Skip to Content

<

Rapallo Border 1920-1947 - Italian Watchtower

A cache by TeamIdrija2020 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/09/2016
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Na tem mestu je italijanski stražni stolp, ki je deloval v času rapalske meje. Meja je med letoma 1920 in 1947 potekala med Kraljevino Italijo in Kraljevino SHS (po letu 1929 Jugoslavija). Cache primeren za manjši TB.

//

Here is the italian watchtower, which was one part of the Rapallo border (1920-1947) between the Kingdom of Italy and SHS (after 1929 Yugoslavia). You can put small TB in cache.

 


Del meje je potekala mimo Hotedršice / Part of border went through Hotedršica (Vir/Source: Tomaž Pavšič: Ob stari meji)
 

Na strani meje, ki so jo zasedali Italijani so že na samem začetku utrdili pomembne strateške točke, sprva le z jarki in strojničnimi gnezdi. Kasneje pa so začeli postopoma graditi različne tipe objektov. Eden izmed njih je tudi z obzidjem in z bunkerji utrjene kasarne pripadniki fašistične milice (Milizia Volontaria per la Sicurezza Nazionale), ki je bila prostovoljna in dobro plačana. Vse mogočne in številne utrdbe naj bi predstavljale moč nove italijanske države in njenega režima. Novim državljanom pa naj bi kazale nepremagljivost in dokončnost meje, kar bi pomagalo pri hitrejši psihološki vdaji primorskih Slovencev.


Primer carinskega vhoda na italijanski strani pri Hotedršici (Vir/Source: osebni arhiv Tomaža Pavšiča).
Example of italian border entrance near Hotedršica.

Stražni stolp in zid danes / Watchtower and wall today

Stražni stolp in zid danes / Watchtower and wall today (Foto: Anka Vončina)

Na italijanski strani so mejo vojaško varovali gafovci, finančne straže ekonomsko pred kontrabantom in fašistična milica politično.

Rapalska meja je bila meja med Kraljevino Italijo in Kraljevino Srbov Hrvatov in Slovencev, določena leta 1920 v italijanskem mestu Rapallo. Je pomnik samovoljnega kupčevanja velikih evropskih sil in njihovega kosanja malih narodov. Zasekala je med Slovence in jih razdelila ravno v času, ko so postajale ideje o naši samostojnosti skorajda uresničljive.

Nova meja je takrat odrezala skoraj tretjino Slovenskega ozemlja z okrog tristo tisoč prebivalci. Mnogi so zapustili domove in si iskali novega prostora pod soncem. Predvsem pa je najbolj grobo posegla v vsakdanje življenje ljudi ob njej. Sosedje so se kar naenkrat znašli v dveh povsem različnih državah in v zelo drugačnih družbenih razmerah. Zavedni slovenski ljudje pa so verovali, da ta ločnica ne bo večna. Prvi, ki so jo rušili tudi z bojem, so bili Tigrovci.

Pogodba, ki je bila podpisana po mednarodnih pravilih, je bila brez vojne nepremakljiva. A so po okupaciji Jugoslavije, Italijani s svojimi nemškimi zavezniki (spet) 8. julija 1941 v Berlinu podpisali nov dogovor o njenem poteku. Od Tromeje do vasi Vrsnik nad Žirmi je potekala po dotedanji rapalski. Od tu pa se je obrnila prti vzhodu do Šentvida nad Ljubljano in tekla pod Savo do meje z NDH. S tem so se ji sami odrekli in se po drugi svetovni vojni niso več mogli sklicevati nanjo.

Zaradi meje je bilo življenje prebivalcev ob njej sicer kruto, a bolj polno in razgibano. »Stara meja«, ki je padla šele leta 1947 s priključitvijo Primorske k Jugoslaviji, sedaj ostaja le še zgodovinska epizoda, ki pa je zapustila sledi v naši kulturni in materialni dediščini (dr. Boris Mlakar).

Avtorica besedila končuje z besedami prof. Tomaža Pavšiča, prvega in najzaslužnejšega odstiralca skrivnosti »Stare meje«, po katerem so povzeti podatki prispevka, predvsem pa zadnji odstavek: »Ne dopustimo, da čas in naša nemarnost zbrišeta spomine na našo preteklost, skozi katero se je naš narod prebijal h končni svobodi in osamosvojitvi. Bodimo spoštljivi do naših prednikov in naše zgodovine tudi v novih časih.«

Avtorica besedila: Anka Vončina

Flag Counter

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

180 Logged Visits

Found it 177     Write note 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 13 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.