Skip to Content

<

Muston muistolle

A cache by Zergei Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/11/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Multikätkö Pontuksen maisemissa. Huom. kiskoille ei saa (eikä tarvitse) mennä! Huom2. tulossa oleva ratatyö varmaankin jossain välissä vaikuttaa multin tehtävään mutta ei itse kätköön.

Huhtikuun 27. päivä 1918 ei ollut Jooseppi Mustolle, tai Juosille kuten hänet tunnettiin, hyvä päivä. Hän tiesi itsekin että se olisi ehkä hänen elämänsä toiseksi tärkein päivä, se jona hän kuolisi. Se tärkein, syntymäpäivä, oli ollut vain 34 vuotta aiemmin, 1.1.1884.

Multin alkupisteeltä löydät Juosi Muston haudan. Hauta on vuonna 1918 teloitetuille punaisille harvinainen yksittäishauta. Pysähdy paikalla hetkeksi miettimään syntyjä syviä.

Suojeluskuntalaisten - "lahtareiden!" - saattaessa Juosia sekä hänen Antti-veljeään ja kolmatta vankia kohti teloituspaikkaa hän ei voinut olla käymättä mielessään läpi, mikä oli johtanut hänet tähän tilanteeseen.

Haudalta lähde kulkemaan rautatietä seuraavaa polkua haudan jalkopäästä katsottuna ristin suuntaan.

Räätälin opin saanutta Juosia ei ollut elämä aiemminkaan kohdellut silkkirukkasin. Kaksi vuotta oli hän syyttömänä istunut linnassa taposta tuomittuna kunnes surmaaja tunnusti teon kuolinvuoteellaan. Ja vaikka hän olikin veljensä kanssa liittynyt punakaartiin, niin kukapa työläinen ei Lappeen kaltaisella punaisella paikkakunnalla olisi ollut sen kanssa tekemisissä. Juosi ja Antti eivät kuitenkaan osallistuneet taisteluihin, muutaman kerran olivat vartiossa Kansolan sillalla kotikylässään.

Noin 300 metrin jälkeen näet ratapylväässä vihreäpohjaisen kyltin jossa on kolminumeroinen luku. Tämä olkoon ABC.

Punaiset aloittivat perääntymisen Joutsenosta ja Lappeenrannasta 25.4. valkoiset kintereillään ja seuraavana päivänä valkoiset alkoivat puhdistaa kaupunkia talo talolta. Aamupäivän mittaan haaviin tarttui 400 "punikkina" pidettyä miestä. Jooseppi ja Antti olivat joukossa mukana. Punaisten rintaman romahdus tuli niin äkkinäisenä yllätyksenä että Juosilla oli vielä taskussaan Sosialidemokraattisen Puolueen jäsenkirja, todiste josta ainoa eroonpääsykeino oli repiä se silpuksi ja syödä. Heidät marssitettiin Lauritsalan kartanolle kuulusteltaviksi ja sen jälkeen kanavan Rullasillan siltavahdin asuntoon säilöön.

Kätkö löytyy tällöin Muston haudalta mitattuna suunnalta [A][2,5*A-C][B-C] etäisyydeltä A*C*C*C+B*B.

27.4. iltapäivällä Muston veljeksiä ja kolmatta miestä, jonka nimeä emme tunne, alettiin kuljettaa kohti Laihian kylää. Pontuksen kaivannon kohdalla kolmikko ohjattiin kaivannon itäreunalle.

Kätkö voipi olla talvella työläs löytää, mutta olosuhteista riippuen ei mahdotonkaan. Kätkössä on kynä.

Juosi ja Antti olivat ehtineet pohtia tilannetta keskenään. Teloittajien kohottaessa kiväärejään miehet ampaisivat juoksuun. Antti kuuli laukaukset ja silmäkulmassaan näki veljensä tuupertuvan maahan. Ihmeen kaupalla häneen ei kuitenkaan osunut vaan hän jatkoi pakoaan juosten kaivannon rinnettä ylös ja siitä kaivantoa ja kanavaa seuraten etelään, ensin Juustilan kartanolle ja puolivälissä kesää maan alkaessa poltella jalkojen alla takaisin Kansolan korpiin, kunnes syksyn koittaessa uskaltautui tulla ihmisten ilmoille.

Lähteinä käytetty Laihian kylän Pontuksen vankisurmat 1918, Museoviesti 2009, ja Wikipedia.

Juosi ja nimetön teloitettu jäivät siihen. Ohi kulkenut Lauritsalan sahan Murheistenrannassa asunut työmies löysi heidät samana päivänä ja yhdessä naapurinsa kanssa hautasi vainajat. Kun sitten myöhemmin alettiin puuhata ruumiiden siirtämistä kirkkomaahan, Juosi ilmestyi unessa äidilleen kertoen tässä olevan hyvä kunhan pappi käy siunaamassa hautapaikan. Näin myös tehtiin.

Kun 13 vuotta myöhemmin Laihian halki rakennettiin uutta rautatietä, työtä johtanut insinööri kuuli haudan tarinan ja päätti linjata kohdalle mutkan Muston rauhan takaamiseksi. Rataa ollaan nyt leventämässä kaksikaistaiseksi, mutta tietojen mukaan Pontuksen kaivannon ja Muston haudan kohdalle oltaisiin suunnittelemassa siltaa.


Kansalaissodan uhrien muistolle.


[EN] A short multi cache showing the grave of Jooseppi Musto who was executed and buried at this location in 1918 by the Whites. DON'T GO ON THE RAILROAD TRACKS!

After having a silent moment at the grave continue along the path following the tracks to the direction where the cross on the grave is. After about 300 meters you will see a green sign with with numbers on it; let's call this number ABC.

You will find the cache in direction [A][2,5*A-C][B-C] at distance A*C*C*C+B*B when measured from Musto's grave.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

37 Logged Visits

Found it 33     Didn't find it 1     Write note 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.