Skip to Content

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.

Mystery Cache

Koirajärven viimeinen viikinki

A cache by Emptah Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 5/29/2017
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size: large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Venettä, kelluntarengasta, kajakkia, kanoottia tai muuta kelluntavälinettä vaativa mysteerikätkö Isolla Koirajärvellä. Itse geokätkö vaatii aavistuksen fyysistä kuntoa, leikkimielisyyttä ja hitusen akrobatiaa. Vesistö ja rannat ovat kivikkoisia, joten olethan varovainen sekä liikkuessasi vesillä että rantautuessasi. Kätköön mahtuu isojakin kulkijoita.

Huomaathan myös että Koirajärvi sijaitsee Salamajärven kansallispuiston alueella. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikenlainen luonnon tuhoaminen (kasveja katkomalla, paikallisia eläimiä häiritsemällä, roskaamalla jne.) on kiellettyä. Sieniä ja marjoja on lupa poimia, mutta ei esimerkiksi oksia tai kiviä. Lisää Salamajärven kansallispuistosta voit lukea osoitteesta http://www.luontoon.fi/salamajarvi

Mikäli saavut Koirasalmeen luontotuvan aukioloaikana (kesäkuu - elokuu joka päivä klo 10 - 16, syyskuu - lokakuu la-su klo 10-16) voit käydä kysymässä avuksesi Koirajärven karttaa. Kannattaa myös tarkistaa infopisteen karttalaatikko ulkona, lainakarttoja saattaa olla sielläkin. Kätkö on haettavissa myös ilman karttaa, jokseenkin kartta helpottaa reitin hahmottamista. Voit tuoda Koirajärvelle oman veneen, kanootin, kelluntarenkaan tms. geokätkön hakemiseksi. Kaikenlaiset moottorit (myös sähkömoottorit) ovat kansallispuistossa kiellettyjä.

Harva tietää että Suomessakin on ollut ihka aitoja viikinkejä. Tiedättehän, sitä lajia jotka ryöstelevät, joilla on pitkä parta ja vähintään kyseenalainen tapa äristä mennen, tullen ja palatessa. Viikinki Metsäpeuranen oli yksi näistä historian jo kauan sitten unohtamista suomalaisista viikingeistä. Ulkomailla ei viikinkimme ollut koskaan käynyt ja jos oltiin kauhean tarkkoja, eivät Metsäpeurasen matkat koskaan olleet yltäneet Perhoa kauemmaksi. Jotenkin tuo oli kuitenkin itsensä viikingiksi lukenut - tai ainakin sellaiseksi itsensä nimennyt - ja tunnettiin viikinkinä Salamajärven kansallispuiston elävien keskuudessa.

Metsäpeuranen oli ulkomuodostaan huolimatta varsin lempeä kaveri. Talvisaikaan saattoi ohikulkija huomata hänet höpisemässä itsekseen samalla kun hän ripusti lyhteitä linnuille. Jos tarkemmin katsoi, huomasi pian että itsekseen puhumisen sijaan Metsäpeuranen puhui niille kymmenille metsän linnuille, jotka jo nälkäisinä odottivat sapuskaa viikingin tuomana. Nälissään ei tarvinnut muidenkaan eläinten olla: Jokaisella oli viikingin sydämessä paikkansa ja sitä myötä metsän eläimet suurista pieniin saivat yllin kyllin ruokaa myös keskellä pimeintä talvea vuodesta toiseen.

Mutta koska aika on armoton, vanheni myös Metsäpeuranenkin. Enää eivät liikkeet olleet ihan niin sukkelia kuin nuoruudessa ja Isolle Koirajärvellekin hän lähti yhä harvemmin ryöstelemään paikalle eksyneitä epäonnisia kalastajia. Huhuttiin, että koska Metsäpeuranen oli asunut koko ikänsä keskellä metsää, oli hänellä kertynyt omaisuuttakin jota eivät olleet kaupungin houkutukset tai verokarhu onnistuneet ryöväämään vuosien saatossa. Juttu saattoi olla taivahan tosi siinä missä pelkkä huhupuhekin, kukapa sen tiesi. Totta oli kuitenkin se, että eräänä päivänä Metsäpeurasen maallinen vaellus päättyi eräänä keväisenä aamuna, juuri kun luonto alkoi olla jälleen kauneimmillaan. Viikingin hautajaiset olivat varsin pienet, sillä sukua hänellä ei ollut ja ne harvat tuttavat jotka kynnelle kykenivät, olivat hiljainen ja yhden käden sormin laskettavissa oleva määrältään. Sen verran kunnioitusta kuitenkin heillä Metsäpeurasta kohtaan oli, että hän sai toivomansa viikinkihautajaiset. Jäät olivat juuri lähteneet Isosta Koirajärvestä kun viikinkimme lähti viimeiselle matkalleen toveriensa saattelemana puisella lautalla. Tuttavista Erkka, Metsäpeurasen vanhin ystävä, sai kunnian sytyttää lautan ennen kuin miehet yhdessä työnsivät sen vesille. Syvää kunnioitusta tuntien ystävät juhlistivat Metsäpeurasen elämää maan päällä valvomalla pitkälle aamuyöhön, rupatellen ja muistellen. Vähänpä heistä kukaan tiesi, että puheet viikingin aarteesta olivat totta: Eläessään oli Metsäpeuranen kerännyt omaisuuden josta harva kykeni edes haaveilemaan ja piilottanut sen suuresti rakastamalleen Isolle Koirajärvelle. Vanhuuden muistamattomuutta pelätessään oli Metsäpeuranen vielä piilottanut itselleen vinkkejä aarteen löytämiseksi ympäri Koirajärveä. Elonsa viimeisinä vuosina hän kyllä puheli aarteestaan silloin tällöin, mutta piti visusti huolen siitä, että tuolloin paikalla olivat kuulemassa vain hänen suuresti rakastamansa Salamajärven kansallispuiston eläimet. Niinpä nytkään viikingin hautajaisiin kokoontuneet eivät voineet aavistaakaan, että juuri sillä paikalla josta he ystävänsä matkaan lähettivät, oli jo yksi ensimmäisistä vihjeistä.

Vuodet kuluivat ja vaikka muistot viikinki Metsäpeurasesta pysyivät kyläläisten mielessä, ei kukaan osannut aarretta koskaan etsiä. Tai jos joku sen joskus löysikin, jätti tuo sen paikoilleen - miksi, sitä ei kukaan osaa sanoa.

Geokätkön käsiisi saamiseksi sinun tulee kiertää kaikki pisteet ja kerätä niillä näkyvät numerot sekä loppupisteen koordinaatit.

1. Tälle pisteelle voit edetä myös maastoa pitkin kävellen. Rantautuminen on helpointa pisteen itäpuolella.

2. Suunnaksi pohjoinen. Matkaa noin 300m. Ei tarvetta rantautumiselle, näet tarvitsemasi myös vedestä.

3. Seuraavalle pisteelle on matkaa noin 600m: Ota suunnaksi luode, kunnes näet kaatuneen kelopuun saaren kärjessä. Rantautuminen helpointa länsipuolella, näkemäsi kelopuu on kohteesi.

4. Rantautuminen helpointa pohjoispuolella.

5. Ei tarvetta rantautumiselle. Näet tarvitsemasi vedestä.

6. Yhdistämällä numerot saat kätkön käsiisi.

Kätkö sisälsi FTF-palkinnon kätkötyspäivänä ensimmäiselle löytäjälleen. Kyseessä oli Suomen kansallispuistojen oma virallinen avainkaulanauha.

HUOM: Geokätköä hakiessasi saatat törmätä syksyn/talven 2017 aikana minkkiloukkuihin eri puolilla Koirajärven seudulla. Ethän koske loukkuihin. Loukut ovat luvallisia loukkuja, joiden tarkoituksena on karsia Salamajärven kansallispuistoon pesiytynyttä minkkikantaa. Suomen luontoon kuulumattomat minkit aiheuttavat tuhoa mm. syömällä alueella pesivien lintujen munia ja tuhoamalla sitä kautta luontoa. Vaikka terveen elävän eläimen lopettaminen on aina ikävää, ovat minkin aiheuttamat tuhot sen verran suuria alueen tasapainolle, että minkin metsästykselle alueella on perusteet. Lisää minkistä ja sen metsästämisestä voit lukea osoitteesta http://www.luonnossa.org/Metsastys/Minkin_metsastys/body_minkin_metsastys.html

Additional Hints (Decrypt)

1. Xäexv.
2. Xbvyyvara.
3. Xäexv.
4. Whherg.
5. Lxfvaävara chh.
6. Cyhfcyhfcyhfcyhf

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

6 Logged Visits

Found it 5     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 2/21/2018 9:02:50 AM (UTC-08:00) Pacific Time (US & Canada) (5:02 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page