Skip to Content

<

Capra hircus 9.1.

A cache by piakos Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/08/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Gáica (vuohi)

Liikkuvaa elämää viettävän saamelaisen kotieläimenä oli porojen lisäksi yleensä vain koira. Kun paimentolainen asettui pysyvämmin paikalleen, hän alkoi hoitaa myös lampaita, vuohia ja lehmiä. Vuohia ovat pitäneet kuitenkin myös esimerkiksi Enontekiön seudun poronhoitajasaamelaiset saadakseen maitoa talouteen. Eläimet olivat omistajillaan vain kesäpaikassa; talveksi ne annettiin talollisten hoiviin.

Näiden myöhemmin tulleiden kotieläinten nimitykset on lainattu naapurikielistä, siis samalta suunnalta, josta eläimetkin aikanaan on hankittu. Pohjoissaamelainen vuohen nimitys gáica on lainaa skandinaaviselta taholta, ilmeisesti jo kantaskandinaavisesta kielimuodosta. Nykyruotsissa sanaa vastaa get 'vuohi' ja norjassa geit id. Sana tunnetaan kaikissa länsisaamelaiskielissä sekä inarinsaamessa ja koltassa. Ainakin etelä- ja piitimensaamessa se tarkoittaa nimenomaan naarasvuohta eli kuttua. Skandinaavisista kielistä on saatu myös Länsipohjan ja Ruijan suomen murteisiin vuohen nimitys keituri.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

244 Logged Visits

Found it 240     Didn't find it 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.