Skip to content

[N.O.P.E.] TIDT - Kadoelerkeersluis Multi-cache

This cache has been archived.

N.O.P.E.: De tijd zit erop.

More
Hidden : 11/16/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Website Twitter Facebook Instagram

Toen de Noordoostpolder werd aangelegd ontstonden er aan de zuidoostkant twee meren: het Vollenhovermeer en het Kadoelermeer. Aan de zuidkant van de polder bevinden zich het Ketelmeer en het Zwarte Meer, die in verbinding staan met het IJsselmeer.

Wanneer het hoog water zou zijn, voorzag men problemen voor het gebied waarin de dorpen Blokzijl en Vollenhove liggen. Door opstuwing van het IJsselmeerwater bij een noordwestenwind zou het land rond die dorpen kunnen overstromen. Tussen het Zwarte Meer en het Kadoelermeer werd daarom een keersluis gebouwd.
De keersluis dient in eerste instantie als waterkering tussen de beide meren, zodat bij een hoge waterstand de hefdeuren kunnen worden gesloten. Met behulp van keerwielen en staalkabels laat men de stalen deuren dan zakken. Daarnaast is de Kadoelerkeersluis ook een sluis die scheepvaartverkeer mogelijk maakt. Twee hefdeuren van de waterkering staan naast de sluis en kunnen bij waterstuwing met de aanwezige kraan in de sluisdoorgang worden geplaatst.In 1940 werd de Kadoelerkeersluis in gebruik genomen. In 2002 is de balgstuw bij Ramspol in werking getreden. Wanneer die waterkering sluit, kan het water uit het achterland niet naar het IJsselmeer stromen. Het waterpeil in het Vollenhovermeer en het Kadoelermeer kan daardoor snel stijgen. Wanneer het waterpeil 1,00 meter boven NAP bereikt (normaal 0,40 m onder NAP), wordt de keersluis gesloten.

De cache

Deze korte multi laat je de Kadoelerkeersluis van alle kanten bekijken. Bij mooi weer kan het hier een drukte van belang zijn. Kijk goed uit bij het oversteken en blijf op de brug goed aan de kant.

Verzamel op de waypoints de waarden voor A t/m F.
De cache kan je vinden op: N52°3B. (D-E) (C) (B-A) E005°5(F+D). (D-A-E) (F) (B-C)Additional Hints (No hints available.)