Skip to content

<

To skyvedekker på Helgeland

A cache by Bærgælive Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/23/2017
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Denne EarthCachen har som formål å lære deg litt om skyvedekke og bergartene som her vises lagdelt mellom dem.

Øya Esøya viser kontaktforhold mellom ophiolittiske bergarter og metamorfe seidmentære bergarter som ble avsatt på toppen av den eroderte ophiolitten i tidlig ordovansk tid. Kontakten på Esøya er sterkt forstyrret av folding og stakk, og på den sørlige delen av øya kan man gå over to skyvedekker. Det er hit du skal for å se.
  • En ophiolitt er en del av jordens havbunnsskorpe og den underliggende øvre mantelen som er blitt hevet og vises over havet. Den er ofte anbrakt på kontinentale grunnfjell. Ophio er gresk og betyr slange, og litt betyr stein. Navnet er kommet fra de ofte grønne fargene som utgjør mange ophiolitter.
  • Metamorfe bergarter er bergarter som er omdannet under høyt trykk og utsatt for høy temperatur.
  • Ordoviansk tid varte i 41 millioner år, fra 485 millioner til 444 millioner år siden. 
  • Skyvedekke er en stor plate- eller kileformet berggrunnsmasse som er blitt forflyttet langs en tilnærmet horisontal eller nesten horisontal forskyvningsflate. Dette kan medføre at den blir liggende oppå yngre bergarter. (se bildet under)


De ophiolittiske bergartene her er overveiende gabbro, men på den nordlige delen av øya de har blitt endret til kleberstein.

De metamorfe sedimentære bergartene består av flatt konglomerat og skist, hvor perfekte store krystaller av staurolitt og granat kan bli sett, et spesielt godt sted for visning av metamorfisk mineralvekst.

Bergartene du vil se på GZ:
  • Skifer er en grålig bergart som er sterkt lagdelt.
  • Gabbro er hvit og svartspettet, og ofte med noe brunt eller grønt. Den er massiv og ganske grovt kornet.
  • Forvittret gabbro er tydelig utsatt for f.eks. vær, vind eller issprengning.
  • Konglomerat består av blokk, stein eller grus, som er i et matriks av sand, silt og/eller leire som er forsteinet. 

Oppgaven du skal utføre på GZ:

Bassert på beskrivelsen av de forskjellige bergartene i teksten og det du observerer og studerer på GZ: Så skal du plassere disse på riktig sted på tegningen under. 2 av bergartene finnes i 2 av partiene.

Svarene sender du til CO ved å skrive; A=...... B=...... C=...... D=...... E=...... F=......

De hvite strekene er der du helt tydelig kan se skyvedekket. Merk at det er en bergart på hver side av disse også. De røde strekene indikerer skillet mellom forskjellige bergarter.


Da håper jeg du har lært litt om skyvedekke og bergartene her på Helgelandskysten. I tillegg håper jeg du har benyttet anledningen til å gå over de to skyvedekkene, det kan du ikke gjøre så mange andre steder. Legg veldig gjerne med ett bilde i loggen, men da av utsikten over Helgelandskysten eller noe annet som ikke noe som avslører svaret på oppgaven.

Jeg gjør spesielt oppmerksom på at du ikke finner noen vanlig geocache med loggbok som skal signeres på GZ. Det du derimot skal gjøre er å løse oppgavene og sende svarene til CO via meldingsfunksjonen her på geocachingsiden. Når du har gjort det kan du logge EarthCachen på nett, slik som ved en vanlig geocache. Avslør ingen svar i loggen, men fortell gjerne om turen, været, hvem du var sammen med og om du lærte noe eller kunne dette fra før. CO tar kun kontakt dersom noen av svarene dine er feil, da får du gjøre ett nytt forsøk med svaret. Som CO mener jeg at ett godt forsøk på gode svar er det mest viktige. Spør gjerne hvis du står fast på en av oppgavene.


God tur! Jeg håper du får en fin og lærerik opplevelse!
For å komme til Esøya må du ha egen båt av noe slag 😉 Her har Vevelstad kommune, Nordland fylkeskommune, Hamnøya ungdomslag og grunneieren gått sammen om å legge til rette for at folk skal kunne besøke denne historiske øya. Her er det rik forekomst av en masse bergarter. Ett eldorado for de som interesserer seg for stein 😉

Grunneier har gitt tilatelse til å legge ut geocacher her 😆 Husk bare å rydd opp etter deg, skulle du finne søppel i fjæra, så brenn det på bålet eller ta det med hjem 😊 Ang. bål; siden det er så få trær er det best å la dem vokse, men det finnes rakved og nedfallstrær, det egner seg godt til bål 😊

To get the text translated into another language: 
use translate.google.com

Additional Hints (No hints available.)