Skip to content

Eventum litoralis VIII - fluvius Kemi Event Cache

This cache has been archived.

Geocaching HQ Admin: Thank you for hosting this geocaching event. The date of this event has passed. In order to reduce confusion from inactive event listings, this event has been automatically archived. Event owners are encouraged to archive their events within 30 days after the event (Mega-/Giga-Events within 60 days). Attendees can still log archived events.

More
Hidden : Wednesday, August 3, 2016
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Kätköilyeventti virranpartaalla keskiviikkona 3.8.2016 klo 14-15.

Eventti

Virranpartaalla voidaan jälleen vaihtaa kuulumisia niin kätköilystä kuin muustakin! Miittikirja on tietysti paikalla, otathan geokolikkokokoelmasi näytille ja myös matkaan haluavat reissarit mukaan. Tapaamme kotiseutumuseolla, joka sijaitsee vuonna 1849 rakennetussa lainajyvästössä. Kahvilapalveluita museolla ei ole, mutta jotain pientä haukattavaa saattaa miitissä olla tarjolla. Muistathan ottaa nimilappusi mukaan!

Tervetuloa Kemijoen virranparrasmaisemiin!


Keminmaan virranparras

Kemijoki (ruotsiksi Kemi älv, pohjoissaameksi Giemajohka) on Suomen pisin joki, pituutta sillä on 550 kilometriä. Miittipaikan seudulla on melkoinen historia takanaan: Kemijoen suulle alkoi juurtua pysyvää talonpoikaisasutusta jo 1000-luvun alussa. Ensimmäiset asukkaat saapuivat Satakunnasta ja Hämeestä sekä Karjalasta lohikalastuksen houkuttelemina.

Kemijoki on ollut yksi Lapin tärkeimmistä kulkureiteistä. Kyläasutus, eriaikaiset kirkkoympäristöt ja yksittäiset pihapiirit kuvastavat Kemijoen varteen 1600-1900-luvuilla syntynyttä peräpohjalaista uudisasutusta. Asutuksen rakenne ja peruspiirteet ovat säilyneet joen muodostamassa maisemallisessa kehyksessä. Pihapiireissä on lukuisia talonpoikaisklassismia edustavia 1800-luvun päärakennuksia koristeellisine kuisteineen, runsaasti eri-ikäisiä talousrakennuksia, kuten aittoja klassistisine koristeaiheineen sekä Kemijokivarrelle tyypillisiä, mutta muualla harvinaisia kaksikerroksisia venesuojia.

Vanhimmalle Kemijoen rakennuskannalle on tyypillistä sen sijainti aivan jokitörmän tuntumassa pelto- ja niittyaukeiden ympäröimänä. Keminmaan kirkonseutu on jokivarren maisemallinen kohokohta ja täällä on säilynyt kahden eriaikaisen kirkon muodostama miljöö. Keskiaikainen, 1550-luvultä peräisin oleva Pyhälle Mikaelille omistettu harmaakivikirkko ja 1820-luvun empirekirkko muodostavat Kemin laajan kirkkopitäjän ytimen joen länsirannalla. Jokirannassa on myös lääninarkkitehdin 1850-luvulla suunnitteleman pappilan rakennusryhmä, suurikokoinen lainamakasiini vuodelta 1849 ja uiton pääerottelupaikka.

Lähde: Museoviraston sivut

Additional Hints (No hints available.)