse stammene i Torpa: Fullsenn, Randsfjorden, Grønsenn, Slidrefjord, Garin, Kippesjøen, Ullsjøen, Fjorda, Volbufjorden og Vassjøtjernet. I Fossåa på Hundorp i gudbransdalen har de disse stammene: Gålå, Hunder, Vinstern og Kvam.

FISKETYPER. Ørret eller aure (Salmo trutta), også kalt brunørret og brunaure, er en laksefisk (Salmonidae) som er svært populær som matfisk og blant sportsfiskere. Ørret hører opprinnelig hjemme i Europa og Lilleasia, men den er for lengst spredt til nesten alle verdensdeler. Til Norge kom den trolig fra sjøen etter siste istid. Mennesket hjalp den videre, forbi høye fosser og opp strie elver, slik at den også kunne kolonisere store deler av høyfjellene. Ifølge S. Indrelid har utsetting av ørret pågått i Norge siden eldre steinalder. Ørret tåler store temperatursvinginger, og er derfor en populær fiskestamme å sette ut i fjellvann her i høye nord.

UTNYTTELSE. Ørret har vært viktig for norsk matkultur og friluftsliv gjennom århundrer. Ørret er festmat og fisken kan foredles på en rekke måter. Den kan røykes, graves, rakes, saltes, spekes, kokes, stekes, grilles eller tilberedes som sushi (altså serveres rå). Fisk som skal brukes til sushi må først ha vært dypfrosset, siden ferskt fiskekjøtt ellers kan ha parasitter. Ørret inneholder mye omega-3 fettsyrer og er rik på de fettløselige vitaminene A og D. Kjøttet er middels fett og rødlig i fargen.

OM CACHEN.Dette er i utgangspunktet en vanlig boks, men det kan tenkes at du må finne fram en liten porsjon kreativitet for å få logget. Du trenger ikke medbrakte hjelpemidler for å logge cachen. Den er gjennomførbar alene, men det kan være en fordel å være flere.Geocaching i Norge

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

131 Logged Visits

Found it 130     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 9 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.