Skip to Content

<

Ordenojan Perälähde

A cache by Pöytyän vaari ja eliel2005 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/20/2017
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Historiallinen rajamerkkipiste jo yli 800 vuoden takaa!

Kätkö vie sinut syvälle historiaan ja metsään. Ordenojan Perälähde on ”Vanhan” Pöytyän kunnan pohjoisin piste. Samalla se on ollut Pöytyän, Yläneen ja Oripään yhteinen rajapiste. Lähde on ollut rajapisteenä jo 1200 –luvulla kun Etelä- ja Pohjois-Suomen raja kulki Aurajoen suulta Turusta Kuhankuonon rajapyykiltä Pöytäsuonpään Kivisillan kautta Ordenojan Perälähteelle. Myöhemmin Lähde on ollut Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakuntarajana ja Yläneen kartanon ja Pöytyän Ordenojan kartanon välisenä rajapisteenä. Lähde on nykyisinkin tilarajojen kulmapiste. (Aulikki Ylönen: Pöytyän, Yläneen ja Oripään historia vuoteen 1865, 1969). Lähde on luonnontilassa puiden kätkössä. Keväisin sen halkaisija on 2 – 3 m. Kuivan kesän (2016) jälkeen lähde oli vain noin 0,5 leveä kuoppa. Lähteen lähiympäristö on jätetty metsänhoidossa käsittelemättä (kuten määräykset ja sertifiointi edellyttää), mutta varsin lähellä hakkuukone on poikennut! Lähde sijaitsee alueella, joka on nyt 2010 –luvulla ollut susireviirin ydinaluetta. Talvisaikaan liikuttaessa niin suden kuin ilveksenkin jälkien löytyminen ei alueella ole ollenkaan harvinaista. Hirvet ja valkohäntäpeurat viihtyvät hyvin alueella. Talvisaikaan myös merikotkan voi bongata aterioimassa läheisen Isorahkan reunamilta. Kaikista mainituista eläimistä muodostuu ravintoketju (joka toki jatkuu pienempiinkin päin). Lähdettä pääsee lähestymään autolla 2 eri metsätietä pitkin. Etelän suunnasta tultaessa vanhalla Pöytyän ja Yläneen rajalinjalla on myös suora polku-ura lähteen suuntaan. Pohjoisen puolelta tultaessa metsäkone-urat voivat helpottaa kulkua muuten varsin ryteikköisessä maastossa.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

  • Lähde kuivan kesän jälkeenSyksyllä 2016 Perälähteestä ei ollut juuri maamerkiksi. Poikkeuksellisen kuiva kesä ja syksy laski pohjavedet ennen kokemattoman alas.
  • Perälähde 20.2.2017Kirkasvetinen lähde helmikuun pakkaskelissä kätköpaikkaa tutkittaessa. Toivottavasti kirkkaus säilyy koskemattomana kätkökäyntien jälkeenkin!

43 Logged Visits

Found it 39     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 9 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.