Skip to Content

Traditional Geocache

Bijzondere plekjes van NO Friesland | Ee

A cache by Baardaapje Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 2/12/2017
In Friesland, Netherlands
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Er is genoeg ruimte voor trackables!

 

Een cache in de serie 'Bijzondere plekjes van Noordoost Friesland'.

 

In deze serie wil ik jullie bijzondere plekjes van Noordoost Friesland laten zien. Je komt op plaatsen waar je normaal gesproken misschien niet zo gauw komt, maar die toch best bijzonder zijn! 

In de beschrijving van mijn serie vindt u informatie over het dorp, stad of de omgeving waar de cache ligt. 

 

Ee

 

Ee of Ie, slechts twee letters. Bovenin het noordoosten van Friesland ligt dit fraaie terpdorp. Ee kent al een lange geschiedenis, want reeds voor het jaar 900 moet er al bebouwing zijn geweest. Ee duidt op het Latijnse aqua, wat water betekent. Zelfs een van de straten heet Haven. Tot hier moet het vroeger mogelijk zijn geweest om met de schepen het dorp te bereiken.

Ee is een prachtig bewaard gebleven terpdorp. Drie loanen: de Lytse Loane, de Grutte Loane en de Hege Loane komen uit in het centrum van het dorp. Daar staat de monumentale kerk, tegenwoordig Tsjerke op 'e Terp genoemd. De kerk moet rond 1250 zijn gebouwd. De toren is veel jonger. Vlak naast de kerk staat de Uniastate, een kop-hals-romp boerderij uit 1815. Aan de Omgong staat ook nog het fraai gerestaureerde Hege Hûs.

Een andere bezienswaardigheid is de oude Hervormde Pastorie aan de Stienfeksterwei. Thans niet meer in gebruik als pastorie. Aan de Uniastrjitte 32 staat nog een fraai skoallemastershûs. Aan de Stienfeksterwei staat de Eben Haëzer Tsjerke met bijbehorende pastorie. Rondom Ee zijn nog talloze fraaie boerderijen grotendeels in originele staat.

Tot 1940 kende Ee een echte boerenbevolking, afgewisseld met landarbeiders en een behoorlijke middenstand. De boerenbedrijven zijn gebleven, maar door mechanisatie zijn de landarbeiders verdwenen. De middenstand is steeds verder gekrompen. Daarentegen bruist het van de nieuwe bedrijven.

 


 

 


Additional Hints (No hints available.) 

Find...

87 Logged Visits

Found it 74     Didn't find it 3     Write note 3     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Update Coordinates 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 5 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 10/20/2017 7:41:02 AM Pacific Daylight Time (2:41 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page