Skip to content

<

KAHAVI

A cache by orakk+j Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/30/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Faktaa kahvin kulutuksesta ja hinnasta

Kahavi, tuo suomalaisten suuri intohimon kohde. Tiettävästi suomalaiset ovat maailman kovin kahvikansa, ainakin kahvin kulutuksessa mitattuna. Vuonna 2012 Suomessa kulutettiin paahdettua kahvia keskimäärin 10,1 kiloa henkeä kohti. Ainoastaan Luxemburg meni Suomen ohi tässä tilastossa, mutta on todettu, että siellä kulutus johtui pääosin kahvia mukanaan vieneistä kävijöistä. Suomalainen joi siis keskimäärin 160 litraa kahvia vuodessa vuoden 2012 tilastojen mukaan. Siinä saa ryystää jo kupin poikineen. Jos Luxemburg jätetään tilastoista pois, niin suomalaiset kuluttivat eniten kahvia ja seuraavana listassa oli Norja, jossa ihmiset kuluttivat vuonna 2012 keskimäärin 7,3 kiloa kahvia henkeä kohti. Norjalaiset olivat siis kulutuksessa aika paljon Suomen perässä. Kahvin kulutus Suomessa on kohtuullisen vakiintunutta, mutta vuonna 2017 kahvia kulutettiin kuitenkin puolisen kiloa vähemmän henkeä kohdin kuin vuonna 2012, eli kahvia kului keskimäärin vain 9,6 kiloa.

Hinnalla mitattuna suomalaiset ovat onnellisessa asemassa, sillä kahvin kilohinta Suomessa on vuoden 2012 tilastojen mukaan toiseksi halvinta koko euroopassa. Suomessa kahvin kuluttajahinta oli keskimäärin 7,31 euroa kiloa kohti. Ainoastaan Ranskassa kahvi oli halvempaa hinnan ollessa 6,37 euroa kiloa kohti. Euroopassa kalleinta kahvi oli tilastojen mukaan Italiassa, jossa hinta oli vuonna 2012 keskimäärin 14,20 euroa kiloa kohti. Suomessa kahvikupillisen hinnaksi jäi siis kahvin purujen osalta noin 4,4 senttiä. Ei siis paljon mitään. Vaikka kahvin hinta on hieman noussut vuodesta 2012, niin edelleenkin Suomessa juodaan todella edullista kahvia.

Faktaa kahvinpavuista

Vaikka yleisesti puhutaan kahvinpavuista, niin oikeasti kyseessä on kahvipuun hedelmien siemenet. Kahvipuut ovat viljelykasveja, jotka kasvavat noin 6 - 9 metriä korkeiksi, mutta viljelykäytössä niitä pidetään leikkaamalla noin kahden metrin korkuisina. Kaksi yleisintä kahvilajia ovat arabiankahvi (coffea arabica) ja kongonkahvi (coffea canephora), jota kutsutaan myös robustaksi yleisimmän lajikkeensa mukaisesti. Suomessa kulutettava kahvi on pääosin kahvilajiltaan arabiankahvia eli arabicaa. Nykyisenä erikoiskahvien aikakautena myös robustan kulutus on lisääntymään päin.

Kahvin historiaa ja rantautuminen eurooppaan sekä suomeen

Kahvin keksimisestä liikkuu monenlaisia tarinoita ja niiden todenperäisyyttä ei ole kyetty varmistamaan. Ehkä suosituin tarina on tarina Kaldi nimisestä vuohipaimenesta, joka huomasi, että hänen vuohiensa syötyä tietyn pensaan marjoja, vuohet muuttuivat varisin vilkkaiksi ja saattoivat valvoa koko yön nukkumatta. Kaldi maistoi marjoja itsekkin ja totesi, että marjat eivät olleet maultaan hyviä. Kaldi heitti marjat nuotioon, josta nousikin pian huumaava tuoksu. Myöhemmin näin paahtuneita marjoja keksittiin laimentaa vedellä ja näin syntyi kahvi. Kahvin keksiminen on ajoitettu jonnekkin 800 -luvun lopulle erilaisten kirjoitusten perusteella, mutta todennäköisesti keksintö on kuitenkin vanhempi.

Vaikka kahvia on todennäköisesti ollut euroopassa saatavilla jo aiemmin, niin mitään varmoja tietoja sen tuomisesta eurooppaan ei ole ennen vuotta 1615. Eurooppaan kahvi saapui siis todennäköisesti vuonna 1615 Venetsialaisten kauppiaiden mukana lähi-idästä. Pian kahvista tuli Venetsian alueella muoti-ilmiö. 1650 -luvulla kahvia myytiin yleisesti Venetsiassa kaduilla muiden tuotteiden ohella ja samoihin aikoihin avattiin myös ensimmäinen kahvila Venetsian alueelle. Kahvia pidettiin tuolloin vielä lääkeaineena ja sillä väitettiin olevan mitä erilaisempia terveydellisiä sekä lääkinnällisiä vaikutuksia.

Suomeen tai tarkemmin Ruotsi-Suomeen ensimmäinen kahvilasti saapui todennäköisesti 1685 ollen aluksi vain ylhäisön ulottuvissa. Ensimmäinen kahvila perustettiin Tukholmaan 1708 ja tuon jälkeen kahvi alkoi olemaan tavallisenkin kansan saatavilla. Suomessa kahvi yleistyi 1720 -luvulla Turkulaisten kauppiaden tuomana ja ensimmäinen kahvila Suomen alueella avattiin 1773 Turkuun. Pitkä on siis kahvin historia jo Suomessakin.

Lähteet:
Nieminen, Petri, Kahvi: suuri suomalainen intohimo (2014)
Kingston, Lani, Näin syntyy kahvi (2016)
http://www.kahvi.fi/ (viitattu 30.10.2018)
https://www.baristat.fi (viitattu 30.10.2018)

Mysteeri

Nyt pitäisi löytää tai tietää muutamia faktoja kahvista, kahvinpavuista, kahvin historiasta ja niin edelleen. Alla oleviin kysymyksiin pitäisi siis pystyä vastaamaan oikein.

1. Paljonko Suomessa kulutettiin kahvia kiloina keskimäärin henkilö kohti vuonna 2017?
2. Paljonko Suomessa juotiin kahvia litroina vuonna 2012?
3. Kuinka paljon vähemmän kahvia kului keskimäärin henkeä kohti vuonna 2012 Norjassa verrattuna Suomeen? Vastaus kiloina (1 desimaalin tarkkuudella).
4. Montako kirjainta yleisimmän kahvilajin nimessä on? Nimi latinaksi.
5. Milloin kahvi saapui eurooppaan?
6. Milloin ensimmäinen lasti kahvia tuotiin Ruotsi-Suomeen?
7. Milloin Suomen alueelle avatiin ensimmäinen kahvila?

Nyt tarvittavat tiedot ovat kasassa. Saaduista numeroista on nyt muodostettava yksi numerorivi, josta jätetään kaikki välimerkit pois eli rivissä tulisi olla pelkkiä numeroita ja rivin tulisi olla 20 merkkiä pitkä. Koordinaatit saadaan tästä rivistä seuraavilla tiedoilla:

N (2)(12)°(5)(20).(9-11)(10)(6+6)
E (8-4+13)(16)°(3+17)(19-6).(20)(1)(17+9)

Additional Hints (Decrypt)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.