Skip to Content

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More

Traditional Geocache

Taulakääpä

A cache by villikissanminttu Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 4/23/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Piipahdus "Taulakääpäpuistikkoon" on lähes esteetön, mutta pyörätuolilla liikkuva saattaa kaivata kaverin puistikon polulle. 


Taulakääpä (Fomes fomentarius) on kääpä, jota esiintyy Suomessa koko maassa. Se lahottaa lähinnä koivua, mutta myös muita lehtipuita. Kääpä tunkeutuu elävään puuhun kuoren vioittumien kautta ja lahottaa ja tuhoaa puun nopeasti. Monivuotinen, kova ja kaviomainen, 10–20 cm:n levyinen itiöemä on ensin ruskearaitainen, mutta vanhetessaan muuttuu tuhkanharmaaksi. 

Taulakääpä on ennen ollut arvokas hyötysieni. Siitä on tehty nuijimalla, lipeässä liottamalla ja kuivaamalla taulaa, eli sytykettä, jota on käytetty tulen tekemiseen tuluksilla.  Kuiva taula kytee useita tunteja ja sitä voi käyttää tulen siirtämiseen paikasta toiseen. (Samanlaiseen tarkoitukseen on käytetty Suomessa myös Arinakääpää.)

Taulakääpää lienee käytetty myös lääkintäsienenä: muinaisilla ihmisillä jo 3000v eaa on ollut taulakääpää mukananaan,  sillä sillä lienee olevan mahasyöpäsolujen kasvua estävä vaikutus. Saamelaiset ovat myös käyttäneet taulakääpää taulaamishoitoon, jossa kääpä sytytetään kytemään, ja sen kuuman tuhkan annetaan putoilla iholle. Tuhkassa on tervamaista ainetta, jonka on ilmeisesti ajateltu auttavan ihovaivoihin tervan tavoin.

Tässä puistikossa Taulakääpää on paljon sekä puissa että maassa. 

(Fomes fomentarius) is a fungus, which is found in Finland throughout the country. It rocks mainly birch but also other hardwoods. The fungus invades into a living tree through defects and quickly destroys the tree. The perennial, hard and sparse, 10-20 centimeters wide fungus all a brown beetle at first, but becomes ashenish when aging. This fungus has been a valuable utilities, as it has been used to make the fire or to move the fire from one place to another. It also may have been used for medicaments as it may have an inhibitory effect on the growth of stomach cancer cells. In this park there is a lot of trees in both the trees and the ground.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

182 Logged Visits

Found it 162     Didn't find it 2     Write note 7     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 4     Owner Maintenance 3     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 3/14/2018 11:16:14 AM Pacific Daylight Time (6:16 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page