Skip to Content

This cache is temporarily unavailable.

maelhav: Laitan hyllylle, kunnes ehdin käydä vaihtamassa vihon ja tarkistamassa kätkön paikan, ei pitäisi kovin helposti kuitenkaan kastua.

More
<

Ykskorvan silta

A cache by maelhav Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/20/2017
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Nurmonjoen yli kulkeva Ykskorvan eli Ykskorvaasen silta on saanut nimensä jonkin matkaa yläjuoksulle päin sijainneesta Ykskorvaasen myllystä, joka oli perustettu viimeistään jo 1600-luvun puolivälissä. Myllyn suurin osakas oli lautamies Matti Loukko, joka oli korvapuoli (mahtoiko tarkoittaa puuttuvaa ulkokorvaa vaiko kuuroutta?).

Myllyn vesivoimaa on käytetty vielä sotienkin jälkeen jauhomyllyn, sahan ja pärehöylän voimanlähteenä. Enää myllyn tai sahan jäännöksiä tai niihin liittyviä rakenteita ei ole jäljellä, mutta vielä vuoden 1953 peruskartalla Ykskorvan kohdalla lukee "mylly ja saha".

(Lähde:
Hinnerichsen, Miia 2015: Nurmon kulttuuriympäristöselvitys. Nurmon keskustan osayleiskaavan tarkistuksen ja laajennuksen taustaselvitys. Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo.)

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

263 Logged Visits

Found it 247     Didn't find it 5     Write note 3     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.